TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.09.2012 14:00:06

Kalousek: Důvodům prezidenta k zamítnutí důchodové reformy nemůžu věřit

PRAHA (MEDIAFAX) - Prezident Václav Klaus diametrálně změnil svůj názor, když vetoval důchodovou reformu, jelikož dříve zákony, které s ní byly spojené, několikrát podepsal. Po jednání tripartity to v pondělí řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

"Pan prezident změnil názor zcela diametrálně, jelikož zákony týkající se důchodové reformy už dvakrát podepsal," řekl Kalousek. Jednalo se například o zákon řešící jednotné výběrové místo, uvedl.

Argumenty prezidenta jsou podle ministra zástupné a nemůže jim věřit. "Kdyby je myslel vážně, tak se tak zachoval už minule," dodal Kalousek.

Samotné veto prezidenta však podle Kalouska zdržet přijetí reformy nemůže. " Každý z nás pro to už několikrát hlasoval. Pokud koaliční poslanci setrvají na svých postojích a závazcích, tak 1. 1. 2013 důchodová reforma spuštěna bude," zakončil Kalousek.

Prezident republiky Václav Klaus v pondělí vetoval zákony takzvané důchodové reformy, které například zavádějí druhý pilíř důchodového systému. Důchodová reforma je podle hlavy státu zásadní změnou sociálního systému, který má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana. Proto její obsah, příprava i realizace vyžadují ve společnosti co nejširší konsenzus.

"Silové protlačení této klíčové změny parlamentem nedává dobrou perspektivu pro její dlouhodobou udržitelnost a pro stabilitu podmínek v příštích možných politických konstelacích. Vládní projekt důchodové reformy, především vytvoření jejího tzv. druhého pilíře, tedy individuální dobrovolné důchodové spoření v privátních fondech, se navrhuje spustit v době, kdy finanční krize odhalila rizika a podlomila důvěru v dlouhodobé kolektivní investování, kdy se obdobné systémy ve světě - a především v zemích okolo nás - dostaly do těžké krize a jsou zpětně znárodňovány či podstatně modifikovány a kdy celková ekonomická situace a především její perspektiva není příznivá," vysvětlil prezident své stanovisko.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688