TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.11.2012 13:30:27

Herečka Táňa Fischerová míří na Hrad, potřebný počet hlasů sehnala

PRAHA (MEDIAFAX) - Další z adeptů na post hlavy státu - herečka Táňa Fischerová - sehnala potřebný počet 50 tisíc hlasů na petici pro kandidaturu na prezidenta. Lhůta pro podání žádostí končí v úterý v 16.00.

Fischerová do kampaně neinvestovala více než desítky tisíc korun. "Myslím si, že to jde dělat i bez peněz. Lidé si mohli petice stáhnout z internetu a podepsat. Pokud je to osobnost, kterou lidé znají - a já si myslím, že jen taková by měla na prezidenta kandidovat - pak není potřeba drahá kampaň," uvedla při oznámení své kandidatury na konci srpna.

Fischerová byla známá jako přítelkyně zesnulého exprezidenta Václava Havla. Přátelství ji pojí i s další prezidentskou kandidátkou, Zuzanou Roithovou. Nemyslí si však, že by křeslo na Pražském hradě měl obsadit profesionální politik. "Ukázalo se to mnohokrát jako chyba. Stále preferuji osobní statečnost, mravnost a bezúhonnost z minulosti. Proč by měl být prezident profesionálním politikem? Nejvíc mi vadí, že se dnes vůbec nemluví o mravnosti. Jako by šlo o smetí. Přitom pro mě je to klíčová věc. Jsem tedy stále přesvědčená, že není šťastné, když v prezidentské funkci sedí člověk, který je vyhraněným politikem a stranicky se profiloval," podotkla.

Táňa Fischerová studovala dva roky JAMU v Brně, pak nastoupila do Činoherního klubu v Praze. V letech 2002 až 2006 působila jako nezávislá poslankyně za Unii svobody ve sněmovně, pak neúspěšně kandidovala za Hnutí Zelení do Senátu. Neuspěla ani ve volbách do sněmovny v roce 2010 jako kandidátka Klíčového hnutí. Je členkou mnoha občanských společností, nadací a hnutí. Podepsala se také pod Iniciativu pro kritiku reforem a na podporu alternativ ProAlt.

O historicky první přímou volbu hlavy státu v České republice má zájem zhruba 26 lidí. Povinných minimálně 50 tisíc hlasů se podařilo dosud získat expremiérům Janu Fischerovi a Miloši Zemanovi. Podpisy sesbírala také Zuzana Roithová, Vladimír Dlouhý, Jana Bobošíková. Do boje o křeslo prezidenta se zapojí také umělec Vladimír Franz anebo čerství senátor a podnikatel Tomio Okamura. Další kandidáty vysílají do bitvy o Hrad parlamentní strany, a to ODS Přemysla Sobotku, Jiřího Dienstbiera ČSSD a Karla Schwarzenberga TOP 09.

František Bužek, buzek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688