Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  14.09.2012 08:50:03

Fed včera oznámil další kolo QE + prodloužení Twistu + nulové sazby do poloviny 2015

Fed na svém včerejším zasedání rozjel podporu ekonomiky skutečně ve velkém. Zahájil další kolo kvantitativního uvolňování, což trh čekal (my ne), ale jako bonus přidal pokračování operace twist (což by mělo zabránit případným tendencím k růstu dlouhého konce výnosové křivky) a prodloužil závazek nezvedat sazby do poloviny roku 2015. Kvantitativní uvolňování se zaměří čistě na dluhopisy vázané na hypotéky. To má dva účely: Bernanke se jednak zaměří na podporu trhu s rezidenčními nemovitostmi a jednak se vyhne obvinění, že monetizuje státní dluh. Asi největší zajímavostí je otevřenost dalšího kola kvantitativního uvolňování. Fed oznámil, že každý měsíc nakoupí za 40 mld USD hypotečních dluhopisů a k tomu v rámci pokračující operace twist přesune na dlouhý konec výnosové křivky státních dluhopisů 45 mld USD. Účinnost operace pak bude posuzovat na jednotlivých zasedáních FOMC a bude je průběžně přizpůsobovat stavu ekonomiky. Odkupovaný objem tak de facto převezme roli jakou měla dříve výše sazeb tak jako se dříve čekalo zda budou nebo nebudou měnit sazby, tak se bude spekulovat na změny objemu odkupů. Zasedání FOMC toho přineslo tolik, že si to zaslouží speciál, který by měl vyjít ještě dnes dopoledne.

 

Třetí kolo kvantitativního uvolňování se od předchozích dvou bude podstatně lišit. První dvě kola měla pevně stanovený finanční objem, zatímco včera Bernanke oznámil, že limitní objem stanovený není, stejně jako není stanovené období, po které bude QE3 probíhat. Jediným konkrétním údajem je měsíční objem, za který Fed bude nakupovat, a to 40 mld USD. Tato informace je pro trh příjemným překvapením, neboť dává americké centrální bance v podstatě neomezenou možnost intervenovat do doby, než splní své cíle. A těmi jsou udržitelný růst ekonomiky a pokles nezaměstnanosti pod 8% směrem k 7%, což je úroveň všeobecně považovaná za optimální. Aktuální nezaměstnanost je 8,1%, nad 8% je nezaměstnanost již od února roku 2009.

Fed také vydal novou prognózu růstu ekonomiky v příštích letech. V roce 2013 odhaduje růst o 2,75% při předchozím odhadu 2,5%. V roce 2014 by to mělo být 3,4% z původních 3,25%. Nezaměstnanost na konci příštího roku se započítáním QE3 by měla být mezi 7,6% - 7,9%.

Po oznámení QE3 se hned ozvaly hlasy o hrozící vysoké inflaci, kterou Fed cíluje k 2%. To pravděpodobně není opodstatněné. Když se vezme v úvahu současná nedobrá ekonomická situace, vysoké nevyužité kapacity a velká nezaměstnanost, tak inflace není akutním problémem.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688