Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  29.08.2012 16:46:57

Pegas Nonwovens: Predikce výsledků hospodaření za 1H 2012

Pegas Nonwovens představí své výsledky hospodaření za uplynulý kvartál zítra v 8:00 CET. Výnosy bude na meziročním srovnání stále ještě pozitivně ovlivňovat vyšší produkce kvůli spuštění nové výrobní linky ze 3Q 2011. Celkové výnosy se tak dle našeho odhadu zvýší takřka o 10 % na 45,7 mil. EUR z loňských 41,57 mil. EUR.

V tomto čtvrtletí se ale na provozní úrovni negativně projeví posun v cenách polymerů, tedy pro Pegas Nonwovens naprosto klíčové výrobní suroviny. Náklady na spotřebovaný materiál tak dle nás vzrostou meziročně rychleji (+11 %) než výnosy (+10 %).  I přes růst EBITDA způsobený zejména vyššími prodeji, dojde k poklesu EBITDA marže o 0,4 pb.

Na úrovni EBIT již nejspíše uvidíme silnější meziroční pokles. Je to způsobeno vyššími odpisy právě kvůli zařazení nové výrobní linky do užívání. Předpokládáme, že celkové odpisy dosáhnou 2,89 mil. EUR vs. 2,12 v 2Q 2011 a EBIT se tak meziročně sníží o 5,6 % na 4,64 mil. EUR.

Úroveň výsledovky od provozního zisku níže je velmi ovlivněna položkou finanční výnosy/náklady. Každý kvartál totiž dochází k přecenění vnitropodnikové půjčky a bankovního dluhu společnosti. V 1Q letošního roku zaznamenal Pegas díky tomuto přecenění kurzový výnos ve výši 5,2 mil. EUR. V tomto kvartále ovšem došlo k silnému oslabení koruny oproti euru, a tak očekáváme naopak negativní vliv této položky na úrovni 4,2 mil. EUR. Spolu s čistými úrokovými náklady očekáváme snížení EBIT celkovými finančními náklady o 5,2 mil. EUR.

V našich odhadech tak předpokládáme, že se zisk před zdaněním dostane do záporných hodnot. Čistý zisk by ovšem měl být opět v zelených číslech kvůli kladnému příspěvku daně z příjmu.

Celoročním cílem společnosti je nárůst zisku EBITDA o 5 až 15 % oproti loňským 36 mil. EUR. Podle našich odhadů zatím Pegas nevykročil správnou nohou ke splnění tohoto cíle. Naplnění cíle růstu EBITDA o 5 % je dle naší predikce splněn jen na 45 % a cíl růstu na horní hranici tohoto rozpětí jen ze 41 %. Vzhledem k tomu, že je před námi ještě jeden půlrok a ceny polymerů jsou jen velmi obtížně predikovatelné, nemusí ještě dojít k úpravám těchto cílů.

Kompletní predikce výsledků ke stažení  zde. (535,73 KB)



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688