TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  26.09.2012 20:50:05

Rozpočet SFDI bude v příštím roce o 1,5 miliardy nižší

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda na svém středečním jednání schválila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) s výdaji meziročně o 1,5 miliardy nižšími a fond tak bude v roce 2013 moci využít 64,5 miliardy korun. Schválení ve středu potvrdil agentuře Mediafax informovaný zdroj.

Na léta 2014 a 2015 fond počítá s výdaji ve výši 56,5 miliardy korun, respektive 46,2 miliardy korun. "Jde o přežitek zastaralé právní úpravy," řekl o střednědobých výhledech mluvčí ministerstva Martin Novák.

Zatím totiž není přesně jasné, kolik peněz bude moci jít na výstavbu železnic a dálnic z evropských peněz prostřednictvím Operačního programu Doprava II (OPD), který startuje v roce 2014. Jenom na pokrytí kofinancování evropských projektů plánuje SFDI v příštím roce využít skoro 20 miliard korun.

"O porušení koaliční smlouvy rozhodně nejde," řekl dříve ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) na dotaz Mediafaxu. V koaliční smlouvě, kterou strany LIDEM, TOP 09 a ODS podepsaly letos na jaře, se totiž uvádí, že úroveň financování dopravních staveb bude minimálně stejná jako v roce 2012.

V absolutních číslech se rozpočet SFDI pro příští rok liší. V návrhu rozpočtu na rok 2012 totiž ministerstvo financí počítalo s větším výběrem mýta a dalších zdrojů SFDI, než jaký ve skutečnosti byl. Reálný výběr se tak zohlednil v rozpočtu na příští rok, který je přesnější. Celková suma by tak měla být stejná.

Výdajový rámec z národních zdrojů se v příštím roce sníží z 41 miliard korun na 37,5 miliardy, naopak na financování projektů mimo OPD půjde šest miliard korun. Ministerstvo nicméně upozorňuje, že na příští léta bude potřebovat více peněz, než píše v rozpočtu SFDI na roky 2014 a 2015. Jinak by nebylo schopné nastartovat OPD II a dočerpat evropské zdroje z OPD.

"Návrh rozpočtu nezohledňuje možnou plošnou korekci ze strany Evropské komise na výdaje OPD. Zapracování dopadů případné plošné korekce na rozpočet SFDI je tak zásadní, že předpokládáme zcela nový schvalovací proces. Po definitivním stanovení korekce tedy připraví SFDI příslušnou variantu rozpočtu a předpokládá její nové projednání," upozorňuje předkládací zpráva, která o objemu peněz, o které může Česká republika přijít kvůli chybným projektům, dále nemluví.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688