Research (Conseq)
Dluhopisy  |  10.10.2012 13:59:43

Stát prodal eurobondy s historicky nejnižším úrokem

Emisi desetiletých státních dluhopisů v objemu 750 milionů eur, tedy 18,8 miliardy korun prodalo v pondělí Ministerstvo financí ČR. Bondy se povedlo prodat s rekordně nízkým úrokem 2,871 procenta, tedy nejnižším, kterého ČR dosáhla na veřejném zahraničním finančním trhu. Zároveň je to nejnižší výnos desetiletého dluhopisu, kterého dosáhla jakákoli země střední a východní Evropy.

Ministerstvo financí takticky využilo příznivých podmínek na dluhopisových trzích, na které svými zásahy nalily optimismus ECB (oznámením programu podmíněného nákupu státních dluhopisů s omezenou maturitou/OMT outright monetary transactions) a americká centrální banka FED (která zahájila třetí kolo kvantitativního uvolňování a indikovala ponechání snížených sazeb až do poloviny roku 2015).

Původním plánem ministerstva bylo vydat dluhopisy alespoň za 0,5 mil EUR. Konečná poptávka však přesáhla 1,5 mld. EUR, což dále stlačilo výnos až na 2,87 % a ministerstvo financí se nakonec rozhodlo vydat dluhopisy v celkovém objemu 750 mil. EUR. Srovnatelné eurové emise okolních zemí se pohybují na podobných úrovních. Slovensko (které je ovšem členem EMU) si aktuálně půjčuje kolem 2,7 %. Polský desetiletý eurobond je oceňován na srovnatelných 2,9 %. Emise dvanáctiletého polského eurodluhopisu, která následovala den po české, přilákala taktéž velmi silný zájem investorů. Dále na východ pak už výnosy při odpovídající vyšší rizikovosti znatelně rostou.

Rekordně nízký realizovaný výnos je výsledkem kombinace opětovně zvýšeného apetitu po riziku a přebytku likvidity na mezibankovních trzích, která v prostředí všeobecně nízkých výnosů obligací vyspělých států hledá atraktivnější zhodnocení při zachování určité kreditní kvality (relativně k jádrovým zemím EMU). A právě dluhopisy ČR vzhledem ke svému ratingu a nastavenému pozitivnímu směru fiskální konsolidace veřejných financí toto nabízejí.

Při predikci dalšího vývoje je třeba brát v úvahu jednak to, že pokles výnosů trvá bez větší korekce již delší dobu, ale také nárůst politických rizik v poslední době i omezený měnověpolitický prostor pro pokles sazeb v domácí ekonomice. Růstový potenciál českých vládních dluhopisů je tak po ziscích z předchozích měsíců a vzhledem k riziku pomalejšího plnění fiskálních cílů podle našeho názoru limitovaný.

 

Jan Schiller,

Conseq Investment Management, a. s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688