Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  23.08.2012 14:43:23

NWR: flash analýza výsledků hospodaření za 2Q/1H2012

Dnes ráno ještě před otevřením evropských trhů oznámila společnost NWR své hospodářské výsledky za uplynulý kvartál, resp. pololetí. Výnosy za 1H letošního roku dosáhly úrovně 694 mil. EUR, což sice znamená 17% meziroční pokles, nicméně trh byl ve svém očekávání ještě o 2 mil. EUR skeptičtější. Dvouciferný meziroční pokles tržeb byl způsoben nižším objemem prodejů uhlí a také výrazným meziročním poklesem prodejní ceny koksovatelného uhlí i koksu.

Výrazněji pozitivní překvapení ovšem přinesla úroveň EBITDA. Ta se 158 mil. EUR překonala jak naše očekávání nastavené na 152,6 mil. EUR, tak i tržní konsensus předpokládající jen 144,6 mil. EUR. Překvapení bylo způsobeno nižšími než odhadovanými jednotkovými náklady na těžbu, které se ve druhém kvartále snížily na 68 EUR/t, meziročně za celé první pololetí pak klesly na 80 EUR/t (tj. -2 % yoy). Díky přísné kontrole nákladů při vyšší těžbě a nárůstu zásob je tak vidět pozitivní překvapení i na provozním zisku za 1H 2012, který překonal tržní očekávání o zhruba 23 %.

Dosažená úroveň čistého zisku nás překvapila jen velmi mírně. Za 2Q 2012 se takřka shodovala s námi očekávanými 28 mil. EUR. Pozitivně se na něm kromě již výše popsaném překvapením na ukazateli EBITDA podepsaly i meziročně nižší čisté finanční náklady.

Společnost mírně navyšuje své odhady co do objemu produkce z pásma 10,8-11 mil. tun na 11-11,1 mil. tun. Upravuje také své očekávání prodejů z rozmezí 10,25-10,5 mil. tun na 10,3-10,4 mil. tun, přičemž by mělo dojít k posílení podílu kvalitnějšího a dražšího koksovatelného uhlí v produktovém mixu ze 48 % v 1H 2012 na 55 % v celoročním rámci. Cíle pro koks zůstávají beze změn.

Pozitivní je i návrh představenstva na vyplacení dividendy za 1H 2012 ve výši 0,06 EUR na akcii. Výše dividendy odpovídá dividendové politice společnosti vyplácet 50 % čistého zisku akcionářům. Výplata by měla proběhnout 19. září a posledním dnem, kdy se budou akcie obchodovat na pražské burze s nárokem na tuto dividendu, bude 5. září.

I když jsou dnes představená čísla pozitivní, tak výrazněji kladné reakci trhu zabraňuje slabší krátkodobý výhled. Podmínky na trhu jsou stále velmi obtížné a rizika dalších poklesů cen uhlí ve 4Q nejsou zanedbatelná. Přehodnocování projektu Debiensko stále probíhá a jeho výsledky očekáváme k závěru letošního roku.

Kompletní flash analýza výsledků NWR za 2Q/1H2012 ke stažení  zde. (499,81 KB)



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688