TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  01.11.2012 15:12:44

Schodek rozpočtu v říjnu dosáhnul 51,3 miliardy korun, meziročně klesl o více než 40 miliard

PRAHA (MEDIAFAX) - Stát utratil za uplynulých deset měsíců o 51,3 miliard korun více, než vybral. Říjnová bilance pokladního plnění státu vykazuje deficit v hodnotě 51,3 miliardy korun, o rok dříve byl schodek o 40,2 miliardy vyšší, činil tehdy 91,5 miliardy korun, informovalo ve čtvrtek ministerstvo financí.

Sněmovnou schválený rozpočet počítá se schodkem ve výši 105,3 miliardy korun. Během desíti měsíců reálně dosáhl necelé poloviny (48,7 procenta) této hodnoty. Za samotný říjen se schodek snížil o 20,1 miliardy korun. Na úspěšných říjnových výsledcích mělo zásluhu obnovení proplácení peněz z Evropské unie, která České republice poslal přes 22 miliard korun. "Spolu se 14,4 miliardy korun, které byly převedeny z privatizačního účtu do příjmů kapitoly veřejná pokladní správa na kompenzaci deficitu důchodového systému deficitu, jsou to hlavní vlivy, které působí na relativně pozitivní výsledek hospodaření státního rozpočtu," vysvětlilo ministerstvo. I tak podle něj hrozí, že se nepovede schválený rozpočet dodržet. "Z důvodu časového nesouladu plateb z evropských fondů a žádostí jednotlivých kapitol," dodal rezort.

Výdaje státu se meziročně zvýšily o 8,8 miliardy korun. Stát vybral na dani z přidané hodnoty, jejíž snížená sazba se od ledna zvýšila o čtyři procentní body na 14 procent, již 174,9 miliardy korun, což je o 5,3 miliardy (3,1 procenta) více než v loňském roce. Rozpočet ale počítá s růstem o 15,5 procenta oproti roku 2011. Za nízkým růstem stojí podle ministerstva pokles spotřeby a legislativní změny. "Za příčiny vedoucí ke snížení spotřeby domácností se považuje hlavně opatrnostní důvod spotřebitelů, kdy tito spotřebitelé, z obav budoucího vývoje v ČR i Evropě, raději odkládají spotřebu 'zbytných' statků či služeb," opakuje rezort s tím, že se snížená spotřeba netýká zboží v nižší sazbě. Ministerstvo předpokládá další zlepšení do konce roku.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688