Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  18.09.2012 11:26:54

Evropské banky odkládají prodeje aktiv, majetek rostl o 7% na 34,4 biliónu EUR díky LTRO od ECB

Evropské banky ještě minulý rok plánovaly redukovat svá aktiva během následujících roku o cca 1,2 biliónu EUR ve snaze odvrátit hrozící krizi krátkodobé likvidity.
Podle statistik ECB ale v reálu evropské banky naopak k červenci tohoto roku zvedly svá aktiva za posledních 12 měsíců o 7% na 34,4 biliónu EUR. Růst aktiv ve zmíněném období zaznamenaly i banky, které měly jedny z největších potíží jako například francouzská BNP Paribas či španělská Banko Santander a italská UniCredit.
Hlavním důvodem odlišného vývoje od původních předpokladů byla především injekce likvidity od ECB v podobě 1 biliónu EUR půjčených v rámci programu LTRO trhu na 3 roky za velmi výhodných podmínek. Tato injekce odvrátila akutní riziko krachu krátkodobé likvidity a způsobila výrazný pokles tlaku na vynucené prodeje bankovních aktiv, které by navíc probíhaly za nepříznivých podmínek pro prodávající. Díky programu LTRO rostl také objem poskytnutých půjček, i když jen mírně. Do července tohoto roku banky poskytly za posledních 12 měsíců půjčky ve výši 18,6 biliónu EUR, v předchozím roce to bylo 18,5 biliónu EUR. Objem půjček poklesl ve Španělsku o 5% na 1,6 biliónu EUR, pokles zaznamenalo také Řecko.

Podle ECB evropské banky místo prodejů aktiv navyšovaly základní jmění, zadržovaly zisky a rekapitalizovaly své dluhy do jiné podoby. Některé banky použily prostředky od ECB na nákup vládních dluhopisů, čímž si výrazně vylepšily své bilance především tím, že oproti státním dluhopisům nemusí držet žádné rezervy, protože takové dluhopisy jsou pokládány za bezrizikové. Podle analytiků JPMorgan si takto evropské banky vylepšily své pozice o cca 500 mld.EUR. Díky vyššímu úročení státních dluhopisů některých zemí si mohly banky díky LTRO vylepšit zisky celkově až o 12 mld.EUR.

Výraznější prodeje aktiv v posledním roce zaznamenaly pouze britské a irské banky, které byly k prodejům přitlačeny v rámci podmínek dříve poskytnuté pomoci. Skotská RBS, která v roce 2008 získala pomoc ve výši 45,5 mld.GBP, v posledním roce snížila aktiva o 1,4 biliónu GBP. Lloyds, která získala v krizovém roce pomoc ve výši 20,3 mld.GBP, redukovala aktiva o cca 66 mld.GBP.

Analytici odhadují, že hlavní vlnu nutnosti prodávat aktiva teprve přijde a to v souvislosti s nutností naplnit nová "Basel" pravidla pro kapitálovou přiměřenost, která by měla v plnou platnost vejít do roku 2019. Pro jejich naplnění bude nutné podle odhadů navýšit jádrový kapitál bank o cca 400 mld.EUR. Hlavní část patrně obstarají úpisy nových akcií, přesto ale na prodej aktiv zbude také nezanedbatelná část tohoto objemu. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688