TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.10.2012 14:10:05

VOLBY 2012: V Česku začaly volby do krajů a do třetiny Senátu

PRAHA (MEDIAFAX) - V České republice začaly volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu, volební místnosti se otevřely v pátek úderem 14.00, lidé mohou vhodit lístky do uren do 22.00. Hlasování bude pokračovat v sobotu od 08.00 do 14.00.

Výsledky by měly být známé už v sobotu ve večerních hodinách, druhé kolo voleb do horní komory parlamentu se bude konat týden po prvním kole.

Senátory budou vybírat lidé ve volebních obvodech Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, Praha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2, Litoměřice, Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Benešov, Chrudim, Náchod, Svitavy, Třebíč, Břeclav, Brno-město, Prostějov, Šumperk, Opava, Ostrava-město, Karviná, Vsetín, Zlín.

Do zastupitelstva krajů nevolí obyvatelé Prahy, ačkoli i hlavní město je krajem. Pražští zastupitelé se volí podle jiného volebního zákona a volby jsou tam o dva roky posunuty.

V krajských volbách i volbách do třetiny Senátu může volit každý občan České republiky, kterému alespoň druhý den voleb bude osmnáct let a má trvalé bydliště v místě, kde chce volit.

Do volební místnosti je potřeba vzít si s sebou platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Občanka s ustřiženým rohem platí pouze v případě, že k ní volič předloží doklad o změně místa trvalého pobytu, změně rodinného stavu nebo změně příjmení v souvislosti se sňatkem. Pokud s sebou volič nemá sadu volebních lístků nebo mu byla doručena sada neúplná, volební komise mu vydá lístky nové. Ve volební místnosti obdrží občan dvě obálky, do kterých za plentou vloží své hlasovací lístky. Do šedé obálky hlasovací lístek pro krajské volby 2012, do žluté hlasovací lístek do Senátu. Lidé se při hlasování musí odebrat za plentu, jinak je jejich hlas neplatný.

Pro krajské volby 2012 platí pravidlo, že si volič může vybrat pouze jeden hlasovací lístek strany, hnutí nebo koalice, které chce dát svůj hlas a podpořit ji v krajských volbách. Na zvolené kandidátce se může, ale také nemusí, zaškrtnout nejvýše čtyři jména osob, které volič preferuje, to znamená, že jim dá přednost před ostatními kandidáty strany. Podmínkou k tomu, aby se dostali na přední místa, je, aby získali nově alespoň pět procent preferenčních hlasů ze všech platných (v minulosti to bylo deset procent).

Pokud se zaškrtne více kandidátů, je hlas sice platný pro zvolenou stranu, hnutí nebo koalici, ale nikoliv jako přednostní hlasy. Neplatný je také hlas v případě, že volič do úřední obálky dal více hlasovacích lístků nebo použil místo úřední obálky tu, ve kterých lidé dostali hlasovací lístky do schránky. Volební komise má totiž při sčítání hlasů povinnost vyloučit všechny hlasy, které nebyly vloženy do oficiálních úředních obálek.

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688