Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  27.09.2012 16:08:00

Koruna se dočkala nižších sazeb a verbální intervence

Koruna po převážnou většinu tohoto týdne opatrně oslabovala, aby dnes, až do tiskové konference ČNB, ztráty částečně korigovala. Jednoznačně nejvýrazněji ztrácel v tomto týdnu maďarský forint (zhruba jeden a půl procenta), oslabení polského zlotého a české koruny se pohybovalo kolem půl procenta. Maďarská centrální banka totiž v úterý rozhodla o dalším snížení úrokových sazeb. Po snížení na srpnovém zasedání se tak jedná o potvrzení vstupu do cyklu uvolňování měnové politiky. Polská centrální banka se na podobný krok teprve chystá, naopak česká centrální banka se již pomalu přiblížila spodními limitu pro úrokové sazby, což bylo ovšem očekáváno.
 
Po tiskové konferenci ČNB se pod tlak dostala hladina 25,00 CZK/EUR. Zatímco po první polovinu týdne se kurz postupně a opatrně přibližoval hladině 25,00 CZK/EUR v očekávání, že ČNB přistoupí k uvolnění měnové politiky, v průběhu dnešního dne investoři své pozice přivírali, což vedlo k posilování české měny až téměř ke 24,80 CZK/EUR. Nic na tom nezměnilo ani oznámení, že bankovní rada opravdu v souladu s očekáváním rozhodla o snížení své klíčové sazby o 25 bazických bodů na historicky nejnižších 0,25 %. Teprve až následná tisková konference vyvolala na devizovém trhu odezvu. Varování guvernéra Singera, že dalším kanálem uvolnění měnové politiky může být devizový trh, znamenalo na trhu výprodejní vlnu a testování úrovně 25,00 CZK/EUR. Tato hladina byla nakonec v samotném závěru dne pokořena, kurz se dostal nad 25,10 CZK/EUR.
 
Slabší koruna je skutečně tím měnově-politickým nástrojem, který může při vyčerpání úrokového kanálu v malé otevřené ekonomice fungovat. A že se prostor pro další snižování úrokových sazeb téměř vyčerpal, je zřejmé. Dvoutýdenní repo sazba byla snížena o 25 bazických bodů na rekordní minimum 0,25 %. Lombardní sazba byla snížena o 75 bb na 0,75 %. Diskontní sazba pak byla snížena o 15 bb na 0,10 %. Guvernér Singer ovšem poznamenal, že zatím v bankovní radě nepanuje konsensus ohledně toho, kdy kurzový kanál použít.
 
O použití kurzového nástroje v podobě intervencí rozhodně podle našeho názoru samotná úroveň kurzu koruny a další vývoj inflačních rizik v ekonomice. V současnosti převládají ta protiinflační vyplývající zejména ze slabé spotřebitelské poptávky. V kontextu zhoršující se situace v eurozóně a slábnoucí zahraniční poptávky je slabší kurz koruny efektivním nástrojem vedoucím ke splnění inflačního víle ČNB v horizontu měnové politiky (4 až 6 čtvrtletí).
 
Výsledek jednání bankovní rady by mohl být na trhu cítit i v průběhu příštího týdne. Vnímáme tak riziko, že česká měna může testovat spíše slabší úrovně. Podaří-li se zakončit týden nad hladinou 25,00 CZK/EUR, bude to signál pro další možné oslabování směrem ke 200 dennímu klouzavému průměru na 25,15 CZK/EUR, popřípadě až k 25,30 CZK/EUR.
 
V příštím týdnu zveřejněné ekonomické ukazatele bohužel potvrdí pokračující recesi v ekonomice. I když očekáváme mírné zlepšení PMI indexu průmyslové aktivity za září (na 49,4 bodu ze srpnových 48,7 bodu), stále se bude nacházet v pásmu snižující se aktivity. Recesní obrázek by se měl i nadále odrážet v plnění státního rozpočtu. I zářijová čísla ukážou na zaostávání příjmů za plánem. Hlavním důvodem je slabá spotřebitelská poptávka, což zachycují mimo jiné maloobchodní tržby. Obáváme se, že statistika za srpen poukáže na jejich meziroční pokles (podle našeho odhadu o 0,5 % y/y).

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.12.2022ČNB se drží scénáře: stabilita sazeb a FX intervence Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
21.03.2022Verbální intervence koruně pomohla (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688