TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.10.2012 17:23:57

VOLBY 2012: Neúspěch ODS ve volbách padá na moji hlavu, přiznal Petr Nečas

PRAHA (MEDIAFAX) - Premiér a předseda občanských demokratů připustil, že jeho strana neuspěla a zažívá velký odliv voličů. Zároveň dodal, že je nesmírně rád, že KSČM nezopakovala úspěch z krajských a prvního kola senátních voleb.

Výsledek druhého kola senátních voleb označil předseda ODS Petr Nečas za neúspěch strany. "Průměrný zisk je sedm až deset křesel. My jsme obhájili čtyři, takže je jasné, že jsme neuspěli," spočítal premiér. Dodal, že občanští demokraté přijímají stanovisko voličů s pokorou a budou pracovat na nápravě. Odmítl však sdělit, jak chce voliče přilákat zpět. "Představu mám, ale oznámím ji až svým spolustraníkům na brněnském kongresu," dodal.

Připustil, že vina za neúspěch v senátních volbách dopadá na jeho hlavu. "Za každé volby, krajské i senátní, je samozřejmě zodpovědné vedení strany a ze všeho nejvíc její předseda," uvedl. Momentálně ovšem neplánuje vyvozování žádných osobních důsledků. "Dva týdny před volebním kongresem ODS by to byl nesmysl, tam se všechno rozhodne. Navíc se nedomnívám, že neúspěch a propad ODS způsobuje jenom její předseda, tak jednoduché to není. Kdyby bylo, stačí odvolat předsedu a je hotovo," zažertoval premiér, i když moc důvodů k veselí nemá. Jeho pozici kromě prohraných voleb ohrožuje i šestice rebelujících poslanců uvnitř ODS, kteří mu vyčítají odklon od tradičních hodnot strany.

Nečas má odlišný názor na to, proč ODS zažívá odliv voličů. "Naši stoupenci nám odpustí kompromisy i programové ústupky. To, co nám neodpustí, je nejednotnost a vnitřní rozkol. Kompromis je ostatně nezbytný základ koaliční vlády, bez něj to nejde," zmínil předseda strany. Naopak rebelové, ale i dosud loajálně hlasující jednotlivci jako Hynek Fajmon nebo Boris Šťastný se domnívají, že ODS ztrácí postavení, protože opouští pravicový program a rozpouští se ve středové politice.

Občanská demokracie měla v druhém kole senátních voleb celkem desítku kandidátů, většina z nich se utkala se soupeřem z ČSSD. Uspěli Jaroslav Kubera v Teplicích, Tomáš Grulich v Praze 12, Daniela Filipiová v Praze 8 a Jaroslav Zeman v Jablonci nad Nisou.

Jedním z nejsledovanějších duelů byl ten na Praze 8, kde proti sobě stála Daniela Filipiová z ODS a Jiří Dolejš z KSČM. Dolejš do druhého kola postoupil z prvního místa, na Filipiovou měl náskok rovné stovky hlasů. Postup komunistického kandidáta v hlavním městě označili politologové za historický a alarmující. Ve druhém kole se situace naprosto otočila a Filipiová Dolejše drtivě porazila. "Lidé, se kterými jsem se během tohoto týdne setkávala, mi říkali, že v prvním kole nevolili, protože jsou prostě otrávení z politiků. Pak se ale zděsili, že by je měl reprezentovat komunista a šli k volbám. Já jsem ve druhém kole získala mnohem více hlasů než v prvním, to je neobvyklé. Účast mezi prvním a druhým kolem obvykle klesá," dodala Filipiová na sobotní povolební tiskové konferenci.

Občanští demokraté budou mít v Senátu patnáct křesel, což představuje stranické historické minimum. Horní komora však již předtím měla levicovou většinu. "Takže kvalitativně se tam situace nemění, Senát prostě bude dál posílat zákony zpátky sněmovně," podotkl Petr Nečas.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688