Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  25.10.2012 11:28:29

Představujeme obchodní model FX Trend Snagger

Tento článek popisuje obchodní model FX Trend Snagger, který byl navržen tak, aby umožnil se ziskem zobchodovat období, v nichž měnové trhy vykazují trend. Prostřednictvím tohoto modelu jsme poprvé zobchodovali reálnou aktuální pozici (krátká pozice v AUDUSD) dne 2. října 2012.

Na rozdíl od mnoha modelů sledujících trendy se logika „uchvácení zisků (angl. snagger)“, na níž je model postaven, snaží inkasovat zisky i v případech, kdy je nastolený trend relativně krátkodobý.

Slabina mnoha systémů sledujících trendy spočívá v tom, že jejich obchodní strategie je úspěšná pouze v případech, kdy trh vykazuje extrémně setrvalý a dlouhodobý trend, a k uzavírání pozic dochází často teprve v okamžiku, kdy se cena jednoznačně (a často výrazně) vydá proti nastolenému trendu, čímž obchodník přichází o velkou část potenciálních zisků.

Cílem modelu Trend Snagger je umožnit konsistentnější a průběžné inkasování zisků namísto méně četných a střídajících se období „hojnosti“ a „nedostatku“ a „uchvátit“ zisky v okamžiku, kdy možnost inkasování zisků překročí stanovené mezní hodnoty a kdy momentum trhu opadne. Nečeká se tedy na to, až dojde k oslabení pozice pohybem jdoucím proti dosavadnímu trendu. Tento model tedy bude v případech, kdy trhy vykazují výjimečně trendové chování, dosahovat ve srovnání s tradičními modely sledujícími trendy horších výsledků, ovšem v případech, kdy trendy nejsou tak výrazné, budou jeho výsledky naopak lepší.

Model založený na pravidlech

Tento model je založen na předem stanovených pravidlech, přičemž ovšem ponechává určitý prostor i pro stanovení konkrétních cenových hladin, na které obchodník umístí počáteční a průběžné stop příkazy, a pro určení okamžiku k výběru zisků, jakmile se trend na trhu naplno prosadí. Bez ohledu na možnost odchýlit se od určitých pravidel, která se odvíjí od podmínek panujících na trhu, je ovšem základní riziko (pokud předpokládáme poklidný vývoj na trzích) každé jednotlivé konkrétní pozice od otevření obchodu vždy stejné bez ohledu na vzdálenost od stop úrovně, protože velikosti jednotlivých pozic jsou vypočítány na základě potenciální ztráty v případě aktivace počátečního stop příkazu, jak je popsáno níže.

Obchodované instrumenty

V současné době sleduje model následující instrumenty, které mu poskytují signály k zobchodování:

- EURUSD, GBPUSD, AUDUSD, EURJPY, GBPJPY, AUDNZD

Otevření obchodu

Model FX Trend Snagger otevírá pozice na základě následujících základních parametrů:

1)       Překřížení exponenciálních pohyblivých průměrů (EMA). K definování trendu se používají dva exponenciální pohyblivé průměry (krátké a dlouhé EMA), přičemž o býčí trend se jedná v případě, že krátké EMA je nad dlouhým EMA, a o medvědí trend se jedná naopak v případě, kdy je krátké EMA pod dlouhým EMA. Do pozice se vstupuje v den, kdy se krátké EMA dostane nad nebo pod dlouhé EMA (posuzováno dle ceny při denní uzávěrce).

2)       Výjimky. Pokud u konkrétního instrumentu měly poslední dva signály (jeden v každém směru) za následek aktivaci stop příkazů a pokud se tyto obchody nedostaly během svého trvání výrazně do zisku, třetí a následné signály se realizují pouze v případě, že se trh již vymanil z obchodování v pásmu, které se na trhu během posledních dvou obchodů (nebo více, pokud se trh nadále nemůže z obchodování v pásmu vymanit) ustavilo, – tj. v okamžiku, kdy trh uzavře mimo toto pásmo nebo toto pásmo prolomí (viz graf níže).

Příklady signálů k otevření obchodu, které nebyly realizovány – výše uvedený graf zobrazuje vývoj EURJPY během léta roku 2011. Signály č. 1 i 2 by byly realizovány a skončily by aktivací stop příkazů, přičemž během svého trvání se nedostaly nijak výrazně do zisku. Signály č. 3 a 4 by měly být ignorovány, protože trh setrvává v pásmu a nikdy neuzavře mimo rozmezí vymezené neúspěšnými signály č. 1 a 2. Akceptován by byl signál č. 5, protože trh uzavírá v den, kdy se tento signál vyskytl, vně původně ustaveného pásma.

Uzavření obchodu

V okamžiku, kdy otevřeme obchod, umístí model počáteční stop příkaz, který je stanoven jako procentuální část nedávných hodnot volatility trhu. Toto procento závisí na obchodovaném měnovém páru a jeho dřívějším chování. V okamžiku, kdy se pozice dostane přijatelně daleko do ziskového teritoria, přebírají jeho roli průběžné stop příkazy.

Stop příkazy

Počáteční stop příkaz: (v závislosti na konkrétním instrumentu přibližně v rozmezí 1 až 1,4násobku průměrného skutečného rozpětí (Average True Range – ATR); většinou cca 1,0 ATR v případě EURUSD a EURJPY a o něco více u ostatních párů, se kterými model obchoduje. Umístění stop příkazu je možné upravovat v případě, že došlo k výrazně velkému posunu ve prospěch nového trendu ještě předtím, než je generován signál k zobchodování, nebo v případě, že hodnota ATR je výjimečně nízká ve srovnání s historickou volatilitou obchodovaného páru. Bez ohledu na výše uvedené bude velikost pozice upravena tak, aby vzdálenost k počátečnímu stop příkazu vždy vedla ke stejné absolutní procentuální ztrátě (cenový skluz se v úvahu nebere). Tato situace je podrobněji popsána níže, ovšem hlavní myšlenka spočívá v tom, že u každé nové pozice je udržováno neměnné výchozí riziko ztráty na úrovni x% bez ohledu na vzdálenost podkladového instrumentu od stop příkazu vyjádřenou prostřednictvím počtu bodů (pips) nebo procentuálně.

Průběžný stop příkaz: Poté, co dojde k ustavení trendu – tedy pohybu do ziskového teritoria o více než určitý předem stanovený násobek ATR – změní se stop příkaz na nový „průběžný stop“, který se posune ve srovnání s původním stop příkazem výše, přičemž nový příkaz je o něco širší s tím, jak se obchod už dostává výrazněji do zisku. Skok z počátečního stop příkazu k průběžnému je relativně velký, ale stop příkaz se při něm nemusí nutně dostat do ziskového teritoria. Průběžný stop je stanoven algoritmem a obecně se nijak nepozměňuje, pokud je stále ještě aktivní celá pozice (původní otevřená pozice sestávající ze dvou částí). V okamžiku, kdy ale dojde k vybrání zisku z první části (poloviny) pozice, se průběžný stop příkaz zruší a namísto něj se vytvoří stop stanovený s o něco větší volností v rozhodování, který je často širší, než standardní průběžný stop a poskytuje více prostoru volatilitě trhu. V každém případě je ale pro druhou část pozice stop příkaz vždy vytvořen v ziskovém teritoriu, což poskytuje ochranu před případem, že by se pro doposud neuzavřenou pozici trend vyvíjel nepříznivě.

„Stop příkazy v důsledku změny trendu. V některých případech dojde ke změně trendu před dosažením úrovní, na kterých jsou umístěny počáteční nebo průběžné stop příkazy. V takových případech bude samozřejmě pozice uzavřena a případně otevřena nová pozice ve prospěch nového trendu v souladu s výše uvedenými pravidly popsanými v části „Otevření obchodu“.

Vybírání zisků

Celý systém je postaven na poměrně jednoduché logice vybírání zisků, která je jednoznačně definována pro první polovinu, neboli „část“ pozice. Pravidla pro vybírání zisků u druhé poloviny pozice jsou o něco pružnější a proměnlivější a závisí na vývoji trhu. Pro vybírání zisků je nejdůležitější celkový vývoj indikátoru síly trendu (Trend Strength), který model používá a který je pouze statistickým ukazatelem uvádějícím, kde se nachází cena ve srovnání se dvěma pohyblivými průměry a jaká je síla tohoto ukazatele ve srovnání s posledním historickým záznamem.

• Vybírání zisků u první části pozice: Při vybírání zisků u první části pozice musí být splněny dva předpoklady. Vybíraná část zisku musí za prvé překročit práh stanovený pro danou pozici pro vybírání zisků, který je stanoven jako násobek volatility obchodovaného instrumentu. Za druhé musí platit, že se ukazatel síly trendu nachází ve své „druhé vlně“ a že předtím již v průběhu první vlny dosáhl stanovené minimální požadované hodnoty (první vlna je definována jako nárůst denního ukazatele síly trendu – vlna je dokončena v okamžiku, kdy je dosaženo vrcholu a hodnota ukazatele začne zase klesat) a k vybírání zisků dochází teprve poté, co se objeví den „ústupu“, což je den, ve kterém dojde ke ztrátě momenta. Speciální stop příkaz pro polovinu pozice (první část) zadáváme v případech, kdy trh výrazně překročí práh pro vybírání zisku, abychom si zajistili slušný zisk předtím, než si z něho vezme trh příliš velkou část zase nazpět. Více najdete v příkladu níže.

Vybíraní zisků u druhé části pozice: Pro vybírání zisků u druhé části pozice jsou požadavky o něco volnější, i když logika zůstává v podstatě tatáž. Ziskový práh je v zásadě dvojnásobkem ziskového prahu první části pozice. U druhé části podobně čekáme na dvě vlny růstu síly trendu a na jeden den oslabení momenta, pak teprve zisk vybereme. Pokud jsme z první části vybrali velmi velký zisk, můžeme ve větší zisk obecně doufat rovněž u druhé části, i když k tomu často stejně dojde, pokud trend pokračuje a model před vybráním zisku čeká na požadované hodnoty síly trendu.

Výjimky. Výjimky z výše uvedeného lze uplatnit v případech, kdy zisk narůstá parabolicky velmi rychlým tempem a dalece přesáhne první a druhý práh. Pokud obě části pozice výrazně přesáhnou své základní prahy pro výběr zisku, lze v takovém případě u jedné nebo obou částí zisk vybrat.

 

Graf – Princip fungování strategie FX Trend Snagger: Všimněte si, že obchody u prvních dvou signálů (první šipka nahoru a druhá šipka dolů v levé části) na výše uvedeném grafu skončily aktivací stop příkazu, a proto při druhém dlouhém signálu otvíráme obchod až v okamžiku prvního zeleného kroužku, kdy dochází k prolomení předchozího méně významného maxima. Kroužek č. 2 ukazuje okamžik, kdy momentum dosáhlo prvního nominálního ziskového cíle, ale v rámci tohoto modelu vybíráme zisk až následujícího dne, kdy cena trochu poklesne, jelikož tento den dojde k oslabení momenta. Totéž platí pro druhé vybírání zisku v okamžiku označeném kroužkem č. 3. Všimněte si, že vzhledem k tomu, že cena přesáhla nominální ziskový cíl, byl v obou případech zadán těsnější stop příkaz pro případ, že by trh korigoval příliš výrazně. V takovém případě by příslušná část pozice byla uzavřena v zisku stop příkazem na uvedené červené linii. Tato metoda se uplatňuje v případě, že trend pokračuje bez ztráty momenta a dalece přesáhne nominální cíle pro výběr zisku – což je součást celkové koncepce strategie Snagger. Pokud by například trh v okamžiku označeném kroužkem č. 2 pokračoval další dva dny v ostrém vzestupu, dlouhý obchod by dle tohoto modelu zůstal otevřený ještě dva dny za předpokladu, že by rovněž stoupal i ukazatel síly trendu, čemuž ve dnech silného trendu obecně bývá.

Opětovný vstup na trh v rámci stávajícího trendu

Opětovný vstup na trh po aktivaci stop příkazu. Občas se stane, že vzhledem k rozkolísanosti trhu dojde k aktivaci stop příkazu a instrument následně vykazuje spíše známky pokračování trendu ve stejném směru než obratu k novému trendu v opačném směru. V těchto situacích umožňuje model opětovný vstup na trh ve směru původního trendu. Pravidla pro opětovný vstup by bylo nutné obšírněji vysvětlit, ale v zásadě platí, že na trh opětovně vstupujeme, pokud 1) trh zaznamenal pouze ostrý výkyv, který aktivoval stop příkaz, a pak okamžitě zamířil směrem od stop úrovně nebo 2) jakmile trh uzavře na nové extrémní úrovni v souladu se stávajícím trendem nebo poblíž takové úrovně. Pokud například dojde k uzavření dlouhé pozice aktivací stop příkazu, ale trh se pak v následujících dnech znovu obrátí a zamíří výše, otevřeme dle tohoto modelu po dosažení nového 6 až 10denního maxima uzavíracích hodnot (v závislosti na míře konsolidace v pásmu) znovu dlouhou pozici. Příklad opětovného vstupu na trh je uveden v následujícím grafu.

Příklad opětovného vstupu na trh po aktivaci stop příkazu. EURUSD: Červená šipka směřující dolů označuje den, kdy model detekoval nový sestupný trend a generoval signál k prodeji. Pokud bychom použili stop úroveň velikosti 1 ATR (označena červenou čarou v kroužku), o dva dny později by tato pozice bohužel pro tento model aktivovala stop příkaz. Model následně umožňuje dvěma způsoby opětovný vstup na trh: po uzávěrce dne, po kterém byla pozice ukončena stop příkazem (dne, po kterém by výkyv uzavřel pozici stop příkazem, jelikož dosažení této úrovně způsobil jednoznačně dočasný výkyv), nebo může model případně počkat do uzavření na novém minimu, jak ukazuje zelený kroužek o dva dny později.

Jiné typy opětovných vstupů – opětovný vstup v rámci silného trendu.

Občas se vyskytne mimořádně dlouhodobý trend a v rámci tohoto modelu už nezůstane otevřena žádná pozice, protože u obou jejích částí došlo k výběru zisku. V takovém případě je při korekci možno otevřít pozici poloviční velikosti, a to za předpokladu, že vstupní úroveň je významně lepší než úroveň, na které došlo v rámci původního trendu k výběru zisku z druhé části pozice.

Pozici poloviční nebo plné velikosti lze opětovně otevřít v případech, kdy téměř došlo k překřížení EMA (exponenciálních pohyblivých průměrů) v opačný trend, ale trh poté znovu pokračuje ve směru posledního signálu (u něhož již patrně došlo k výběru zisku a žádná pozice již nezůstala otevřena). Parametry pro nastavení rizika jsou pro tyto typy pozic stejné.

Velikost obchodu

Velikost pozice nového obchodu se skládá ze dvou částí, protože k vybírání zisku dochází vždy ve dvou fázích, zatímco obchod otevíráme vždy v plné výši.

Velikost každé nové pozice se odvíjí od nedávné volatility daného instrumentu, a tudíž od vzdálenosti od počáteční stop úrovně (která také závisí na volatilitě). Platí tedy, že bez ohledu na volatilitu aktuálního trhu nebo obchodovaného podkladového instrumentu je riziko každé nové pozice konstantní. Různé instrumenty, se kterými se v rámci tohoto modelu obchoduje, mají různé počáteční stop úrovně, které vycházejí z historické volatility těchto instrumentů – takže EURUSD a EURJPY mají stop příkazy přibližně ve vzdálenosti 1 ATR od vstupní úrovně, zatímco u jiných instrumentů je tato vzdálenost poněkud větší. Znamená to také, že u párů bez EUR je velikost pozice vzhledem k jejich denní volatilitě relativně menší. Upozorňujeme, že cenový skluz (slippage) v případě rychlých pohybů na trhu, popř. víkendové cenové mezery, mohou způsobit mírnou odchylku od záměru zachovat konstantní riziko.

Úvahy z hlediska složení portfolia

Kromě toho je třeba brát v úvahu složení portfolia a v případě, že model generuje několik signálů pro vysoce korelované instrumenty (obzvláště pokud se takové signály objeví ve stejný den), snížit velikost některých pozic (na polovinu), případně některé signály zcela ignorovat.

Důležité poznámky/výjimky.

V případě extrémní volatility způsobené takovými událostmi, jako jsou přírodní katastrofy (např. zemětřesení/tsunami v Japonsku v březnu 2011), nebo jinými náhlými událostmi, které vyvolají na trhu divoké parabolické pohyby, je možno při obchodování v rámci tohoto modelu uplatnit výjimky z výše uvedených pravidel. Všechny takové výjimky se přijímají výhradně v zájmu zamezení dalšího rizika nebo v zájmu odstranění stávajícího tržního rizika, kdy se situace na trhu vyvíjí ve prospěch otevřených pozic (jsou zadány stop příkazy, takže pokud dojde k extrémním výkyvům, stop příkazy budou aktivovány a jediným dalším rizikem bude jen slippage). V takových případech bude zapotřebí několika dnů k tomu, aby se situace ustálila a bylo možno znovu přistoupit k realizaci nových obchodních signálů.

 

John J. Hardy, hlavní měnový stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688