TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.11.2012 12:15:04

PROFIL: Ekonom Vladimír Dlouhý svou kandidaturu na Hrad podpořil během

PRAHA (MEDIAFAX) - Ekonom, bývalý ministr a místopředseda vlády Vladimír Dlouhý se prostřednictvím podpisů občanů stal dalším z kandidátů na novou hlavu státu. O tom, zda se stane novým prezidentem, budou v prvním kole přímé volby rozhodovat občané v lednu příštího roku.

Svou kandidaturu podpořil běháním dlouhých tratí ve městech po celé republice.

Ve svém programu zdůrazňuje především potřebu překonat malomyslnost, znechucení a pohodlnost. Je přesvědčen, že Česká republika je plná schopných a pracovitých lidí, kteří republiku dokážou posunout mezi nejvyspělejší země Evropy. Tedy tam, kde už před válkou byla.

Volá po postupném zeštíhlení státu, po odstranění přílišných regulací. Návrat důvěry ve štíhlý a akceschopný státní aparát podmiňuje jasnou a jednoduchou legislativou, vymahatelností práva, vymýcením korupce, bojem proti zneužívání sociálních vymožeností a proti nadřazenosti prominentů.

Jako ekonom se věnuje ozdravení hospodářství. Co nejnižší daně, zjednodušení podmínek pro podnikání a směřování k vyrovnanému státnímu rozpočtu, povede podle Vladimíra Dlouhého k ozdravení veřejných financí i k růstu blahobytu občanů.

Narodil se 31. 7. 1953 v Praze, do svých 23 let žil na Královských Vinohradech, s výjimkou 14 měsíců v období 1967 až 1969, kdy jeho rodina působila na Kubě.

Po absolvování studia ekonomie na Vysoké škole ekonomické v Praze v roce 1977 si rok "odkroutil" u motostřeleckého pluku, poté studoval na Katolické univerzitě v belgické Lovani, studium však nedokončil. Začal pracovat jako pedagog na VŠE. V letech 19841989 se stal vědeckým pracovníkem, později zástupcem ředitele Prognostického ústavu ČSAV.

V roce 1978 vstoupil do KSČ, členství ukončil v prosinci 1989. Ačkoliv byl členem předlistopadové KSČ, vládu složenou z komunistů nebo opírající se o jejich hlasy (jak to někdy vyplývá z hodnocení průzkumů volebních preferencí) by jako prezident nejmenoval.

Vladimír Dlouhý v 90. letech patřil k politické elitě a podílel se na vládě vedené tehdejším premiérem a současným prezidentem Václavem Klausem. Byl reprezentantem už zaniklé pravicové strany ODA, později měl názorově blízko k ODS. V dobách své největší vládní slávy byl tři roky nejpopulárnějším politikem v zemi. Ve vrcholné politice skončil v polovině roku 1997, vzdal se funkce ministra průmyslu a obchodu i poslance a začal pracovat jako ekonomický poradce. Dnes pracuje například pro investiční společnost Goldman Sachs.

Je členem exekutivního výboru, Trilaterální komise a jeho jméno figuruje ve statutárních orgánech několika firem. Od roku 2009 je s přestávkou členem Národní ekonomické rady vlády. Od roku 2011 je člen dozorčí rady Telefónica Czech Republic, a.s.

Je podruhé ženatý, z prvního manželství má syna Štěpána a dceru Markétu. Mezi jeho koníčky patří hudba, historie a sport, především běhání, cyklistika a lyžování.

Tereza Veselá, vesela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688