TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  12.10.2012 09:15:06

ČSÚ: Zemědělci letos sklidí o pětinu méně obilí a kukuřice než vloni

PRAHA (MEDIAFAX) - Produkce základních obilovin včetně kukuřice na zrno v České republice letos proti loňskému roku klesne o 20,9 procenta na 6539 tun. Vyplývá to z pátečních informací Českého statistického úřadu (ČSÚ), který zveřejnil svůj odhad sklizní k 15. září.

"U obilovin včetně kukuřice na zrno očekáváme třetí nejnižší sklizeň za posledních deset let," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiří Hrbek. Podle jeho slov se na tomto výrazném snížení produkce nejvýznamněji podílí pšenice (-1335 tisíc tun) a kukuřice na zrno (-280 tisíc tun). Celkové osevní plochy obilovin se proti roku 2011 snížily o 1,8 procenta, avšak výrazně nižší je jejich očekávaný průměrný hektarový výnos 4,56 tuny (-19,6 procenta).

V porovnání s loňským rokem se odhaduje také nižší sklizeň okopanin, cukrovky technické ve výši 3450 tisíc tun (-11,5 procenta) a brambor ve výši 654 tisíc tun (-18,8 procenta). Nárůst produkce se podle ČSÚ naopak očekává u kukuřice na zeleno a siláž o 6,7 procenta na 8307 tisíce tun.

Produkce řepky bude v letošním roce vyšší (+7,7 procenta), proti tomu se očekává pokles sklizně slunečnice (-23 procent) a máku (-41,7 procenta).

Sklizeň kukuřice na zeleno a siláž se očekává v meziročním srovnání vyšší. Osevní plocha vzrostla o 17 tisíc hektarů (+8,8 procenta) na 215 tisíc.

"Letošní sklizeň byla podprůměrná, jindy úrodné regiony na Moravě byly postižené suchem. Zemědělci si přejí jako kompenzaci minimálně 750 milionů korun," nechal se již ve středu slyšet Václav Hlaváček, předseda představenstva jihomoravské agrární komory.

Aby mohli zemědělci peníze dostat, musí se však zvýšená podpora ohlásit Evropské komisi. "Když bude vůle a chuť, je reálné to notifikovat do konce roku. Aby od ledna nebo v únoru už mohly téct peníze," doplnil Hlaváček, podle kterého není zatím otázkou kdy, ale zda vůbec povolí Evropská unie peníze zemědělcům vyplatit. Částka tři čtvrtě miliardy je podle Agrární komory reálná a realistická.

Český statistický úřad zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely a poskytuje statistické informace státním orgánům, orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Stanovuje rovněž metodiku statistických zjišťování a jejich zpracování.


Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688