BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  30.10.2012 13:52:23

ERSTE - expozice vůči problémovým zemím dále klesla, čeká dividendu

Kromě dnes trhem přemítaných základních hospodářských výsledků skupiny ERSTE se lze znovu poohlídnout i po jejich investicích. Právě ty v loňském roce přispěly značnou částí ke ztrátám banky. Přestože nervozita ohledně zejména státních dluhopisů problémovým zemí se oproti začátku léta značně uklidnila, stále jsou investice v daných oblastech velmi sledovanou záležitostí.

ERSTE i ve 3Q pokračovala ve snižování expozice investic v Řecku, Irsku, Portugalsku, Španělsku a Itálii. Oproti předcházejícím kvartálům se však intenzita již podstatně zmírnila. Připomeňme, že především v loňském roce se investice v daných zemích snížily o polovinu na 3,1 mld. EUR. Ke konci března pak na 2,49 mld. EUR a ke konci 2Q pak na 2,016 mld. EUR. Za uplynulý kvartál se pak expozice dále snížila na 1,91 mld. EUR. Investice jsou stále především ve vztahu k bankám (841 mil. EUR) a k různým společnostem (894 mil. EUR). Ke státním dluhovým cenným papírům tvoří menšinu (177 mil. EUR). Nicméně tentokrát zaznamenaly oproti 2Q dokonce nárůst o necelých 10 mil. EUR, když ERSTE navýšila pozici ve španělských dluhových cenných papírech. Na poklesu celkového čísla se tak podílel především pokles expozice vůči bankám.

Zmínit také lze, že CEO Treichl dnes na tiskové konferenci mj. komentoval dividendu. Dle něj není důvod, aby společnost v příštím roce nenavrhla valné hromadě vyplatit z letošního hospodaření dividendu. Koncensus trhu (dle přehledu Bloomberg) predikuje dividendu ve výši 0,40 EUR/akcii. Dle mého názoru pokud hospodaření bude pokračovat v intencích predikovaných i samotným managementem, mohli by se akcionáři dočkat dividendy i o něco vyšší. Treichl dnes totiž dále uvedl, že výhled na celoroční provozní ziskovost se oproti 2Q zvýšila. Zmiňovaný zisk má být letos jen nevýrazně nižší oproti loňskému roku. Potvrzen byl i výhled odhadovaných letošních nákladů na rizika ve výši 2 mld. EUR.

Opět byl zopakován i výhled pro Rumunsko, kde se očekává v roce 2013 návrat do ziskovosti. Situaci v Maďarsku ERSTE vidí natolik volatilní, aby mohla dát bližší výhled ziskovosti. Náklady na rizika by se v roce 2013 pak dle banky neměly zhoršit v žádné z oblastí. Ohledně získané státní pomoci z roku 2009, ERSTE očekává její ponechání, pokud podmínky na trhu zůstanou neměnné. Zahájení splácení predikuje na rok 2015.

V reakci na výsledky, resp. zprávy akcie ERSTE dnes ve Vídni vzrostly krátce i zpět nad hladinu 19 EUR. Při technickém pohledu se právě titul včera dostal až na spodní stranu růstového kanálu (a tedy podporu), který lze od července na titulu spatřovat. Dle mého by tak v nejbližší době neměl být pro titul problém přinejmenším se vrátit k 7měsíčním maximům na úrovni cca 19,80 EUR, kde se ocitl předminulý týden.

J.Zendulka

Tyto zprávy pro vás vytváří BH Securities a.s..
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688