Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  23.10.2012 14:26:18

Unipetrol: Predikce výsledků hospodaření za 3Q 2012

Hospodaření firmy Unipetrol ve třetím čtvrtletí výrazně vybočilo z trendu minulých výsledků. Podle indikací managementu při zveřejnění předběžných ukazatelů dosáhl EBIT kladné výše několika set miliónů korun. Podle našich odhadů provozní zisk dosáhl 572 mil (tržní konsenzus 763 mil). To je po obrovských ztrátách z 4Q 2011 a 2Q 2012 dobrá zpráva, pozitivní výhled do budoucna to ale neindikuje. Na úrovni čistého zisku očekáváme pozitivní výsledek ve výši 381 mil v porovnání s očekáváním trhu 570 mil .

EBIT byl pozitivně ovlivněn mimo jiné i rozpuštěním opravné položky ve výši 200 mil v souvislosti s pokutou ÚOHS. Volatilní položka přecenění zásob (LIFO efekt) ve 3. čtvrtletí podle našich výpočtů dosáhla záporné hodnoty 195 mil .

Důvodem dobrých výsledků jsou zejména vyšší prodané objemy jak rafinérských produktů (+3,1% QoQ), tak hlavně petrochemických produktů (+13,6% QoQ). Růst prodaných objemů je způsoben zejména nižšími cenami v porovnání s předchozím kvartálem, což přimělo zákazníky po vyčkávání a snižování stavu zásob ve 2Q obnovit objednávky nejen pro spotřebu, ale také pro doplnění skladů. Pozitivně též zapůsobila vrcholící motoristická sezóna.

Vzhledem k přerušení nebo ukončení výroby některých evropských rafinerií Unipetrol dosáhl výrazně vyšších marží než v předchozím kvartále. Modelová rafinérská marže vzrostla o 101% na 5,3 USD za barel, což bylo způsobeno zejména rekordními maržemi na benzínu a vyššími spready na naftě a primárním benzínu. V rafinérském segmentu negativně (v porovnání s 2Q) zapůsobil nižší spread ceny ropy Brent - Ural, když ropa Ural byla posílena napětím na Blízkém východě, zejména v Íránu. Tento negativní vliv byl částečně kompenzován nižším rozdílem mezi cenou ropy Brent a jinými sladkými druhy ropy.

Petrochemický segment byl pozitivně ovlivněn vyššími prodeji, nicméně tento efekt tlumila nižší marže z olefínů (-24% QoQ). Naopak marže z polyolefínů vzrostla o 16%. Vyšší objemy byly způsobeny nízkými cenami petrochemických výrobků (na začátku 3Q zaznamenaly meziměsíční pokles o cca 15%), což zákazníky motivovalo k doplňování skladů, které byly ve 2Q při vysokých cenách vyprazdňovány.

Maloobchod stále čelí stejným výzvám: slabá domácí poptávka vinou levnějších pohonných hmot v okolních zemích a daňové úniky. Nicméně i přes tyto komplikace Unipetrol prodal mezikvartálně vyšší objemy pohonných hmot z důvodu vrcholící motoristické sezóny. Pozitivně na maloobchodní segment též působily vyšší jednotkové marže.

Celá predikce výsledků ke stažení  zde



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688