TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  24.10.2012 08:01:26

Sněmovna vrátila Senátu návrh zákona o transparentnějším financování politických stran

PRAHA (MEDIAFAX) - Návrh zákona o transparentnějším financování politických stran vrátila v úterý sněmovna Senátu. Marek Benda (ODS) navrhl, aby Senát zákon ještě projednal, protože zamezit právnickým osobám ve financování stran a nastavit strop pro dary od fyzických osob není v souladu s platnou legislativou.

Na své 23. schůzi Senát schválil s pozměňovacími návrhy novelu zákona o sdružování v politických stranách a hnutích, kterou navrhli senátoři v čele s Jiřím Dienstbierem (ČSSD). Předloha chce omezit náklady na volební kampaně a zvýšit transparentnost hospodaření politických stran. Poslanci návrh na své 47. schůzi v úterý vrátili horní komoře k přepracování.

Norma například zavádí úplný zákaz stranám přijímat dary od jakýchkoliv právnických osob a zavádí maximální limit hodnoty daru od fyzické osoby. Každá fyzická osoba by za kalendářní rok mohla straně věnovat maximálně milion korun. "Aby ten, kdo má nejvíce peněz, nemohl ovlivňovat politický proces více než jiní občané republiky. Lidé systému nevěří, toto by mohlo pomoci. Sankcí za nedodržení pravidel je politická cena, tedy zveřejnění informací," odůvodnil v úterý Jiří Dienstbier.

Připojil, že smyslem návrhu je omezit korupční prostředí v oblasti financování politických stran. "Chceme transparentní pravidla pro financování kampaní a fungování stran. Kromě voleb do zastupitelstev a obcí musí všechny subjekty na kandidátce založit speciální účet, odkud budou financovat celou kampaň, do pěti tisíc to může být i hotovostně, jinak ne. Na konci kampaně strana či hnutí do šedesáti dnů předloží zprávu kontrolnímu výboru sněmovny s kompletním výpisem ze zvláštního účtu a doklady k výdajům, které šly odjinud. Stejné údaje budou i na internetu, ať si to může zkontrolovat každý jednotlivec, " vysvětlil vizi senátorů Dienstbier.

Senátní návrh dále zavádí limity výdajů politických stran na volby. Při volbách do Poslanecké sněmovny, Evropského parlamentu a zastupitelstev krajů má být tento limit 80 milionů korun, u senátních voleb tři miliony korun za každého kandidáta strany. Zprávu o roční účetní závěrce strany nesmí vyhotovit auditor, který je členem této strany, a norma zavádí i zveřejňování výročních finančních zpráv stran na internetu.

Proti návrhu se ozval poslanec za ODS Marek Benda. "Limity nejsou správné, ani pro výši daru ani ve smyslu vyloučení právnických osob. Proč ne, když je to transparentní. Navíc je návrh plný ideálů a snů, které nejsou ve shodě s platným legislativním rámcem České republiky, lidé, kteří doteď nedělají nic zlého, by najednou překračovali zákon. Proto navrhuji vrátit k dopracování, " zdůvodnil Benda.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688