Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  12.09.2012 11:24:11

Indexy naznačují, že sázka na Obamovo znovuzvolení by měla vyjít.


“Akcieatrhy.cz“

Do prezidentských voleb v USA zbývají dva měsíce, což je vhodná doba k tomu, abychom se ohlédli zpět a podívali se na to, co vyváděl Bernanke. Navzdory tomu, že katastrofické weby a katastrofické e-maily předpovídají téměř konec světa, kdy zástupy zoufalců přijdou o svoji práci, domy, příjmy a všem se nezbude než zastřelit, trhy nejenže odmítly tento scénář vzít na vědomí, ale dokonce v letních měsících rostly, což si dovolily dost.

Dva měsíce do voleb je čas, který normálně investoři moc nevnímají, zvláště když evropská krize vypukla před rokem a stále trvá. Zasílané analýzy jsou neustále plné varovných hlášek o růstu rizika. Vývoj v minulém týdnu však nijak závratný nebyl, a to i díky obratnému balancování Bernankeho mezi nastraženými vejci. Spíš to vypadá, že očekávaná korekce se ne a ne dostavit a trhy by se mohy podívat na indexu S&P 500 někam k hodnotám okolo 1460.

Volební rok v USA z dlouhodobého hlediska nabízí zajímavé příležitosti. Pokud si prohlédneme graf s průměrem všech volebních roků za dobu existence indexu DJI, tak z něj lze vyčíst zajímavé skutečnosti. Tlustá modrá čára odpovídá průměru ve volebních letech a je vidět, že vývoj je růstový. Mnohem zajímavější je však tenká šedá čára, která odpovídá vývoji, kdy dosavadní prezident obhájil své křeslo. V takovém případě je hodnota indexu výrazně rostoucí. Pokud stávající prezident neobhájil své znovuzvolení, tak tomu odpovídá červený čárkovaný průběh.

Z dosavadního průběhu vývoje indexů v tomto roce vyplývá, že trhy spíše očekávají znovuzvolení Barracka Obamy, čemuž nasvědčuje i reakce trhů na poslední Bernankeho aktivity.

Modrý obdélník označuje období malého rizika a případný pokles lze přičítat na vrub hráčům, kteří sází na obě strany. Zelený obdélník označující srpnový růst označuje, že se do trhu vracejí investoři, kteří mají jasno a v případě, že dojdou k názoru, že vyhraje stávající prezident, pokračují v nákupech. V případě, že dojdou k názoru, že stávající prezident prohraje, vyklízejí své pozice. V případě, že by to vypadalo, že Obama vyhraje, měly by indexy pokračovat v růstu až do listopadového termínu voleb.

Samozřejmě, že jde o statistiku a ta se může v jednotlivých volebních letech výrazně lišit, nicméně trhy jsou vedeny budoucím očekáváním a mít po ruce nějaký historický vývoj se někdy docela hodí. Optimistická očekávání v souvislosti s volbami ukazují na to, že lidé jsou víceméně spokojeni a proto ani nemají zájem volit někoho jiného, než stávajícího prezidenta, naopak pokud jsou s hospodářskou situací nespokojeni, což se mimo jiné odráží ve vývoji indexu, asi zvolí toho, od koho očekávají změnu a to je prezidentský vyzyvatel.

Pokud uvidíme, že v září a říjnu indexy porostou, dá se očekávat na základě tohoto historického grafu Obamovo znovuzvolení.

Grafická analýza zde


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688