Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  19.09.2012 15:27:16

Rozhovor: Klientkám bych doporučil sjednat si životní pojištění co nejdříve

Rozhodnutím Evropské komise nebude od 21.12.2012 možné rozlišovat pojistné sazby dle pohlaví, v budoucnosti by tedy měli muži i ženy platit na srovnatelných pojistných smlouvách srovnatelné pojistné. Co bude toto rozhodnutí znamenat pro ženy i samotné pojišťovny v praxi? O tom jsme si povídali s Ing. Liborem Mánkem, náměstkem generálního ředitele Pojišťovny České spořitelny.

Libor Mánek vystudoval Fakultu strojní Českého vysokého učení technického. Kariéru v pojišťovnictví zahájil v Živnostenské pojišťovně, na pobočce v Českých Budějovicích. Poté působil ve Stavební spořitelně České spořitelny na pozici ředitele úseku prodeje. Do Pojišťovny České spořitelny nastoupil v roce 2005, zastával zde pozici ředitele úseku externích sítí, v dubnu 2010 byl jmenován náměstkem generálního ředitele. Počátkem roku 2012 se stal členem představenstva společnosti. 

Libor je ženatý a má tři děti. Ve volném čase se nejraději věnuje golfu, jachtingu a lyžování.

 

Na začátek si možná povězme, kterých produktů se vlastně toto rozhodnutí Evropské komise týká?
Rozhodnutí Evropské komise se bude týkat všech pojištění, ve kterých v současnosti pojistitelé rozlišují sazby nebo výsledná pojistná plnění podle pohlaví pojištěného. K rozlišování vždy dochází v návaznosti na skutečné chování a průběhy těchto rizik, vypovídá to přesně o jejich pravděpodobnosti u daného pojištěného. Jde tak například o pojištění pro případ smrti, invalidity, velmi vážných onemocnění, důchodová pojištění s výplatou renty nebo penze.

 

Co stávající smlouvy, u kterých dojde po 21.12.2012 k nějaké změně, např. ve výši pojistné částky, bude na ně mít rozhodnutí o sjednocení plateb pojistného nějaký vliv?
Ke změnám může dojít v okamžiku, kdy se pojištěný rozhodne zasáhnout jakýmkoliv způsobem do již sjednaných pojištění, popřípadě se rozhodne o jejich nové zařazení do smlouvy. Na těchto rizicích pak musí dojít k přepočítání sazby podle nových pravidel.

 

Proč vlastně pojišťovny u pojištění rozlišují pohlaví?
Především z důvodu reálného chování, vývoje života a stavu zdraví u obou pohlaví. Dlouhodobé statistiky ukazují v některých pojistných rizicích jednoznačné rozdíly právě s ohledem na pohlaví pojištěných. Ženy se dožívají vyššího věku, a tak platí nižší pojistné než muži. Tím, že muži statisticky umírají dříve, jsou pro pojišťovnu více rizikoví, a proto platí dražší pojištění.

 

Existují nějaké konkrétní statistiky prokazující tyto rozdíly?
Rozhodně ano. Údaje jsou pravidelně monitorovány statistickými úřady a samozřejmě i jednotliví pojistitelé mají tato data k dispozici.

 

Evropská komise ve svém rozhodnutí určila pouze povinnost jednotných sazeb pojistného, nikoliv však již způsob, jakým toho bude dosaženo. Jaké možnosti se nabízejí?
Jako nejjednodušší způsob by se mohla jevit změna v nastavení sazby na tu „dražší“, tzn. ve většině případů na tu mužskou. Tento radikální zásah by v konečném důsledku mohl obě pohlavíznevýhodnit mnohem výrazněji. Proto bude pravděpodobně většina pojistitelů kalkulovat univerzální nastavení a využije při tom své zkušenosti s chováním obou pohlaví v jednotlivých typech pojištění.

 

Pojištění FLEXI, které nabízí Pojišťovna České spořitelny, je na českém trhu velmi oblíbené. Nejen naše čtenáře, ale i vaše konkurenty bude tedy určitě zajímat, kterou z těchto možností sjednocení plateb pojistného si vyberete a proč?
Budeme postupovat druhým uvedeným způsobem,považujeme jej za férový.

 

Chystají se v pojišťovnictví, kromě plánovaného sjednocení plateb pojistného pro muže a ženy, i jiné změny?
Pojišťovny se v následujícím období musí vypořádat také s rozsáhlými legislativními změnami. Čeká nás nový zákon o pojišťovnictví, který zajišťuje právní rámec pro Solvency II, tedy metodu řízení podle rizik. Novelizuje se zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech. Bude vydán nový občanský zákoník a kartami zamíchá i daňová, penzijní a zdravotnická reforma.


Co byste tedy doporučil ženám, které zatím žádné životní pojištění nemají, či ženám, které životní pojištění mají, ale nejsou si jisté správností jeho nastavení?
Ženy mají posledních pár měsíců na aktualizaci stávající a otevření nové smlouvy. Jednoznačně bych klientkám doporučil sjednat si životní pojištění co nejdříve.

 

Co byste naopak s chystanými změnami doporučil mužům, kteří zatím nemají sjednáno životní pojištění nebo si také nejsou jisti správným nastavením svého současného pojištění?
Pojištění je tu hlavně proto, aby ochránilo klienta ve chvíli, kdy nebude schopen zajistit dosavadní životní standard. Je nesmyslné s jeho sjednáním otálet a kalkulovat na levnější cenu ve čtvrtém kvartálu letošního roku. Pokud si klienti sjednají životní pojištění již dnes, nemohou o nic přijít. V budoucnosti si mohou smlouvu kdykoliv aktualizovat.

Autor: Petr Rozkošný

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec