TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.08.2012 15:15:05

Nový systém pražské hromadné dopravy bude fungovat od 1. září (14.8.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Pražští radní na své úterní schůzi posvětili plánovaná nová opatření v městské hromadné dopravě. Změny by měly začít platit od 1. září, řekl pražský radní pro dopravu Josef Nosek (ODS).

"Rada před šesti týdny přijala materiál, dnes projednala se zástupci ČVUT a po čtyřhodinové debatě ani neodložila, ani nezamítla systém městské hromadné dopravy," řekl Nosek. Nová opatření, která by měla navíc Praze ročně ušetřit až 400 milionů korun, by měla začít platit podle plánu, tedy k začátku září.

Nově bude po metropoli jezdit pět páteřních tramvajových linek s intervalem ve špičce čtyři minuty a 38 metrobusových linek s intervalem ve špičce šest až osm minut. Systém zároveň zavádí nová přímá spojení, která zatím vůbec neexistovala.

"Od roku 1985 neproběhla žádná systémová změna městské hromadné dopravy. Bylo nutné udělat nový řád. Lidé, kteří do Prahy dojíždějí, nový systém jistě ocení," uvedl radní, i když připouští, že nový projekt s sebou přinese "porodní bolesti".

Zástupci dopravní fakulty ČVUT měli k projektu výhrady. Obávají se, zda občané budou o novém jízdním řádu dostatečně informováni. Toho se ale pražští radní nebojí. "Spouštíme kampaň, která zhruba posledních čtrnáct dní bude velmi masivně informovat o tom, co bude nového. A to na všech zastávkách MHD, ve všech dopravních prostředcích, na facebooku, na internetu," sdělil Nosek.

Další otázkou bylo, zda by koncept neměl mít návaznost na železniční dopravu. To ale podle Noska není jen v rukou města.

Výtka padla i k preferenčním opatřením na některých křižovatkách. "Dotazy byly k deseti křižovatkám, kde se preferenční opatření připravuje, nyní ho musí schválit Policie ČR," uvedl Nosek. U dvou dalších křižovatek (na Barrandovském mostě a na křižovatce Jižní spojky a 5. května) chtěli odborníci zavést novou světelnou signalizaci, což radní neschválili.

V prosinci by měl konat velký průzkum, který bude sledovat jak spokojenost a připomínky cestujících, tak i vytíženost jednotlivých linek.

Tereza Veselá, vesela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688