Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  26.10.2012 16:40:00

ČNB by mohla ve čtvrtek překvapit snížením sazeb

Koruna se během uplynulého týdne držela prakticky v 20 haléřovém pásmu 24,80 - 25,00 CZK/EUR. Oproti závěru z minulého týdne ale přeci jen vůči euru několik haléřů ztratila. To souviselo především s rostoucí rizikovou averzí na trzích kvůli přetrvávajícím dluhovým problémům. Trhy stále spekulují, zda a kdy Španělsko oficiálně požádá o finanční pomoc. Navíc v závěru týdne se objevily nové zprávy z Řecka, které rozhodně nejsou potěšující, když Atény nejsou schopny plnit své dojednané podmínky, ke kterým se zavázaly při žádosti o pomoc. Náladě nepřidaly ani zveřejněné předstihové indikátory z Evropy. Navíc i hlavnímu tahounu eurozóny, Německu, zřejmě začíná docházet pára kvůli zpomalující zahraniční poptávce po jeho zboží.
 
Z domácí ekonomiky se zprávy točily především okolo zasedání České národní banky, které se uskuteční ve čtvrtek 1. listopadu. To bude především zajímavé z toho pohledu, zda centrální banka přistoupí k dalšímu uvolnění měnové politiky. My čekáme, že ano, nicméně nelze zcela vyloučit, že si bankovní rada bude chtít počkat na údaje o HDP za třetí čtvrtletí, které budou zveřejněny až po tomto zasedání. Dočkáme se i aktualizované makroekonomické prognózy, která by však měla oproti té předcházející doznat jen nepatrných změn. Nadále by měla ukazovat potřebu dalšího snížení úrokových sazeb. V prostředí úrokových sazeb velmi blízkých nule je však tento nástroj téměř vyčerpaný, a tak se jako dalším nejúčinnějším opatřením na podporu malé otevřené ekonomiky se zdravým bankovním sektorem a nízkým podílem cizoměnových půjček zdají být devizové intervence. Celkově tedy předpokládáme, že centrální banka sníží příští čtvrtek svoji hlavní 2T repo sazbu o 15 bb na 0,10 %. Zároveň se ale nedomníváme, že stávající situace by si nyní vyžadovala přímé intervence. Centrální banka již sice verbálně vystoupila proti silné koruně, ale k tomu, aby zasáhla přímo na trhu a prodávala domácí měnu, by byl zapotřebí další negativní šok z eurozóny, růst deflačních rizik či výraznější posílení koruny k úrovni 24,00 CZK/EUR.
 
Kromě zasedání ČNB bude zveřejněn předstihový index PMI za říjen. V kontextu již publikovaných údajů z eurozóny očekáváme i pokles toho českého na 47,4 bodu ze zářijových 48 bodů (konsensus 47,8 bodu). Výrazně si v poslední době pohoršilo Německo, náš hlavní obchodní partner, což by se mělo promítnout nepříznivě i na české ekonomice.
 
Česká koruna by měla být nadále pod vlivem vývoje na globálních trzích. Ve srovnání s ostatními regionálními měnami by však měla být na externí vývoj méně citlivá díky očekáváním na rozhodnutí ČNB. V cenách na trhu snížení sazeb ČNB na nadcházejícím zasedání není zakalkulováno. Ani konsensus mezi analytiky na další uvolnění měnových podmínek neukazuje. Pokud se tedy naše očekávání naplní, rozhodnutí centrální banky by mělo ovlivnit i finanční trhy. Koruna by tak během příštího týdne mohla znovu atakovat hranici 25 CZK/EUR. Na námi očekávané rozhodnutí by měly reagovat i tržní sazby a výnosy. Proto předpokládáme pro příští týden pokles výnosů zejména na krátkém konci křivky. 


Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688