TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.11.2012 12:14:44

PROFIL: Statistik Jan Fischer se snaží dobýt Pražský hrad

PRAHA (MEDIAFAX) - Životem Jana Fischera byl svět čísel, absolvent statistiky a ekonometrie na Vysoké škole ekonomické v Praze spojil svůj profesní život s Českým statistickým úřadem. Po pádu vlády Mirka Topolánka (ODS) v březnu 2009 to byl právě on, kdo dostal nabídku vést "překlenovací" kabinet k volbám.

Fischer o sobě uvádí, že pochází z "rodiny matematických statistiků a pojistných matematiků". Jeho otec se zabýval matematicko-statistickými aplikacemi v biologii na Matematickém ústavu ČSAV, matka byla rovněž statistička.

Po škole nastoupil do Federálního statistického úřadu. V roce 1990 se stal jeho místopředsedou a po zániku Československa přešel do Českého statistického úřadu, vzniklého rozdělením původního FSÚ, kde zastával stejnou funkci.

Od začátku 90. let vedl tým, který zpracovával výsledky voleb, a často tak vystupoval v televizních volebních studiích i jinde, neboť předseda ČSÚ Edvard Outrata ho pověřil vystupováním v médiích. Do jeho působnosti patřil i kontakt se statistickým úřadem EU Eurostatem a většina ekonomických statistik.

Po Outratově odchodu v létě 1999 byl Fischer jako první místopředseda ČSÚ předním kandidátem na jeho nástupce. Vláda Miloše Zemana však jmenovala Marii Bohatou, které do té doby v úřadu nepracovala. Ta Fischera v září 2000 odvolala a zdůvodnila to "nedostatky v manažerské práci" a přípravě sčítání lidu 2001.

Fischer odešel do společnosti pro průzkum trhu Taylor Nelson Sofres Factum. Na jaře 2001 se účastnil mise Mezinárodního měnového fondu zkoumající možnost vybudování statistické služby na Východním Timoru. Od března 2002 byl vedoucím výzkumných pracovišť na Fakultě informatiky a statistiky VŠE.

Bohatá byla na konci ledna 2003 nucena rezignovat kvůli chybě ve statistice zahraničního obchodu a vláda Vladimíra Špidly ji nahradila Fischerem. Ve statistickém úřadě pracoval až do jara 2009, kdy se stal premiérem. Od září 2010 zastává funkci viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj sídlící v Londýně. Po oznámení kandidatury na prezidenta si v této funkci vzal neplacené volno.

Fischerovi se vyčítá je angažmá v Komunistické straně Československa, kde byl členem v letech 1980 až 1989. On sám své členství zveřejnil po své nominaci na premiéra v dubnu 2009.

Je podruhé ženatý. Nejstarší z jeho tří dětí, syn Jakub, jde v otcových šlépějích, ukončil studium statistiky a pojistného inženýrství na pražské VŠE, dcera Kateřina pracuje ve vzdělávací společnosti Scio a syn Jan studuje.

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688