TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.10.2012 15:13:46

FOCUS: Vzniku samostatného Československa předcházela krize habsburské monarchie

PRAHA (MEDIAFAX) - Hluboká hospodářská a vnitropolitická krize habsburské monarchie a první světová válka byly hlavními impulsy pro vznik samostatného Československa. Od jeho vzniku letos uplyne 94 let.

Vzniku Československa v roce 1918 předcházelo dlouhotrvající napětí mezi národy žijícími společně v habsburské monarchii. V českých zemích představovalo hlavní problém soužití Čechů a Němců, což ochromovalo i zemskou samosprávu. Do toho se navíc přidala hospodářská krize a sílící nacionalistické tendence jednotlivých národů v monarchii.

Rozpory mezi Čechy a rakouskými Němci se začaly významným způsobem přiostřovat. Zejména po takzvaném Svatodušním programu německém z roku 1899. Němci se domáhali národnostního rozdělení českých zemí a zřízení krajů, které by se napojily přímo na Vídeň a potlačily by tak význam zemských úřadů. To se Němcům nepodařilo prosadit, a tak pokračovali v blokování práce sněmu.

V roce 1908 nastoupila do úřadu nová proněmecká vláda, která českou otázku nehodlala řešit. Přesto se vlády vystřídaly ještě několikrát, až vnitropolitická krize monarchie dospěla k volbám v roce 1911, z nichž měla vzejít nová silná vláda. Výsledek hlasování krizi nevyřešil, ale později posloužil při sestavování československého Národního výboru na konci první světové války a revolučního Národního shromáždění.

Protičeský kurs nové vídeňské vlády se potvrdil, když císař, pod záminkou špatného stavu českého hospodářství, rozpustil zemský český výbor a na jeho místo dosadil mimořádnou správní komisi. Čeští politici se bouřili. V březnu 1914 se tak znovu konala českoněmecká jednání. Za Němce se postavil následník trůnu František Ferdinand d' Este, který jim zaručil zvláštní ochranu. Jednání skočila opět neúspěšně. Osudovým mezníkem se tak stalo až zavraždění následníka trůnu Františka Ferdinanda d' Este a jeho manželky Žofie - rozené Chotkové - v Sarajevu v roce 1914. Atentát posloužil Rakousku jako důvod pro rozpoutání války, do které se nakonec zapojily všechny světové mocnosti.

Válka znamenala v Rakousku-Uhersku zvýšení vlivu armády a potlačení lidských svobod. Nesouhlas s mobilizací nebo válkou znamenal perzekuci. Svoboda tisku byla pozastavena a za protiválečné názory se zatýkalo. Podobný osud měl čekat například budoucího prvního československého předsedu vlády Karla Kramáře a další české politiky. Monarchie se obávala vnitřních nepokojů a přikročila k tvrdé germanizaci.

Hluboká hospodářská krize a nulový postup na bojištích, který navíc přinesl obrovské množství obětí, přiměl ústřední mocnosti v čele s Německem přijít s nabídkou míru. Tu ovšem státy Dohody v čele s USA odmítly. Americký prezident Wilson nakonec v roce 1917 s nabídkou na uzavření míru vystoupil sám. Součástí mírových dohod byla také možnost sebeurčení pro Čechy. Což ale odmítly ústřední mocnosti, tedy Německo, Rakousko-Uhersko, Turecko a Bulharsko. Toho se snažili využít čeští politici v čele s Tomášem G. Masarykem a Edvardem Benešem, kteří hledali podporu pro vznik samostatného Československa u Francie, Velké Británie a především USA. Právě zahraniční mise Masaryka a Beneše měla patrně největší podíl na prosazení požadavků Čechů a Slováků při jednáních o poválečném uspořádání.

Prohlubující se vojenská a politická krize Rakouska-Uherska potřebovala řešení. V květnu 1917 se proto sešla říšská rada, kde vystoupili političtí zástupci slovanských národů s požadavkem na federalizaci monarchie. Proti se však postavili Němci i Maďaři. Češi proto 13. července 1918 vytvořili československý Národní výbor, který měl připravit odtržení od monarchie. Jak se válka chýlila ke konci, monarchie se začala hroutit.

Definitivní rozklad Rakouska-Uherska začal v českých zemích. Delegace Národního výboru v čele s Karlem Kramářem jednala 28. října 1918 s Benešem, představitelem protirakouského zahraničního odboje, o vytvoření samostatného Československa. Celému procesu odtržení výrazně pomohla šířící se zpráva, že Rakousko-Uhersko uznalo všechny podmínky nabízeného míru, které obsahovaly i uznání autonomie národů v monarchii. Češi si tak začali myslet, že je o jejich samostatnosti rozhodnuto. Ve městech proto lidé začali okamžitě demonstrovat a ničit symboly monarchie. Ve stejný den večer vydal Národní výbor první zákon, kterým zřídil samostatné Československo.

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688