TNBiz (TN.cz)
Investice  |  15.08.2012 12:25:06

Miliardy ze státních podniků mohou přejít do státní kasy

PRAHA (MEDIAFAX) - Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) schválil možnost čerpání zisků ze státních podniků, jako jsou Lesy ČR nebo Budějovický Budvar, do státní kasy, řekl Mediafaxu ve středu zdroj. Norma by měla platit od letošního prosince, do konce roku by tak z českých lesů mohl rozpočet získat miliardu korun.

"Pro roky 2013 a 2014 je předpokládána částka ve výši čtyři miliardy korun," uvádí důvodová zpráva o dalších penězích, které by státní rozpočet mohl z Lesů získat.

Podle současné legislativy musí zisky zůstat v podniku, jsou tak pro vládu nedotknutelné. "Státní podnik už podle svého názvu a s ohledem na to, kým byl zřízen, je především podnikem státu a jako takový by měl určitým způsobem sdílet vývoj hospodaření státu jako celku a rovněž by měl adekvátně participovat na řešení těch situací, kdy stát čelí závažným problémům ekonomické povahy," píší úředníci ministerstva zemědělství.

Zákon počítá s tím, že zakladatel státního podniku (u Lesů ČR ministerstvo zemědělství) může rozhodnout o vytvoření nového "fondu zakladatele". Každý rok zakladatel určí, jaká část zisku se do fondu přesune. O tom, zda se peníze přelijí do státního rozpočtu, nebo zda je využije zase daný státní podnik, bude rozhodovat podle předložené novely vláda.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) se již dříve nechal slyšet, že by peníze ze státních podniků využil na podporu výstavby dopravní infrastruktury. Naopak zemědělské odbory pod vedením Bohumíra Dufka by miliardy investovaly do údržby krajiny. S návrhem v principu souhlasí i opoziční demokraté. Jejich předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) Mediafaxu řekl, že normu nejspíš v dolní komoře parlamentu podpoří.

Mezi státní podniky s neregulovanými zdroji financí se kromě Lesů České republiky řadí také Státní tiskárna cenin, Česká pošta, Řízení letového provozu ČR, Vojenské lesy a statky ČR a národní podnik Budějovický Budvar. O převodu peněz se ale zatím uvažuje pouze u Lesů. "U ostatních podniků se nepředpokládá zřízení fondu zakladatele kvůli použití zisku na úkoly vykonávané podnikem a možnost zřízení fondu zakladatele bude zvažována až po další detailní analýze hospodaření u jednotlivých podniků v návaznosti na jejich plánovací dokumentaci," nechávají možnost převodu peněz i u ostatních podniků ministerští úředníci.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688