TNBiz (TN.cz)
Investice  |  12.09.2012 03:30:05

Vláda se bude zabývat státním rozpočtem i bojem proti otravám metanolem

PRAHA (MEDIAFAX) - Návrh státního rozpočtu na příští rok se 100miliardovým schodkem bude hlavním bodem středečního jednání vlády. Premiér Petr Nečas (ODS) ale bude také požadovat informace od ministrů zemědělství, zdravotnictví a vnitra, jaká přijali opatření v boji proti otravám metanolem.

Premiér považuje vývoj situace kolem otrav metanolem, na které během posledních dnů zemřelo již sedm lidí, za velmi vážný. Ministři by mu měli předložit informace o opatřeních, která byla přijatá k zamezení nebezpečí vzniku dalších tragických událostí. Předseda vlády chce zesílit kontroly, aby se co nejdříve odhalili viníci. Pokud to bude potřeba, vznikne podle jeho slov krátkodobě krizový štáb, který bude koordinovat postup všech zainteresovaných složek státu.

Vláda se také bude zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem v hodnotě 2,9 procenta HDP, tedy 100 miliardami korun při růstu o jedno procento.

Příští rok chce ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) získat do státní kasy stejný objem peněz jako v předchozím roce, tedy 1,084 bilionu korun. Státní výdaje by ale měly poklesnout o pět miliard korun na 1,184 bilionu korun. Mandatorní výdaje by měly v příštím roce vzrůst o 4,3 miliardy korun na 695,1 miliardy, nemandatorní výdaje by měly naopak klesnout o 9,3 miliardy korun. V dalších letech chce ministerstvo schodek snižovat, v roce 2014 by měl klesnout na 2,5 procenta HDP a o rok později na 1,6 procenta.

Podmínkou udržení navrženého deficitu pro příští rok je ovšem schválení legislativy, která například zvyšuje obě sazby DPH o jeden procentní bod na 15 respektive 21 procent, zavádí sedmiprocentní "solidární" daň pro občany s příjmy vyššími než 100 tisíc korun měsíčně a další změny. Návrh po zamítnutí Senátem v minulém týdnu neschválili poslanci, vláda se ho proto rozhodla předložit zákonodárcům znovu, tentokrát ale i s hlasováním o důvěře kabinetu premiéra Petra Nečas (ODS).

Konsolidační opatření zahrnují také například zpomalení valorizace důchodů na třetinu nárůstu inflace a třetinu vzrůstu reálné mzdy. Podmínkou pro reálnost rozpočtu je také možnost čerpat peníze ze státních podniků, ministerstvo financí plánuje pro rok 2013 převést čtyři miliardy korun z Lesů ČR do státního rozpočtu.

Kalouskův rezort je přesvědčený, že navrženými opatřeními ušetří 25,6 miliardy korun, na příjmové stránce chce získat 32,4 miliardy korun. Bez těchto kroků by se deficit rozpočtu vyšplhal až na 158 miliard korun.

Ministři se budou také zabývat rozpočty státních fondů. Ministerstvo dopravy žádá vládu, aby na svém středečním jednání schválila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) s výdaji meziročně o 1,5 miliardy nižšími. Fond by tak v případě souhlasu kabinetu mohl v roce 2013 využít 64,5 miliardy korun.

Dalším projednávaným bodem budou výdaje Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB), které by se měly v roce 2013 vyšplhat na 2,583 miliardy korun. Pokud ale fond nedostane svolení překročit své stanovené rozpočtové limity, hrozí, že nebude schopný dostát svým závazkům z předchozích let.

Dalším velkým návrhem, který předloží ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) je aktualizace Státní energetické koncepce (SEK), proti které ráno budou před Úřadem vlády demonstrovat ekologické organizace. Koncepce do budoucna plánuje zvýšení podílu jádra na tuzemské výrobě elektřiny ze současných 33 na 50 až 60 procent.

SEK počítá s podílem roční výroby elektřiny z domácích zdrojů k spotřebě elektřiny v ČR minimálně 80 procent. Kromě zmíněného jádra by se na výrobě elektřiny měly podílet zejména Obnovitelné a druhotné zdroje (18 až 25 procent, růst ze současných necelých deseti procent), hnědé a černé uhlí (pokles ze současných 60 na 15 až 25 procent) a zemní plyn (podíl pět až 15 procent).

Plánem MPO je posílení role jádra při výrobě elektřiny a maximální využití odpadního tepla z jaderných elektráren. SEK proto počítá s výstavbou dvou nových bloků JE v Temelíně, dále s prodloužením provozu současných čtyř bloků a s výstavbou nového, pátého bloku v JE Dukovany. "Rovněž je zapotřebí územní vymezení lokalit pro možný další rozvoj JE po roce 2040," uvádí SEK.

Teplo by se mělo podle dokumentů ministerstva vyrábět z domácích zdrojů minimálně ze 70 procent. Na jeho produkci se má podílet zejména jádro, uhlí, obnovitelné zdroje a druhotné zdroje včetně odpadů.

Spolu se SEK jde na vládu i návrh surovinové politiky České republiky. Podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) je na čase zbourat klišé, že těžební průmysl je ze své podstaty průmyslem destruktivním. "Existují desítky příkladů z ČR a stovky příkladů z členských zemí EU, že dnes lze nerostné suroviny ve většině případů dobývat metodami, které jsou šetrné k životnímu prostředí," uvádí návrhy aktualizace Surovinové politiky ČR.

Ministr Kuba již dříve upozornil, že co se týče uhlí, měla starší energetické koncepce značný problém. Nepřipouštěla si prolomení těžebních limitů a zároveň v roce 2020 počítala s uhlím, které bez jejich prolomení nebude možné získat. Přesto ministr průmyslu a obchodu uvedl, že prolomení limitů prozatím není aktuální.

Jan Drahorád, Jan Soukup, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688