Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.10.2012 10:04:42

Komentáře k inflaci - pociťovaná míra inflace je vyšší než skutečně uváděná

Vývoj cen v poslední době (září 3,4 %) spotřebitelům vyloženě nepřeje. Celý letošní rok se inflace nedokázala dostat pod tři procenta a ani v září se nic pozitivního nestalo. Ve výsledku to znamená jen prohlubování problémů nejen celé ekonomiky, ale i rodinných účtů všech lidí. Platy nyní neporostou tak rychle, aby dohnaly růst cen, a lidé nemají šanci rozhýbat ekonomiku. Přitom laxní spotřebitelská poptávka ji trápí nejvíce.

Na ceny v Česku mají stále vysoký vliv růsty v oblasti potravin (7,3 %) a pohonných hmot (9,6 %). Letošní rok je v oblasti potravin zasažený slabší úrodou obilí, která je psychologicky umocněna loňskou výbornou úrodou. To dává trhům s komoditami výraznou nervozitu a tendenci k růstu cen. Navíc evropská obilnice - Rusko - je zasažené neúrodou obilnin, což okamžitě poslalo ceny vzhůru. Situace došla tak daleko, že Rusko sáhlo k obilní intervenci, tedy prodeji státních zásob obilí, aby se situace uklidnila a ceny klesly. I české zemědělství letos trpí horší úrodou než loni, a proto by ceny měly spíše růst. Projeví se to jak na cenách pečiva, tak i na cenách masa, protože obilniny jsou důležitou nákladovou položkou ve výkrmu.

Na rostoucích cenách potravin také stojí inflace v restauracích a pohostinstvích. Ceny v nich vzrostly o 3,8 % a jedním z velkých důvodů je i nárůst cen vstupních surovin. To má za efekt potřebu lidí spíše vařit doma a v restauracích tolik neutrácet, protože to považují za zbytečný luxus, který si mohou odpustit. Restauratérům tak dlouhodobě klesají tržby.

Stále pokračují i vysoké ceny pohonných hmot u benzinových pump. Meziročně rostly více ceny benzinu než nafty. Cena ropy na světových trzích aktuálně stagnuje, a díky tomu se drží ceny u benzinových pump na stabilních hodnotách. Stále jsou to vysoké ceny, které nemají daleko k historickým rekordům. Proto i řada Čechů tankuje za hranicemi, aby tak ušetřili aspoň několik desetikorun na nádrži.

Inflace částečně brzdí nepotravinářské zboží. U oblečení a obuvi jsou ceny nižší dokonce o 4 %. Přitom právě v tomto segmentu je dlouhodobá deflace, tedy ceny jsou meziročně vždy nižší a nižší. Přestože v létě probíhaly výprodeje, meziměsíčně výrazně ceny klesly hlavně červenci, v září už rostly o 2,1 %. Ve stejné situaci je i oblast bytového vybavení, které každý rok zlevňuje a i zde je deflace cen. V září ceny poklesly meziročně o 1,4 %

 

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.


Inflace se nadále drží bezpečně na 3 %. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil v září na 3,4 %. Ve srovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny o 0,1 % poklesly. Pod meziroční nárůst cen se výrazně podepsalo zvýšení cen pohonných hmot (meziroční růst o 9,6 %). Meziročně vzrostly rovněž ceny za bydlení, vodu a energii a samozřejmě i za potraviny, tedy bez výjimky za tzv. nezbytné statky. Naopak k poklesu cen došlo u statků zbytných jako v případě obuvi, bytového vybavení a elektrických spotřebičů. Právě vzhledem k nárůstu cen nezbytných statků lze vysvětlit, proč je pociťovaná míra inflace vyšší než skutečně uváděná.

Rostoucí ceny nadále trápí velkou část českých domácností. Nadále platí, že inflaci nejvíce pociťují lidé v důchodovém věku. Podle Českého statistického úřadu, který pravidelně zveřejňuje i index spotřebitelských cen podle sociálních skupin domácností, vzrostla v září inflace domácnosti důchodců meziročně o plných 4,6 %! Vyšší ceny však pociťují i lidé s nižším než průměrným příjmem. Ve většině případů jim totiž klesá reálná mzda a jejich kupní síla se tak zákonitě snižuje. Navíc zhoršující se podmínky na pracovním trhu jim téměř znemožňují žádat o vyšší plat.

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Přečtěte si také:

10.10.2023Pokles tuzemské inflace byl v září ve srovnání s odhady vyšší (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.10.2023Inflace bude v lednu vyšší, než jsme čekali ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
11.09.2023Inflace je oproti normálu stále více než čtyřikrát vyšší Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688