TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.10.2012 13:23:46

Nečas: Nemá smysl udržovat vládu při životě, pokud nebude schopna prosadit rozpočet

PRAHA (MEDIAFAX) - V případě, že se vládě nepodaří prosadit rozpočtovou politiku České republiky pro příští rok, nemá žádný smysl ji uměle udržovat při životě. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl premiér Petr Nečas (ODS).

"Pokud se nám nepodaří schválit rozpočet na příští rok, pak je poctivým řešením vůči voličům dohodnout se na předčasných volbách," uvedl Nečas, který zároveň upozornil, že rozpočtové provizorium by bylo velice nešťastným krokem.

"Přesto doufám, že zvítězí zodpovědnost a pro rozpočtovou politiku vlády, a tedy i pro daňový balíček, nalezneme v Poslanecké sněmovně dostatečnou podporu," nechal se slyšet premiér s tím, že chápe současné kroky opozice. "Snažit se přivodit situaci předčasných voleb do Poslanecké sněmovny je od ČSSD očekávaný a legitimní tah," řekl.

Předseda vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg uvedl, že se v koaliční úmluvě zavázal prosazovat odpovědnou politiku, která povede ke snižování zadluženosti země, což se podle něho prozatím daří. "Přesto uznávám, že jsme v krajských a senátních volbách neměli nejlepší výsledky, měli bychom zpytovat svědomí. To ovšem neznamená, že bychom ustoupili od našich předvolebních slibů," řekl Schwarzenberg a dodal: "Řekl jsem, že nebudu přihlížet tomu, jak jde Česko ve stopách Řecka, a to se nám podařilo."

Ministr Schwarzenberg zároveň upozornil, že pokud se vládě nepodaří prosadit daňový balíček, tak je na čase, aby odešla a přišla nová. "Pokud se to stane, plakat nebudu. Přistoupíme na nabídku levice, která podpoří rozpočet a my kývneme na předčasné volby," říká předseda TOP 09.

Vojtěch Filip (KSČM) sdělil, že jeho strana učinila směrem ke kabinetu Petra Nečase ten nejvstřícnější krok, jaký mohla, čímž je nabídka dalšího jednání. "Pokud však koaliční poslanci nejsou schopni ani chodit do práce a na rozpočtový výbor, tak se nedá nic dělat," řekl Filip.

Předseda největší opoziční strany Bohuslav Sobotka (ČSSD) je přesvědčený, že vláda nemůže pokračovat stejným stylem, jakým hrála doposud. "ODS a TOP 09 získali v aktuálních volbách pouze 18 procent hlasů, prohráli a měli by z toho vyvodit důsledky," připomněl Sobotka a dodal: "Vláda má rekordně nízkou důvěru občanů, státní rozpočet pro rok 2013 není ani odpovědně, ani dobře postavený a dluh země je ve srovnání s rokem 2006 dvojnásobný. To jsou fakta, která není možné přehlížet."

Podle Sobotky je nyní ve společnosti velké sociální napětí, které je třeba řešit, a nové volby by mohly být významným ventilem, který může vypustit přetlak.

Předčasné volby by přivítal i předseda neparlamentní KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "V minulých volbách jsme dostali pořádnou facku, která nás probrala. Vyvodili jsme důsledky, restrukturalizovali jsme vedení strany a nyní jsme připraveni občanům nabídnout jasnou a průhlednou pravicovou politiku jak pro odpůrce levice, tak pro občany nespokojené s vládou ODS a TOP 09," zakončil Bělobrádek.

Projednání daňového balíčku, který obsahuje například i mnohými kritizované zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod, chce koalice schválit v Poslanecké sněmovně 23. října. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dlouhodobě tvrdí, že prostor pro změny v tomto návrhu je opravdu minimální.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688