Research (Conseq)
Důchody a penzijní  |  12.09.2012 10:37:49

Penzijní reforma jako příležitost vzít svou budoucnost do vlastních rukou

Aktuální demografický vývoj v České republice ukazuje zřetelný trend stárnutí populace. Když půjde dnešní nejpočetnější generace třicátníků do důchodu, bude na financování jejich penzí pracovat výrazně menší počet aktivně pracujících, než je tomu v dnešní době. Stávající průběžný systém financování důchodů proto považujeme za neudržitelný a snahy o vyvedení části prostředků do soukromých úspor za správné.

Bohužel se ukazuje, že penzijní systém je téma, na kterém se politická reprezentace dlouhodobě nedokáže shodnout a jeho nově schválená podoba může doznat významných změn (jako tomu bylo v Polsku, Litvě, Maďarsku nebo na Slovensku). Riziko takové změny si musí posoudit každý za sebe. Ale i pro ty, kteří se toho obávají, existuje možnost, neřku-li téměř povinnost, spořit si na stáří jinak. Kromě tradičních možností, jakými jsou likvidní prostředky na bankovních účtech, investice v cenných papírech nebo nemovitostech, se nově se schválením penzijní reformy nabízí ještě její třetí pilíř.

Nejedná se o nic jiného než o reformované staré penzijní připojištění. Až dosud byly úspory účastníků penzijního připojištění na jedné hromadě s vlastními prostředky správce fondu. Zhodnocení tedy nebylo přímo závislé na tom, o kolik který fond zhodnotil svěřené prostředky, ale kolik „připsal“ svým klientům. S oddělením majetku účastníků od majetku správce (podobně jako u podílových fondů) se zhodnocení bude mnohem více odvíjet od aktuální hodnoty investovaných prostředků. Zároveň zmizí povinnost, aby fond v ročním vyjádření dosáhl pro klienty nejhůře nulového zhodnocení, což znamenalo faktickou úhradu ztráty z peněz akcionářů. Díky tomu bude možné nabídnout klientům odlišné strategie, které mohou být výnosnější. Klient se bude muset rozhodnout, zda zvolí raději opatrnou strategii založenou hlavně na dluhopisech, nebo růstově orientovanou akciovou strategii. Zcela obecně lze říci, že čím mladší klient, tím dynamičtější může investice být. Naopak s rostoucím věkem by riziko portfolia mělo klesat.

Mnoho lidí po zkušenostech z minulosti nevěří jakýmkoli soukromým fondům, bojí se jejich vytunelování. Osobní negativní zkušenost a následná skepse z toho, že člověk přijde o část svých úspor kriminálním jednáním některých jednotlivců, je pochopitelná. Na druhou stranu je třeba říci, že se legislativní prostředí bankovního a kapitálového trhu, které je pod dohledem České národní banky, od devadesátých let výrazně kultivovalo a klienti požívají mnohem vyšší úrovně ochrany svých investic.

 

David Kufa

Conseq Investment Management, a. s.

.

 

 









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688