TNBiz (TN.cz)
Investice  |  16.10.2012 19:20:06

Štikou českého byznysu je společnost Tescan

PRAHA (MEDIAFAX) - První místo v žebříčku soutěže Štiky českého byznysu obsadila brněnská firma Tescan dodávající přístrojovou techniku a vědecká zařízení. Výsledky devátého ročníku akce zveřejnil v úterý její organizátor, společnost Coface Czech.

Stříbrnou příčku získala jihomoravská společnost Viscofan, člen španělské skupiny Viscofan Group, největšího světového výrobce umělých střívek určených zejména pro masný průmysl. Ocenění za třetí místo putuje do Plzeňského kraje za firmou ETD Transformátory zabývající se výrobou elektronických zařízení na území České a Slovenské republiky.

Skokanem roku 2012 a tedy společností s nejlepším řízeným růstem firmy za poslední tři sledované roky (2009 až 2011) je Lesko-Velkoobchod nápojů sídlící ve Zlíně.

"Pro devátý ročník Štik českého byznysu jsme vycházeli ze záznamů naší databáze čítající cca 700 tisíc firem, které jsou registrované v obchodním rejstříku. Nicméně kvůli nízkému počtu zveřejněných účetních závěrek bylo dále jen zhruba 80 tisíc z nich vhodných k dalšímu zpracování podkladů z pohledu finanční analýzy, která je nutnou podmínkou pro sestavení žebříčku štik," uvedl Martin Růžička, manažer skupiny Coface v České republice.

Pro hodnocení nejúspěšnějších českých firem organizátoři dále použili vstupní kritéria jako je velikost obratu nebo předmět činnosti, díky čemuž dále zúžili kandidáty na 2500 firem. "Z těchto kandidátů jsme nakonec vybrali a sestavili žebříček 140 nejlépe hodnocených firem ve 14 krajích České republiky," popsal postup selekce nejdravějších českých firem Růžička.

Výsledky úspěšných štik podle jeho slov ukazují, že ryze české společnosti v uplynulých náročných letech dokázaly směle konkurovat nadnárodním společnostem. "Za období 2009 až 2011 rostl průměrný zisk českých štik ročně o 50 procent, kdežto u štik z řad nadnárodních společností to bylo jen o 14 procent. České štiky by se však od svých nadnárodních kolegyň měly učit stabilitě a udržitelnosti svého podnikání," říká partner poradenské společnosti PwC ČR David Borkovec.

Na výsledcích letošního žebříčku je rovněž zajímavé srovnání počtu zastoupených zahraničních a tuzemských společností v jednotlivých krajích. Z celkového počtu 14 krajů bylo sedm, kde se v Top 10 umístilo více českých než nadnárodních společností, čtyři kraje naopak s převahou zahraničních a tři kraje se shodným poměrem. "Lze tedy s nadsázkou říci, že české firmy s mírným náskokem zvítězily a to je pro rodinnou podnikatelskou kulturu, kterou sledujeme, potěšující. Zajímavé bude srovnání tohoto poměru v budoucích letech,“ doplňuje Petr Laštovka, partner společnosti Emun Partners.

Tabulka vítězů devátého ročníku žebříčku Štiky českého byznysu

Kraj: Společnost:
Jihočeský Viscofan CZ
Středočeský Targray CZR
Pardubický 2 VV
Moravskoslezský ČEZ Logistika
Praha Logica Czech Republic
Ústecký Meva - Tec
Liberecký Benteler Maschinenbau CZ
Olomoucký VÁPENKA VITOŠOV
Jihomoravský Tescan
Vysočina I: Kamenická stavební a obchodní firma
Zlínský Toshulín
Královéhradecký Porfix CZ
Karlovarský Böhm plast
Plzeňský ETD Transformátory

Zdroj: Štiky českého byznysu

Žebříček Štiky českého byznysu je otevřený pro všechny firmy registrované v Obchodním rejstříku ČR vyjma firem, které mají obor podnikání v oblasti zbrojní výroby nebo v oblasti výroby a distribuce paliv. Dalšími kritérii zařazení do žebříčku jsou dosažené ekonomické výsledky po sobě následujících tří let, konkrétně obrat vyšší než 10 milionů eur (24,9 milionu korun) ročně v každém hodnoceném roce a alespoň jeden kladný hospodářský výsledek a schopnost společnosti dostát svým závazkům. Žebříček je sestavován z dat obsažených v databázi informací o firmách, kterou kompletuje a aktualizuje Coface.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688