Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Povinné ručení  |  25.10.2012 11:38:58

Zimní pneumatiky jsou od listopadu povinné

Od 1. listopadu je v případě zimního počasí povinné používání zimních pneumatik. Slavia pojišťovna dlouhodobě podporuje bezpečnost na silnicích, proto již od roku 2008 nabádá řidiče k používání zimních pneumatik během celé zimy bez ohledu na momentální počasí. Pokud se řidič zaváže k nepřetržitému používání zimních pneu od půlky října do půlky března, tak při sjednání povinného ručení získá 5% slevu.

Zásadní změnu ohledně použití zimních pneumatik přinesl již vloni zákon č.133/2011 Sb., kterým se změnil zákon č.361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. V období od
1. listopadu do 31. března mají všechna motorová vozidla užívající pozemní komunikace (tedy silnice všech tříd) povinnost být opatřena zimními pneumatikami, a to za předpokladu, že je na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, nebo v případě, kdy je možné dle počasí předpokládat, že tato situace nastane v době provozu vozidla na komunikacích. Konkrétně to je v případech, kdy venkovní teplota klesne pod 4 °C, sněží nebo mrholí, popřípadě prší při nízkých teplotách, mostní konstrukce mají teplotu pod bodem mrazu anebo je silnice ošetřena solí (která má účinnost pouze do 7 °C). Motorová vozidla s maximální přípustnou hmotností do 3500 kg mají povinnost použití zimních pneu na všech kolech s hloubkou dezénu nejméně
4 mm.

Když ranní teploty klesnou dlouhodobě pod 7 °C je ideální čas nazout zimní pneumatiky bez ohledu na povrch silnic. Tato teplotní hranice je v zimním období dosahována prakticky nepřetržitě. Slavia pojišťovna doporučuje zimní pneu používat kontinuálně již od poloviny října, kdy zejména v ranních a nočních hodinách klesá teplota až k nule. V případě, že si klient Slavia pojišťovny sjedná při uzavírání smlouvy na povinné ručení i 5% slevu za používání zimních pneu, je povinen jezdit v období od 15. 10. do 15. 3. výhradně na zimních pneumatikách schválených pro provoz na českých silnicích. V případě, že pojišťovna zjistí, že řidič tuto podmínku nedodržel, je povinen získanou slevu doplatit. K používání zimních pneu se v pojistné smlouvě u Slavia pojišťovny zavázalo 95 % řidičů a drtivá většina z nich tuto podmínku dodržuje.

 

Co hrozí řidiči při jízdě na letních pneu v zimním období

Směs zimních pneumatik je měkčí než u pneumatik letních. Díky ní mají zimní pneumatiky dobré vlastnosti i při nižších teplotách, tzn. i v podmínkách, kdy běhounová směs letních pneumatik tvrdne a ztrácí adhezní vlastnosti. Zimní pneumatiky jsou tedy při nižších venkovních teplotách výrazně bezpečnější (přitom vůbec nemusí jít o jízdu po zasněžených nebo zledovatělých vozovkách). Brzdná dráha se použitím zimních pneu v chladném počasí (pod 10 °C) zkracuje až o několik metrů. Přitom právě nedobrzdění a následný náraz do překážky je velmi častou příčinou dopravních nehod.

V případě, že se prokáže jako příčina dopravní nehody používání letních pneumatik v zimním období, tak může pojišťovna požadovat úhradu části škody po viníkovi nehody. Pokud řidič navíc nedodržel příslib používání zimních pneumatik, ke kterému se u Slavia pojišťovny zavázal, bude pojišťovna požadovat také vrácení poskytnuté slevy na pojistném.

 

Povinné ručení Slavia pojišťovny je výhodné pro všechny zodpovědné řidiče

Slavia pojišťovna nabízí nejlevnější povinné ručení všem zodpovědným řidičům. Za bezpečnou jízdu poskytuje už po sedmi letech bezeškodného průběhu maximální 60% bonus. Pokud se rozhodnou pro havarijní pojištění, tak jim umožní převést bonus z povinného ručení na havarijní pojištění. Ke každému nově uzavřenému povinnému ručení získá řidič pojištění dopravních pokut na rok zdarma. 5% slevu na pojistném získáte, pokud budete myslet na své bezpečí také v zimním období a zavážete se, že budete v této době jezdit výhradně na zimních pneumatikách.

 

Slavia pojišťovna

Slavia pojišťovna má tradici již od roku 1868. Ve své novodobé historii přicházela a bude přicházet s inovativními pojistnými produkty. Slavia pojišťovna se již od počátku orientuje na ukázněné řidiče, kterým nabízí extrémně levné povinné ručení. Soukromým osobám je dále poskytováno široké spektrum pojistných produktů a služeb, mezi které patří například pojištění majetku či cestovní a úrazové pojištění. Velmi úspěšné je zdravotní pojištění cizinců, kde Slavia pojišťovna patří mezi lídry trhu. Jako jedna z mála pojišťoven na trhu nabízí pojištění domácích mazlíčků i originální pojištění dopravních pokut. Firmy uvítají pojištění odpovědnosti, aut a přepravy, majetková a technická pojištění. Pojišťovna se specializuje také na pojištění určené obcím a městům, personálním agenturám a cestovním kancelářím.

Aleš Povr
4info.cz

Poslední zprávy z rubriky Povinné ručení:

19.12.2023  Nejvíce nehod v České republice se stane v Praze OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
19.12.2023  Pillow jako první nabídne povinné ručení pro koloběžky OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688