TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  27.09.2012 08:00:21

SOUHRN: Poslanci schválili předdůchody a zdražili cigarety

PRAHA (MEDIAFAX) - Hladce i s hlasy opozice sněmovna ve středu schválila předlohu, která stanoví pravidla pro vyplácení takzvaných předdůchodů. Lidé podle normy mohou odejít ze zaměstnání pět let před dosažením řádného důchodového věku a navíc bez postihu na budoucí výši penze.

Návrh ministerstva financí počítá s tím, že zaměstnavatelé budou svým pracovníkům ukládat peníze v rámci systému doplňkového penzijního spoření. Zaváží se k tomu v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřních předpisech a odměnou jim bude roční daňová úleva až 30 tisíc korun na jednoho pracovníka. Dosud si firmy z daní mohly takto odepsat o šest tisíc méně.

Šance odejít "beztrestně" do penze před dosažením řádného důchodového věku bude ale otevřená pro každého, kdo si ušetří peníze v rámci doplňkového penzijního spoření. Výplata předdůchodů bude moci začít nejdříve pět let před dosažením řádného důchodového věku. Pokud splátky dodrží tři zákonem stanovené podmínky, bude stát za tyto lidi platit zdravotní pojištění a nesníží jim ani, na rozdíl od předčasné penze, budoucí řádný důchod.

Splátky předdůchodů budou muset podle zákona každý měsíc dosahovat minimálně 30 procent průměrné mzdy a jejich výplata musí být sjednaná v neklesající výši. Výplata má podle novely probíhat každý měsíc bez možnosti přerušení nebo pozastavení. Skončit může nejdříve tři roky před dosažením věku, kdy bude mít příjemce nárok na starobní důchod.

Poslanci současně odklepli i novelu zákona o spotřebních daních. Ta v příštím roce zdraží krabičku cigaret zhruba o dvě koruny, zvýší se také zdanění doutníků a výrazně stoupne i daň z tabáku ke kouření.
Minimální odvod z jedné cigarety na spotřební dani je letos 2,10 koruny, příští rok to bude 2,16 koruny a v roce 2014 dokonce dvě koruny a 25 haléřů. U doutníků a cigarillos stoupne daňové zatížení během dvou let o pět haléřů na kus. Tabák ke kouření na spotřební dani zdraží z letošních 1400 korun na kilogram na 1620 korun v příštím roce a až na 1800 korun v roce 2014.

Zelenou dali zákonodárci vládní novele zákona o dani z přidané hodnoty (DPH). Ta mění některá pravidla fakturace a snaží se vést boj proti daňovým únikům, pokus o zachování sazeb DPH na příští rok ve výši 14 a 20 procent ale sociálním demokratům a Věcem veřejným nevyšel.

Norma má omezit úniky "garážových" společností, které se snaží "nakoupit a hned přeprodat" a snaží se tímto způsobem krátit daně. Zákon zavádí také institut takzvaného nespolehlivého plátce. Jména takových osob mají být zveřejňovaná s tím, že příjemce plnění bude ručit za daň nezaplacenou poskytovatelem plnění. Úprava přijde do hry ve chvíli, kdy v okamžiku uskutečnění plnění bude veřejně známé, že pochází od takového nespolehlivého plátce.

Jednodušší a rychlejší vyvlastňování pozemků pro stavbu silnic a dálnic má zajistit novela, kterou poslanci ve středu schválili. Dosud měl vyvlastňovaný jistotu, že získá náhradu nejméně 420 korun za čtvereční metr. Před přistoupením k vyvlastnění bude moci investor navrhnout vlastníkovi pozemku výkupní cenu až o 100 procent vyšší proti jeho aktuální ceně. Nově by se měla náhrada stanovovat podle skutečného stavu užívání pozemku v době jeho ocenění pro vyvlastnění Zároveň sněmovna zrušila možnost vyvlastnění nemovitostí kvůli těžbě. Novelizovaný zákon má jasně stanovit podmínky, za nichž bude možné získat pozemky pro stavbu objektů ve veřejném zájmu.

Zákonodárci současně 76 hlasy schválili novelu horního zákona, která má posílit práva vlastníků nemovitostí v oblastech, kde se těží uhlí. Předloha totiž ruší takzvaný vyvlastňovací paragraf.

Minulostí se možná brzo stane hlasitá reklama, poslanci zvedli ruku pro novelu zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání, která má tento fenomén zakázat.

Maturity pravděpodobně budou mít v příštích dvou letech pouze jednu základní úroveň. Povinné předměty zůstanou jen dva - čeština a cizí jazyk či matematika. Nepovinné předměty budou také jen dva. Počítá s tím novela školského zákona, kterou schválila sněmovna.

Poslanci jednání ukončili před 17. hodinou a znovu se sejdou až na schůzi, která začíná 23. října.

parlamentní zpravodajové, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688