Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  13.09.2012 17:02:30

Megafúze na evropském nebi sledována novým iPhonem

Nikdo nechce být prorokem a proto trhy před dnešním projevem šéfa Fedu Bena Bernankeho v souvislosti s možným QE3 (kvantitativní uvolňování) spíše stagnují a vyčkávají konkrétních zpráv. Část investorů si proto raději všímá výraznějších událostí u Apple a EADS.

Jmenovaný americký výrobce spotřební elektroniky včera představil dlouho očekávaný iPhone 5. Mobilní telefon má sice větší rozměry a posouvá laťku smartphonů zase o něco výše, ale nijak převratná prezentace to nebyla. Akcie Apple proto posílily jen o pár procent k 675 USD (při otevření trhů v USA). Nicméně skvělý marketing Applu a předvánoční období se zřejmě podepíší na úspěchu a např. analytici banky Goldman Sachs zvýšili cílovou cenu akcií Apple na 810 USD z 790 USD. Menší investiční firmy dokonce odhadují jejich hodnotu do jednoho roku na ceně 1000 dolarů.

Na evropských trzích bylo zase rušněji okolo společnosti EADS, který je mateřskou společností výrobce dopravních letadel Airbus. Agentury už včera odpoledne informovaly o možné fúzi EADS s britskou zbrojařskou společností BAE Systems. Nově vzniklý obr v produkci letadel by už plně konkuroval americkému Boeingu (ten má také zbrojní divizi). Kromě synergických efektů a lepší šanci na úspěch v armádních tendrech (viz neúspěch Airbusu na letecké tankery pro USAF) nese s sebou fúze i řadu rizik a negativně se hodnotí jen 60% podíl EADS v nově vzniklé společnosti. Akcie EADS dnes ztrácely 6 až 9 procent (25,70 EUR) a klesly na letošní minima. Jednání o fúzi dále pokračují a výsledek by měl být znám do 10. října.

Německé akcie reprezentované především indexem DAX ztrácely prakticky po celý den (dopoledne cca -0,3 %, odpoledne -0,7 %) a své zisky z minulých dnů odevzdávaly hlavně bankovní tituly. Na pražské burze to bylo vidět u akcií Erste Group (-2,7 % na 435 CZK) nebo Komerční banky (-1,4 % na 3.835 CZK). Zatímco KB kolísá už několik týdnů 3800 až 3900 korun, rakouská Erste vyrostla od minulého čtvrtka o více než 10 %. Má tedy rozhodně prostor k rychlým výběrům zisků a dnešní pokles nemusí být poslední. Jedna z mála akcií, která dnes přinesla investorům zisk, byla mediální CETV (+2,6 % na 130,60 CZK). Té pomáhá i rebalance středoevropského indexu CECE k pondělí 24.9.2012. U CETV se navýší podíl v tomto indexu o 36 % oproti předchozím úrovním. Důvodem je zejména změna akcionářské struktury s ohledem na pomoc od Time Warner. Naopak nepříliš příznivě to vypadá na akciích NW R (-1 % na 88 CZK). Agentura Bloomberg dnes uvedla ceny koksovatelného uhlí, které si vyjednal těžařský gigant BHP Billiton s japonskými oceláři. Jejich 170 USD/t pro období 4q/2012 je velice nízko a pro NWR to znamená, že si vyjednají ceny odhadem okolo 105 až 110 EUR za tunu (nyní 129 EUR). To bude pro NWR pravděpodobně znamenat ztrátu a stále tak není vidět světlo na konci tunelu v podobě opět rostoucích cen uhlí.

Zítra již budou evropské trhy moci reagovat na dnešní komentář k tématu QE3. Pozitivní reakce jsou do velké míry už započítané trhem a případnou korekci směrem dolů může spustit první větší negativní zpráva. A situace v Řecku se podle mého názoru příliš nezlepšila a za pár týdnů nás čeká např. fiskální útes v USA (rozhodování o znovunavýšení stropu zadlužení).



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688