TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.08.2012 08:00:47

Soud určil Davidu Rathovi kauci 14 milionů korun

PRAHA (MEDIAFAX) - Okresní soud pro Prahu-východ rozhodl v pondělí v neveřejném jednání o vazbě poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Jak zjistila agentura na místě, soud stanovil výši kauce na 14 milionů korun a jednání odročil na 3. září.

Advokáti nyní mají třídenní lhůtu na to, zda budou po dohodě s klientem s rozhodnutím soudu souhlasit, nebo ne. Pokud David Rath složí ve lhůtě kauci, půjde na svobodu. Pokud ne, bude následovat další líčení 3. září.

"V tuto chvíli nebylo žádosti obviněného Ratha s konečnou platností rozhodnuto, v tuto chvíli bylo rozhodnuto o tom, že je přípustná peněžitá záruka, neboli kauce a to ve výši 14 milionů korun. Obviněný nabízel kauci ve výši jeden milion korun, soud nakonec o přípustnosti kauce vyšší. Konečné rozhodnutí bude až s ohledem na to, jestli obviněný tuto peněžitou záruku složí, nebo ji za něj složí některé osoby. Proto bylo v tuto chvílí vazební zasedání odročeno na 3. 9 a obviněnému byla určena lhůta právě do 3. 9, aby složil peněžitou záruku v úhrnné výši," řekl soudce Jiří Wažik po skončení jednání.

"Ta částka vychází z několika faktorů, jde o konkrétní důvody na základě zjištění, které měl soudce k dispozici ze spisu. To jsou konkrétní důvody, které v tuto chvílí vyslovovat nebudu, protože věc je stále vyšetřována, ale obecně můžu sdělit, že ta částka odráží závažnost trestné činnosti, která byla spáchána, a to nejen samotnou výši škody, ale v konkrétním případě i v jaké pozici se obviněný v té době nacházel. Zároveň odráží jeho příjmové možnosti, respektive příjmové možnosti osob, které jsou ochotny peněžitou záruku složit. A zároveň, jako třetí faktor, odráží důvodnost těch obav z naplnění vazebních důvodů, to znamená tu obavu, zdali by obviněný případně uprchl nebo pokračoval v trestné činnosti," vyjádřil se soudce Jiří Wažik k výši kauce.

Rathovi minulé úterý skončila tříměsíční koluzní vazba kvůli ovlivňování svědků. Od té doby má Rath ve věznici volnější režim, spočívající v tom, že se může volněji pohybovat a telefonovat. Státní zástupce na prodloužení koluzní vazby již netrval, ale jsou i názory, že vzhledem k tomu, že Rath jako poslanec by docházel na jednání sněmovny, tak by mohl svědky ovlivňovat.

Vazbu na obviněného je možné uvalit ze tří důvodů stanovených zákonem, kterými jsou nebezpečí ovlivňování svědků, riziko pokračování v trestné činnosti a nebezpečí útěku obviněného. Naopak obhájci požadovali po soudu propuštění bývalého hejtmana z vazby, protože prý představuje nepřípustný nátlak na poslance a také kvůli tajnému obvinění a výslechu Davida Ratha, kterého se advokáti neúčastnili.

Rath je podezřelý z toho, že převzal krabicí se sedmi miliony korun, které měly být úplatkem z údajně předražené zakázky na rekonstrukci buštěhradského zámku. Bývalý středočeský hejtman tvrdí, že o penězích nevěděl a že celá věc je politickým spiknutím. Poslanec je od zadržení v květnu ve vazební věznici v Litoměřicích a hrozí mu až 12letý trest vězení.

Kromě Ratha bylo v této kauze zatčeno a obviněno dalších sedm osob, například i šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová nebo její náměstek a bývalý poslanec Petr Kott.

Samotný David Rath poměrně dlouho před soudem vypovídal. "Myslím, že odůvodňoval to, proč není reálné, že by někam utíkal, není reálné, že by pokračoval v jakékoliv protiprávní činnosti, není reálné, že by nějakým způsobem mařil to vyšetřování. Zejména k tomu útěku se vyjadřoval, protože on tady má velké zázemí. Je tady celý život, má tady rodinu, má tady druhou rodinu, má tady otce, kterému je přes osmdesát let a o kterého se víceméně stále stará," uvedl po skončení jednání Adam Černý, obhájce Davida Ratha. Na dotaz, jak obviněný reagoval na výši kauce, odpověděl obhájce Černý pouze: "No neomdlel."

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Daniel Juřička, Luboš Kavka, Jan Šrámek, juricka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688