Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  15.10.2012 12:52:20

Investoři v závěru roku čekají dividendové žně


Firmy ve Spojených státech budou ve zbytku roku 2012 oznamovat nadstandardní množství speciálních dividend. Obávají se totiž plánovaného zvýšení daní. Tvrdí to analytici z americké investiční banky Goldman Sachs. Ti označili i 15 firem, které podle nich patří k nejžhavějším kandidátům na vyplacení mimořádné dividendy.

"Hromady hotovosti na účtech firem a riziko zvýšení daní bez ohledu na to, kdo se stane novým americkým prezidentem - to jsou hlavní argumenty pro naše očekávání, že americké firmy rozdají část peněz v mimořádných dividendách," tvrdí Robert Boroujerdi z Goldman Sachs. "V kombinaci s tradičně vyšším objemem dividend rozdaných ve čtvrtém kvartálu to dává naději na rekordní dividendový rok."

 

Vyšší daně jako nová americká realita

 

Stávající prezident Barack Obama počítá v případě svého znovuzvolení se zvýšením současné 15% sazby daně, jeho oponent Mitt Romney chce sice 15% míru zdanění zanechat, počítá ale s progresí - nejbohatší by měli státu odevzdat až 39,6 % zisku, po připočtení mimořádných položek by osoby s příjmy nad 250 tisíc dolarů ročně měly poslat státu dokonce 43,4 %.

Za poslední měsíc oznámily mimořádnou, tedy jednorázovou dividendu například společnosti DSW, American Eagle nebo Basset Furniture. Americké akcie jsou přitom na čtyřletých maximech.

 

"Dividendy a zpětné odkupy akcií přispívají k tomu, že jsou teď dluhopisy oproti akciím hodně ve stínu zájmu," myslí si hlavní analytička serveru TheStreet.com Stephanie Link. Takzvaný fiskální útes v USA tedy minimálně krátkodobě akcie nejspíše podpoří.

Daňové úlevy z éry prezidenta George Bushe měly vypršet již na konci roku 2010. Nakonec k tomu o několik týdnů nedošlo, byly prodlouženy, ale firmy tehdy stihly vyplatit svým akcionářům dvakrát více mimořádných dividend než v roce 2009.

 

"Zdanění dividend je nyní v Americe pro investory nejpříznivější v historii, může být jen hůře," cituje zpráva Goldman Sachs slova Steva Joyce, ředitele společnosti Choice Hotels, které již dříve přislíbila vyplatit letos mimořádnou "odměnu" investorům.

Goldman Sachs považuje za horké kandidáty vyplacení mimořádné dividendy následující společnosti: Federated Investors, Franklin Resources, General Dynamics, Interval Leisure Group, Las Vegas Sands, MasterCard, Molex, Och-Ziff Capital Management Group, Patterson Companies, Pzena Investment Management, Stryker, TransDigm Group, Western Refining, Williams-Sonoma a Wynn Resorts.

Za uplynulý týden navýšily pravidelnou dividendu například tyto firmy: McDonald's, Covidien, Texas Instruments, Yum! Brands, Microsoft nebo American Tower.

Čtěte také:

Dr. Zkáza nezklame: Kvantitativní uvolňování není žádná legrace, ekonomické mechanismy jsou zničené

Vítězové velké recese - 1. díl: Sedmička zemí, které na krizi vydělaly

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688