Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.10.2012 09:59:00

ČEZ provozuje největší větrnou farmu v Evropě

Dnes v 8:35 připojila společnost ČEZ k síti 216. turbínu, díky které větrný park Fantanele a Cogealac v Rumunsku předběhl s celkovým instalovaným výkonem 540 megawatt svého konkurenta ve Skotsku a stal se tak největší pevninskou větrnou farmouEvropě.

„Tento větrný park je nejvýznamnějším projektem na světě mimo území Spojených států,“ pyšní se Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ, a. s. „Je to jedna z našich nejlepších investic, park leží na zcela unikátním pozemku jedné ze dvou největrnějších oblastí v Evropě,“ doplňuje Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí. A skutečně, po dobu svého, byť i neúplného, provozu, vyrobil park jen za prvních devět měsíců tohoto roku elektrickou energii v objemu 655,9 GWh - to prakticky znamená, že dodal elektřinu do více než 600ti tisíc rumunských domácností.

A další turbíny jsou k síti připojovány každým dnem. Všech 240 o výkonu 600 MW by mělo být plně v provozu již na konci tohoto roku. „Výstavba turbín a připojování k síti pokračuje podle plánu,“ ujišťuje Ondřej Šafář, projektový manažer Fantanele a Cogealac, a dodává: „Když jsme do tohoto projektu vstupovali, Rumunsko mělo pouhých 14 MWvětrných turbín, takže jsme byli v podstatě průkopníky v oblasti takhle velkých projektů.“ ČEZ tak významně přispěl ke zvýšení produkce čisté energie, v loňském roce představoval podíl ČEZu díky větrné farmě více než 40% na trhu se zelenými certifikátyRumunsku.

Větrná farma Fantanele a Cogealac se rozkládá na ploše 12 x 6 kilometrů v rumunské provincii Dobrudža ve vzdálenosti 17 km od Černého moře. V parku jsou instalovány větrné turbíny GE s jednotkovým instalovaným výkonem 2,5 MW. Jedná se o typ větrné elektrárny s výškou 100 metrů a průměrem rotoru 99 metrů, a představuje tak nejnovější možnou technologii větrných turbín, pokud se jedná o účinnost, provozní spolehlivost a parametry připojení do sítě.

Skupina ČEZ koupila projekt výstavby větrných parků Fantanele a Cogealac od společnosti Continental Wind Partners LLC v srpnu roku 2008. První turbína pak byla spuštěna 1. června 2010 přesně v 17:25 hodin. Celkové investice Skupiny ČEZ do tohoto projektu dosahují 1,1 miliardy eur (cca 27 miliard korun). Návratnost je v tomto případě vysoká, jen v prvním pololetí 2012 přispěl větrný park Fantanele a Cogealac do celkových finančních výsledků Skupiny ČEZ částkou 0,7 mld korun.

Zkušeností z výstavby větrného parku Fantanele a Cogealac, včetně těch nejlepších expertů z Rumunska, využije Skupina ČEZ i pro připravovaný projekt Eco-Wind v Polsku. V souladu s novou strategií společnosti ČEZ v prosinci 2011 zakoupil majoritní podíl v předním polském developerovi větrných parků Eco - Wind Construction Polsko, který má ve svém portfoliu 15 projektů v různých fázích rozpracovanosti o celkové kapacitě přibližně 700 MW. Kromě toho Skupina ČEZ analyzuje další možnosti investic do obnovitelných zdrojů v zahraničí.

Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZ

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688