TNBiz (TN.cz)
Práce  |  20.09.2012 14:30:05

Praxe může zvýšit plat téměř o 30 procent (20.9.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Téměř o třetinu může zvýšit plat zaměstnanců v Česku praxe. Průměrná nástupní mzda v České republice je 22 716 korun, její růst se díky praxi zastaví po 10 letech, kdy lidé v průměru vydělávají o 28 procent více, uvedl ve čtvrtek server Profesia.cz.

"Nástupní plat firmy přehodnocují často po skončení zkušební doby, po odpracování prvního roku nebo po dvou letech od nástupu do zaměstnání. Po dvou letech od nástupu do práce je plat lidí v průměru o 13 procent vyšší," uvedla PR manažerka portálu Profesia.cz Lucia Burianová s tím, že po pěti letech mají zaměstnanci plat zhruba o 25 procent vyšší, než při svém nástupu a po odpracování šesti až deseti let se finanční ohodnocení zvedne o 28 procent. "Plat lidí, kteří odpracovali více než deset let, je však proti lidem s kratší praxí nižší," upozornila Burianová.

S dvouletou praxí je podle informací Profesia.cz rozdíl v platu proti původnímu platu nejvyšší na pozicích obchodních ředitelů. Už po dvouleté praxi mají průměrný měsíční plat ve srovnání s nástupním platem o 51 procent vyšší. Druhý nejvýraznější skok ve výši platu po odpracování prvních dvou let je na pozici správce informačního systému, kde průměrná měsíčná mzda do dvou let stoupne o 28 procent. O necelou čtvrtinu mají platy díky praxi vyšší lidé na pozicích monitor klinických studií a privátní bankéř.

"Zvyšování platu často souvisí se změnou zaměstnavatele, kde člověk, který si hledá nové zaměstnání, očekává od nové práce také vyšší ohodnocení. Lidé se šestiletou až desetiletou praxí často strávili v jedné firmě delší období a možností na zvýšení platu měli méně," řekl Lubomír Valenta, manažer průzkumu Platy.cz pro Českou republiku.

S praxí šest až deset let mají nejvýrazněji vyšší plat lidé na pozicích lékař, finanční analytik a account manager, kde jsou platy proti nástupním platům vyšší o více než polovinu.

Podle informací Českého statistického úřadu se hrubá měsíční mzda v ČR během druhého čtvrtletí letošního roku se zvýšila proti stejnému období předchozího roku na 24 626 korun (+2,3 procenta). Reálně však mzdy poklesly o 1,1 procenta.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688