Marek Hatlapatka (Cyrrus)
Okénko investora  |  16.10.2012 09:24:27

Americké volby vs. čínský komunistický sjezd

Téměř ve stejné době, v druhém listopadovém týdnu, se uskuteční dvě události, které by neměly uniknout pozornosti žádného aktivního investora. Šestého listopadu se konají v USA prezidentské volby, o dva dny později začíná osmnáctý kongres čínské komunistické strany. Jaké mohou mít obě události dopad na trhy a kde hledat investiční příležitosti?

Prezidentské volby v USA nebudou samy o sobě žádným významným katalyzátorem pro akciové trhy. Nechci říci, že je úplně jedno, kdo bude novým prezidentem Spojených států, ale ať už zvítězí demokrat Obama či republikán Romney, akcie žádné zemětřesení nečeká. Pro investory je klíčové, zda se mají bát tzv. fiskálního útesu, který by potenciálně mohl uvrhnout US ekonomiku do recese. A jelikož je extrémně nepravděpodobné, že by jedna či druhá strana získala blokovací majoritu, osud fiskálního útesu bude stejně záležet na (ne)dohodě obou klíčových stran.

To, že výsledek US prezidentských voleb asi nebude znamenat změnu trendu na trzích, neznamená, že nelze identifikovat „vítěze a poražené“ v obou variantách výsledku. Asi není překvapením, že na vítězství Obamy by mohly dobře reagovat akcie v sektorech, které lze nazvat sociální, měkké či ekologické. Společnosti z oborů zabývajících se zelenou energií, veřejnou infrastrukturou, nemocniční sítí – to jsou potenciální vítězové v případě znovuzvolení Obamy. Těžký a tradiční průmysl jako jsou ropné společnosti, těžaři uhlí (Romney v televizní debatě přímo podpořil tento sektor), zbrojovky, železnice, velké banky – to by měli být vítězové v případě, že z voleb vzejde jako vítěz Romney.

Osobně bych tomu, kdo věří ve vítězství republikánského kandidáta, doporučoval zvážit investici především do některého z těžařů uhlíUSA. Jejich akcie byly v poslední době pod extrémním tlakem nepříznivých podmínek na trhu, volby a případný vítěz Romney, to by pro firmy z tohoto sektoru byla dost možná živá voda. Zatím to nicméně vypadá, že pravděpodobnější je scénář vítězství Obamy (např. dle známého portálu intrade.com je nyní šance Obamy 67%).

Podle mého názoru ještě důležitější listopadovou událostí, než US prezidentské volby, může být čínský komunistický sjezd, přesněji řečeno Kongres, který se koná jednou za pět let a je (alespoň oficiálně) nejvyšším orgánem čínské komunistické strany. Ne že by se čekalo, že čínská vládnoucí garnitura změní nějakým zásadním způsobem kormidlo dosavadní komunisticko-kapitalistické politiky, nicméně vedení strany čeká poměrně velká generační obměna (největší za posledních 10 let) a to v době, kdy se růst čínského hospodářství výrazně zpomaluje a finanční svět čeká na to, zda přijdou razantní podpůrná opatření ze strany čínské vlády/centrální banky.

Pozitivní výsledek kongresu by mohl mít (i když třeba ne okamžitě) sílu ovlivnit další vývoj globálních trhů. Je nade vší pochybnost, že globální ekonomika se může zotavit jen tehdy, když se podaří zamezit dalšímu oslabování čínské ekonomiky. V Číně sice člověk nikdy neví, přesto bych si vsadil na to, že nové (omlazené) vedení čínských komunistů nejenže bude pokračovat v dosavadních trendech v hospodářské politice, ale dočkáme se i nových kroků směrem k liberalizaci trhu, podpoře malých a středních podniků, rozvoje akciového a dluhopisového trhu či moderních technologií. To hlavní z pohledu ekonomického směrování země přijde až za rok, kdy se bude konat tzv. třetí plénum (tradičně věnované ekonomickým reformám), listopadový kongres by však měl investory ujistit v tom, že Čína bude pokračovat v cestě, na níž je již třicet let. Očekávám, že se to může v příštích měsících pozitivně projevit na ocenění čínských akcií.

Marek Hatlapatka (1978)

Vystudoval ekonomickou fakultu VŠB-TU Ostrava, absolvoval 3-měsíční stáž v Londýně a intenzivní kurz fundamentální analýzy pod vedením bývalého hlavního analytika Erste bank Galea Kirkinga. Ve společnosti CYRRUS, a.s. je zaměstnán od roku 2006, kdy nastoupil na místo analytika akciových trhů se zaměřením na zahraniční trhy, farmaceutický a bankovní sektor. Následně se specializoval na odvětví bankovnictví, elektrárenství a těžby uhlí a v těchto sektorech nyní patří k nejvyhledávanějším odborníkům v České republice. V roce 2008 se stal vedoucím analytického oddělení společnosti CYRRUS, a.s. a v této pozici působí i v současné době. Dlouhodobě patří k nejcitovanějším českým ekonomům, v roce 2010 se stal čtvrtým nejcitovanějším ekonomem v českých médiích.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry. Společnost byla založena v roce 1995 a v současné době je největší mimopražskou makléřskou společností. Je členem Burzy cenných papírů Praha a Burzy cenných papírů ve Varšavě. Společnost CYRRUS, a.s., poskytuje komplexní služby na kapitálových trzích soukromé i firemní klientele, zaměřuje se na burzovní obchody v systému SPAD pražské burzy a obchodování na zahraničních trzích v Polsku, Maďarsku, Turecku, Německu a USA. Společnost patří mezi nejvýznamnější české obchodníky s investičními certifikáty.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688