Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  14.08.2012 13:00:48

Názory investičních odborníků: Státy neví co zachraňovat dříve

V dalším pokračování projektu „Názory investičních odborníků“ pořádaného portálem PenizeNAVIC.cz se investiční odborníci vyjadřují k tématům jako jsou problémy se zadlužením na úrovni jednotlivých regionů, potenciálu investování do státních či  korporátních dluhopisů a smysluplnosti investování jako takového.

Státní dluhopisy vyspělých zemí sloužily řadu let jako konzervativní investice nesoucí poměrně zajímavý výnos. Státní dluhopisy rozvíjejících se zemí pak byly po dlouhou dobu přehlíženou investicí, se kterou byl spojený vysoký výnos, zároveň však ale také velmi vysoké riziko. Kartami v tomto směru opravdu pořádně zamíchala světová ekonomická recese, která poodhalila slabiny některých vyspělých zemí  a naopak poodkryla potenciál některých rozvíjejících se zemí. Jaký je tedy potenciál investic do státních dluhopisů v jednotlivých regionech, řekněme v horizontu 3-5 let?

 

Vzhledem k situaci na trhu, která je ovlivněna děním v Řecku a Španělsku se domnívám, že dluhopisy eurozóny nelze jednoznačně dávat do jednoho balíku. Tzv. jižní periferie bude mít zřejmě ještě jisté obtíže, které se nemusí ve stanoveném časovém pásmu uklidnit. Na druhou stranu dluhopisy zemí jako Německo, Holandsko a jim podobní (tzv. severní periferie) již téměř nic nenesou, tedy dokonce krátkodobé mají záporný výnos. Tyto dluhopisy jsou vhodné v současné situaci jako zajišťovací nástroj pro výrazně negativní scénář rozpadu eurozóny, ale v řekněme standardním scénáři nejsou pro investory příliš zajímavé z pohledu jejich výnosnosti,  říká Milan Vaníček z J&T Banky.  Podobně to, tedy alespoň co se „bezrizikových“ dluhopisů týče vidí i Lukáš Vácha z Conseq Investment Management a Petr Břicháč z LBBW Bank CZ.  Úrokové sazby tzv. bezpečných zemí "atakují" nížiny, které jsme si ještě nedávno jen obtížně dovedli představit. Jako investice teď dávají smysl jen jako "bezrizikové" parkoviště peněz těch nejbázlivějších investorů. Ti ostatní, nechť se poohlédnou v rizikovějších vodách evropských zemí, se kterými je to teď více či méně "nahnuté", a nebo mimo Evropu. Pokud budou mít štěstí a tyto země své problémy ustojí, budou se těšit v budoucnosti ze zajímavých výnosů, říká Lukáš Vácha. Vzhledem k současným výnosům dobře hodnocených státních dluhopisů, které se pohybují u 5 -letých bondů výrazně pod jedním procentem, tak již nezbývá skoro žádný prostor pro případný další výnosový potenciál těchto aktiv. U rozvojových zemí je situace malinko lepší a to zejména u dluhopisů v lokálních měnách, dodává Petr Břicháč.

 

Zajímavý potenciál nabízí korporátní dluhopisy

Korporátní dluhopisy byly hned na začátku tohoto roku pasovány do role „nejlepší investice roku 2012“, trh s korporátními dluhopisyUSA i Evropě zažívá opravdovou renesanci. O jak zajímavou investici se skutečně jedná?

 

 

Tomáš Packa z C-Quadrat Asset Management

V aktuální ekonomické situaci se krystalizuje paradox mezi státní a podnikovou sférou. Stojí proti sobě podniky s poměrně vyváženými a zdravými bilancemi a proti tomu stát s nadměrným zadlužením a negativní obchodní bilancí. Dodatečně jsou státní dluhopisy vzhledem k nízkým úrokovým sazbám v západní Evropě do budoucnosti méně atraktivní než v minulosti. Investováním do korporátních dluhopisů získává investor možnost participace na zajímavých podnicích, dlouhodobém růstu a dividendových výnosech. Investicemi do korporátních dluhopisů lze také snížit závislost portfolií na případných problémech ve státní sféře a dodatečně profitovat z dividend korporátních dluhopisů.

 

Richard Stadler, ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost

Výnosy na korporátních dluhopisech emitentů s dobrým ratingem (do jednoho A) jsou velmi nízko a potenciál je tudíž poměrně malý. Zajímavou příležitostí mohou ale být dluhopisy s nižším ratingem a především dluhopisy evropských finančních institucí. Tento druh investice je však pouze pro rizikově založeného investora, jelikož představuje vysoké kreditní riziko.

 

Jan Šimek Broker Consulting, a.s.

Podniky obecně procházejí krizí lépe než státy a domácnosti. Vnímání státních dluhopisů jako velmi bezpečné investice se vlivem vysoké míry zadlužení mění, investoři začínají objevovat "bezpečnost" korporátních dluhopisů. Investice je vhodná pro vyvážené nebo růstové investory. A samozřejmě by korporátní dluhopisy neměly chybět v portfoliu investorů, kteří se snaží ochránit majetek a proto sahají po co nejpestřejší skladbě svého portfolia.

 

Petr Břicháč LBBW Bank CZ

Korporátní dluhopisy jsou na rozdíl od státních dluhopisů jednou z dluhopisových investic, která je momentálně schopná alespoň pokrýt inflaci či přinést pozitivní výnos. Nabídka korporátních dluhopisů je zejména v euru a dolaru velmi široká a to jak výnosově tak hlavně z rizikového pohledu. Proto je zde velký důraz na znalost emitenta či diverzifikaci, což pro běžného investora velmi dobře vyřeší podílové fondy.

 

Lukáš Vácha, Conseq Investment Management

I když jsou některé státy nyní "v krizi", firemnímu sektoru se daří překvapivě dobře. Racionálně vzato, problémy "jejich" zemí se jich sice dotýkají a v případě další eskalace krize ještě dotknou, většinou ale ne fatálně. To je právě klíčové pro dluhopisové investory, pro které není důležitá ani tak prosperita firmy jako její holé přežití, které jí umožní splatit své závazky. Přitom jejich obligace odrážejí aktuální pochmurnou náladu investorů a obchodují se za ceny, které implikují výnosy blízké hodnotám, které investoři očekávají spíše od akcií (např.10 % p.a.).

 

Michal Valentík ČP Invest

Ve srovnání s akciemi nejsou tolik rizikové a správně sestavené portfolio může mít průměrnou dobu splatnosti do tří let a přitom nést zajímavý výnos okolo sedmi procent ročně. Dluhopisům se daří i v těžším dobách, protože na rozdíl od akcií nesou pravidelný úrok. Emitent zahrnuje platbu úroku do finančních nákladů, čímž se veškerý zisk společnosti v obdobích hospodářského útlumu může ztenčit na nulu. Akcie tedy nedává potenciál růstu, ale dluhopisu se daří právě díky pravidelné výplatě kupónu. Také v případě bankrotu společnosti jsou věřitelé (vlastníci dluhopisů) uspokojování dříve než majitelé (držitelé akcií). Dluhopis může být podpořen zástavním právem na určitém pozemky, budovy nebo patenty, což riziko investice dále snižuje. Investice je vhodná především pro konzervativnější investory, kteří hledají zhodnocení do sedmi procent ročně. Vhodné jsou také podílové fondy zaměřené na korporátní dluhopisy, díky kterým může drobný investor investovat  na pravidelné bázi v řádu několik stovek korun měsíčně.

 

Petr Šimčák, Pioneer Investments

Aktuálně vyšší výnos. Je ale třeba posoudit kvalitu rozvahy, výsledovky a managementu úplně stejně jako u vlády, kde lze použit analogii: výsledovka = HDP, inflace; rozvaha = dluh/HDP, běžný účet; management = kdo vládne, měnová a fiskální politika. Součásti procesu je analýza ocenění co je levné / drahé vzhledem k riziku. Jen po této analýze lze říci, co je výhodnější investice.

 

Milan Vaníček, J&T Banka

Zajímavost spatřujeme v tom, že investice do korporátního dluhopisu jasně vyjadřuje jak si na tom daná firma stojí. Pokud není předlužena a je ve standardním podnikatelském prostředí, které ji umožňuje dosahovat dostatečného peněžního příjmu pro zajištění splátek dluhu i úroků, pak je velmi jednoduše identifikovatelné, zda je taková investice výhodná. Samozřejmě je zde nižší riziko než například u akcií. Nesmíme rovněž opomenout, že investice do státních bondů již není v některých případech považována za tzv. bezrizikovou, což rovněž staví korporátní dluhopisy do lepšího vnímání investorů. Tato investice je vhodná pro konzervativního investora, který je ochoten držet investici do doby splatnosti a inkasovat kupónové platby. Může se rovněž projevit i trochu spekulativní přístup v případě výhodného prodeje při kapitálovém zhodnocení.

 

Zadlužení na úrovni jednotlivých regionů? Docela vážný problém...

Kromě problémů se zadlužením jednotlivých států se čím dál tím častěji začíná mluvit i o problémech s dluhy na úrovni jednotlivých regionů. V Itálii je situace kritická zejména na Sicílii, ve Španělsku se do problémů dostal i tak „bohatý“ region jako je Katalánsko, v USA pak již v tomto roce vyhlásilo bankrot hned několik měst. O jak vážný problém se vlastně jedná?

 

 

Jan Šimek, Broker Consulting, a.s.

Zadlužené jsou nejenom státy, jejich občané, ale dokonce i konkrétní kraje nebo města. Ukazuje to hloubku problému a to je naprosto pomýlené myšlení lidí. Zvykli jsme si žít na dluh, s vidinou lepších zítřků, s vidinou neustálého růstu. Současná krize pak ukazuje, o jak hluboký omyl se jedná.  Přesto se zdá, že v myšlení lidí se nic zásadního zatím nezměnilo. Společnost čekají zásadní změny, období menší spotřeby a splácení dluhů a to jak na úrovni rozpočtů domácností, měst, krajů, tak států nebo superstátů. Z dluhové spirály lze uniknout jen změnou myšlení a chování, což potvrdí v každé poradně pro řešení dluhů...

 

Petr Břicháč, LBBW  Bank CZ

Jedná se o další problém, který momentálně zaměstnává ekonomy a politiky. Díky momentální ekonomické situaci je asi nejvýraznější ve Španělsku, kde dotlačil výnosy municipálních dluhopisů nad 10%. Výrazný tlak na vysoké výnosy municipálních dluhopisů je asi nejviditelnější a vcelku logický požadavek investorů. Kteří si za riziko této investice nechávají zaplatit. Potíž je v tom, že nesplacení dluhopisu jedné municipality zvýší tlak na výnos u celého trhu municipálních dluhopisů. Zvyšující se náklady dluhové služby pak nese celý trh. To je to co nyní trápí USA. Španělsko je ale poněkud dále. Vysoké investiční náklady minulých let a vysoké očekávání jejich návratnosti zejména z nemovitostního trhu dostal většinu španělských municipalit do existenčních problémů, které se pak přenášejí na jejich věřitele, což jsou zejména místní banky a stát neví co kde zachraňovat dříve.

 

Lukáš Vácha, Conseq Investment Management

Ve finále jde vždy o kredit té či oné země, jako jejich zachránce. problémy regionů a měst jsou spíše jeho podmnožina než příčina.

 

Milan Vaníček, J&T Banka

Tento problém vnímám jako závažný a to především v zemích, které jsou významně zadluženy, protože získávání dalších dodatečných prostředků je obtížný. Na druhou stranu se domnívám, že je to stále řešitelná situace například prodejem aktiv, reformami či podobnými kroky.

 

Investování má stále smysl

Začínající i některé zkušenější investory začíná od investování odrazovat zvýšená volatilita na trzích a hůře čitelná situace do budoucna, viz. situace ve Španělsku, kdy trhy před několika týdny po oznámení pomoci španělským bankám výrazně rostly, teď naopak klesají v souvislosti s obavami, že by tato pomoc nemusela stačit. Má investování stále smysl? Podle investičních odborníků určitě ano.

 

Tomáš Packa, C-Quadrat

Nejenom má investování z našeho hlediska nadále smysl, dokonce se stává ještě důležitějším pro zachování životního standardu do budoucna. Zejména zvýšená volatilita na světových akciových trzích je pro investory a klienty podílových fondů velkou výzvou. V této obtížné fázi na trzích je podle našeho názoru obzvlášť důležité soustředit se na zachování kapitálu a flexibilně uzpůsobovat složení portfolia. Z našeho pohledu je velmi důležité aktivní řízení výše akciové složky – to znamená v nejistých dobách být schopen snížit investiční riziko. Na druhé straně je však důležité neustále sledovat příležitosti, aby bylo možné včas zainvestovat do nejslibnějších sektorů např. do akcií rozvíjejících se trhů nebo komoditních titulů.

 

Richard Stadler, ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost

Ve skutečnosti je volatilita akciových trhů posledních šest měsíců relativně nízká (index VIX). Je ale pravda, že španělské a italské výnosy dost kolísají. Globální ekonomická situace je nejistá, obzvláště v Evropě. Neochota investovat je patrná na klesajících objemech na akciových trzích jak v USA, tak i v Evropě. Těžko předvídat, ale pokud se bude částečně opakovat historie a kapitálové trhy nezaniknou spolu s demokracií (a s vašimi penězi), tak právě období krize a největšího strachu z budoucnosti je ta nejlepší příležitost. Baron Rothschild říkal: „Nakupujte, když je krev v ulicích“.

 

Jan Šimek, Broker Consulting, a.s.

Otázka se dá i provokativně otočit, je jiná šance než investovat? Nabízí se spotřeba, to ano, ale pokud chceme odložit spotřebu v čase (třeba našetřit si na důchod), pak jinou alternativu nevidím. V dobách krizí je velmi těžké věřit v růst finančních trhů, ale dlouhodobě se ukazuje, že právě velké krize jsou ideální dobou pro načasování nákupu investice. Chovat se jinak než většina, když většina prodává nakupovat za zlevněné ceny. Navíc, pokud by měla na trzích nastat nějaká apokalypsa, pak investorovi prostředky nebudou uchráněny ani v bance nebo doma pod polštářem. Za takové situace jsme na prahu sociálních bouří, velkých socio-ekonomických změn a je těžké odhadovat, jaká investice by byla nejlepší. Možná jen zlato, zbraně a konzervy...

 

Petr Břicháč, LBBW Bank CZ

Smysl to samozřejmě má a to v každé době. Ne vždy jsou vhodná všechna aktiva a už vůbec nejsou vhodná všechna aktiva pro všechny a všechny životní situace. Nicméně ukládání finančních prostředků do finančních aktiv rozumným a vyváženým způsobem by se mělo vždy vyplácet. Jde jen o to najít ty správné váhy a zejména si investor musí být předem vědom všech kladů a záporů investice, kterou dělá. Například u akciových investic může být určitým řešením v nejistém období dividendové akciové tituly, které jsou do určité míry schopny odolávat tržním výkyvům. Pro delší investiční horizont platí pravidlo, že pokud tato investice vynáší požadovaný roční výnos, není důležitá aktuální hodnota této investice. Ostatně současný trh předkládá různé možnosti jak dopad volatility a riziko snížit třeba i na minimum.

 

Lukáš Vácha, Conseq Investment Management

Investování vždy byla a vždy bude spojeno s určitým rizikem, jehož úroveň ani u stejných nástrojů není konstantní v čase a občas bude vyšší i nižší. To je ale běžný jev, ne fenomén dnešní doby. Investování je ve své nejzákladnější definici "odložení současné spotřeby ve prospěch té budoucí". Vzhledem k tomu, že člověk je ze své biologické podstaty ekonomicky aktivní jen v určitých částech svého života, bude pro něj investování aktuální za jakýchkoli okolností, jen se třeba budou měnit konkrétní investiční nástroje.

 

Michal Valentík, ČP Invest

Investování má stále smysl. Jenom záleží, jakou míru rizika chceme přijmout. Samozřejmě v dobách turbulencích jako jsou nyní, by se investor měl poohlížet spíše po konzervativnějších investicích, jako jsou kvalitní korporátní dluhopisy. Důležité je vybírat takové společnosti, které mají dlouhodobou historii a bez jejichž výrobků bychom si těžko dokázali představit samotné bytí.

 

Petr Šimčák Pioneer Investments

Ano, každý musí dělat investiční rozhodnutí. I ten, kdo si myslí, že je v bezpečí státem pojištěného vkladu ve velké bance nese bankovní riziko a riziko schopnosti státu pokrýt pád velké banky. Tedy ta rizika, která způsobují vysokou volatilitu na trzích a která je odrazují od investování. Myslím si, že kvalitně sestavené portfolio složené z hotovosti, kvalitních dluhopisů, kvalitních akcií, komodit (nejen zlato, ale i zlato) a nemovitostí je jedinou správnou cestou. Podílové fondy nabízejí vstup na všechny tyto trhy, velcí investoři mohou přikoupit i tituly napřímo.

 

Milan Vaníček, J&T Banka

Domnívám se, že investování má stále smysl. Na druhou stranu je nutné se přizpůsobit novým podmínkám a možná i novým standardům. Je patrné, že žijeme ve velmi zajímavé době, která možná přepisuje novodobé dějiny a může bořit některé dlouhotrvající pravdy. Avšak i v takovém prostředí může vhodná investiční strategie přinést zajímavé zhodnocení. Současně je zajímavé trošku pootočit svůj pohled a pojmout danou nejistotu jako příležitost, protože v takovém prostředí se současně tvoří zajímavé ceny na některých aktivech. Stačí se podívat do USA na vývoj cen domů a zjistíme, že daný příklad může být pro někoho velmi lákavou investiční příležitostí. Nemusí být zcela vyloučeno, že obdobná příležitost se může objevit například na španělském pobřeží.

 

Průzkumu se zúčastnili investiční odborníci ze společností  AXA, Broker Consulting, a.s., Conseq Investment Management, C-Quadrat, ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost, ING Investment Management, J&T Banka, LBBW Bank CZ,a .s., Pioneer Investments.

 

 

Čtěte na PenizeNAVIC.cz http://www.penizenavic.cz/clanky/zajimava-investice-ktera-vam-lezi-doslova-u-nohou-neverite

Autor: Petr Rozkošný

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 14:04  MNB snížila sazby podle očekávání (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste