TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.09.2012 08:00:53

Heger: Prohibice bude platit i nadále, na zmírnění se musí domluvit všechny strany

PRAHA (MEDIAFAX) - Kontroly hasičů odhalily 260 litrů alkoholu, kde byla koncentrace metylalkoholu 20 až 30 procent, 94 tisíc kolků určených pro likérky byly vyzvednuty a objevily se na zcela jiném místě. Prohibice proto bude platit i nadále, uvedl v úterý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

"To považuji za nejzávažnější informace a rozhodně nepadá v úvahu, aby se zákaz prodeje alkoholu v nejbližší době zmírnil nebo uvolnil," prohlásil Heger.

V odpoledních hodinách ministr ale v médiích svá tvrzení doplnil. Podle jeho slov potrvá pár dní i týden než se na mimořádných opatřeních, které povedou ke zmírnění prohibice, všechny strany domluví. "Problém, jak definovat bezpečný alkohol, není jednoduchý," dodal Heger.

Ministr připustil, že dražší alkohol by mohl být bezpečnější. Daň z prodeje alkoholu nesmí mít ale podle šéfa zdravotnictví přednost před zdravím lidí. "S tím zmírněním prohibice je to trochu uspěchané," dodal Heger ve vysílání České televize.

Vláda se bude na svém středečním zasedání kauzou metylalkohol zabývat. Ministr ale předpokládá, že se bude projednávat, jak se tragédie vyvíjí. Jaké nástroje mohou posloužit ke zmírnění zákazu alkoholu, nechtěl ale Heger předvídat.

Šéf financí Miroslav Kalousek (TOP 09) naopak v této souvislosti prohlásil, že je snahou vlády postupnými kroky začít v řádu několika dnů prodej bezpečného alkoholu uvolňovat.

V současné době ministerstvo registruje 22 mrtvých, u nichž je potvrzená smrt otravou metylalkoholem, u dalších obětí se čeká na potvrzení pitvami. V nemocnicích je 35 lidí, za posledních 24 hodin registrovalo ministerstvo pět nových případů.

"Nález 260 litrů alkoholu s tak vysokou koncentrací je na úrovni zbraně hromadného ničení," uvedl Heger.

Náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška k tomu dodal, že se jednalo o sudy s alkoholem o objemu 30 a 50 litrů, což svědčí o tom, že se policie propracovává do vyšších pater celé sítě metylalkoholové kauzy.

Ministr Heger také zmínil, že se našlo celkem 94 tisíc kolků, které byly určené pro oficiální likérku, ale nikdy k ní nedorazily. Navíc poukázal i na to, že dva oficiální producenti měli ve svých provozovnách chemickou látku neznámého původu, která zde neměla co dělat. "Na její identifikaci se pracuje," sdělil ministr.

Zuzana Fojčíková, Denisa Šindlerová, fojcikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688