Research (Česká spořitelna)
Investice  |  03.09.2012 10:02:09

Týdenní restart 36. týden - klíčové zasedání ECB, spousta makroekonomických zpráv

Výhled pro 36. týden

Hlavní trhy

Makro data:. Tento týden bude nabitý důležitými událostmi. V Evropě půjde o zasedání ECB, na kterém může dojít ke snížení sazeb, ale hlavně se bude čekat na detaily plánu na odkup státních dluhopisů. Pokud Draghi nedodá nějaký dostatečně kredibilní plán, může trh reagovat silně negativně. V USA budou nejdůležitější data z trhu práce v pátek. Očekávání jsou mírně optimistická, čeká se přes 100 000 nově vytvořených pracovních míst. Trh bude tyto údaje sledovat o to pozorněji, že z nich bude vyvozovat pravděpodobnost dalšího kvantitativního uvolňování. V průběhu týden bude z důležitých dat v US zveřejněn ještě index ISM výrobní i nevýrobní a v Evropě finální indexy nákupních manažerů a maloobchodní tržby. V Německu budou zveřejněny údaje o objednávkách v průmyslu a průmyslové výrobě. Konečně bude zveřejněna také struktura HDP EMU.

FX a FI:. Zasedání bankovní rady ECB a data z amerického trhu práce mohou výrazně ovlivnit kurz eura k dolaru. Ten zatím konsoliduje lehce nad 1,25. U státních dluhopisů se zastavil pokles po zveřejnění poznámek ze zasedání FOMC. Také zde budou pro trh klíčové ECB a US trh práce. Úplně stejné to bude i u rizikových aktiv.

CEE region

Makro data: Tento týden spousta dat z ČR. Zatímco maloobchod ani průmysl zřejmě svou minulou slabost nezvrátí (průmysl sice meziročně vyroste, ale jenom díky vyššímu počtu pracovních dní v roce 2012), zajímavé bude sledovat jestli se situace stabilizuje nebo postupně dále zhoršuje. PMI naznačuje, že průmysl by měl m/m a po sezónním očištění zůstat lehce pod nulou. Nejdůležitějším budou ale finální data za HDP včetně struktury. Struktura asi žádné velké překvapení nepřinese čistý export bude pozitivním přispěvatelem, všechno ostatní kolem nuly nebo záporné. Nejzajímavější tak bude sledovat, zda ČSÚ potvrdí slabost domácí poptávky z 1Q12 a tempa růstu v 1H12. Pokud ano, ČNB dostane poměrně silnou informaci, že její pohled na ekonomiku je příliš optimistický a že je čas na snížení sazeb. Čekáme, že ČNB sníží původní odhad o desetinku na -0,3% q/q. V regionu zasedá polská CB, změnu sazeb zatím nečekáme. Eekonomika sice slábne (slabší růst HDP ve 2Q12 je důkazem), ale přece jenom ještě neuplynula taková doba od posledního zvýšení sazeb (v květnu 2012) a většina bankéřů se zatím vyjadřuje proti nebo přinejmenším opatrně (Belka to potvrzuje, když říká, že překvapení pro trh není potřeba).

FX a FI:. Polský zlotý trpí spekulacemi na snížení sazeb, což bylo zpuštěno cutem v Maďarsku a podpořeno slabším HDP za 2Q12. Po zasedání ale bude prostor pro mírnější korekci, o to větší v případě,že Draghi skutečně příští týden představí něco překvapivého.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 14:04  MNB snížila sazby podle očekávání (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

11.09.2023Srpnová inflace a zasedání ECB (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
19.07.2021Zasedání ECB se ponese v holubičím tónu (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688