TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  21.10.2012 09:23:46

Novela zákona o odpadech má likvidovat zbytečnou byrokracii

PRAHA (MEDIAFAX) - Firmy by nemusely dělat plány odpadového hospodaření, při přepravě nebezpečného odpadu by stačila elektronická evidence a odpadový hospodář by mohl pracovat pro více firem. Novinky, které v rámci zákona o odpadech projednají poslanci na říjnové schůzi, ta začíná v úterý.

"Novela má zjednodušit život podnikatelům, měla by snížit jejich administrativní zátěž" uvedl před časem premiér Petr Nečas (ODS). Předpokládá se, že by podnikatelé mohli ušetřit celkem 62 milionů korun ročně.

Zpracovávat plány odpadového hospodářství by tak podle novely musely pouze obce. V současné době musí plány předkládat společnosti, které ročně vyrobí více než 10 tun nebezpečného odpadu nebo více než 1000 tun jiných odpadů. Ministerstvo životního prostředí přiznává, že předlohou stát přijde o jeden z nástrojů, který nutí původce odpadů přemýšlet o svojí činnosti.

Elektronizace agendy by se měla zajistit, že se každá žádost o posouzení objevila v systému i s hodnocením. V současnosti ohodnotí odpad podle nebezpečnosti více ověřených pracovníků, kteří mohou podat odlišné posudky. Firma si pak vybere, jaký posudek kontrolním orgánům zašle.

Pověřené osoby dostanou přístupová hesla do aplikace, kam budou všechna data zadávat. Ministerstvo počítá, že za nové funkce systému zaplatí přibližně 2,5 milionu korun. Data by se evidovala ve stávajícím Integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností (ISPOP).

Ministerstvo dále navrhuje, aby odpadoví hospodáři mohli pracovat pro jakýkoliv počet firem. V současnosti pod jednoho hospodáře spadá maximálně pět provozoven. Podle rezortu životního prostředí není dost odborníků, kteří by tuto funkci mohli zastávat.

Chalupovo ministerstvo si v další části novely přeje, aby se evidence přepravy nebezpečných odpadů (NO) převedla do elektronické podoby prostřednictvím ISPOP. Před posláním nebezpečného odpadu odesílatel i příjemce převoz nahlásí, později nahlásí, zda k převozu došlo. Pokud by se neuskutečnil, budou to muset nahlásit do jednoho dne od plánovaného data. Celkem by tak měli podnikatelé ročně ušetřit přibližně tři miliony korun při tisku dosud povinných evidenčních listů. Další peníze ušetří za posílání listů na úřady. A úřady budou mít levnější provoz, protože nebudou muset staré spisy archivovat. Ministerstvo celkovou úsporu vyčíslilo na více než 150 milionů korun ročně.

Novela by měla začít platit, pokud ji schválí vláda, parlament a podepíše prezident, od 1. ledna 2013.

Miroslav Kynčl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688