TNBiz (TN.cz)
Internet a telefony  |  13.08.2012 15:00:05

V platnost vstoupila nová směrnice EU o nákládání s elektronickým odpadem

PRAHA (MEDIAFAX) - Zdokonalená pravidla týkající se sběru a zpracování elektronického odpadu vstupují pondělkem v platnost. Nová směrnice měla členským státům dát prostředky k účinnějšímu potírání nelegálního vývozu odpadů.

Nelegální přeprava elektronického odpadu totiž představuje podle Evropské komise (EK) závažný problém, zejména když probíhá pod zástěrkou legální přepravy použitých zařízení s cílem obejít pravidla EU pro nakládání s odpady.

Podle nové směrnice budou vývozci povinni testovat, zda je zařízení funkční či nikoli, a budou muset poskytnout doklady o povaze zásilek, u nichž je podezření na protiprávní jednání. Dalším očekávaným zlepšením je snížení administrativní zátěže díky harmonizaci vnitrostátních požadavků na registraci a předkládání zpráv.

Elektronický odpad je jedním z nejrychleji rostoucích druhů odpadu a nabízí významné možnosti uvedení druhotných surovin na trh. Dají se z něj totiž recyklovat materiály, jako jsou zlato, stříbro, měď a vzácné kovy, které se nacházejí v použitých televizorech, laptopech či mobilních telefonech.

Směrnice tak zavádí do roku 2016 cíl sběru tohoto odpadu odpovídající 45 procentům prodaných elektronických zařízení. Jako druhý krok pak bude od roku 2019 platit cíl ve výši 65 procent prodaných zařízení nebo 85 procent vyprodukovaného elektronického odpadu. Členské státy se budou moci rozhodnout, který z těchto dvou alternativních způsobů měření cíle chtějí hlásit. Od roku 2018 se současná omezená oblast působnosti směrnice rozšíří po předchozím posouzení dopadů na všechny kategorie elektronického odpadu.

"V době hospodářské nestability a rostoucích cen surovin znamená efektivní využívání zdrojů kombinaci přínosů pro životní prostředí a inovativních možností růstu. Nyní musíme otevřít nové cesty pro sběr elektronického odpadu a zlepšit účinnost těch stávajících. Apeluji na členské státy, aby těchto nových cílů dosáhly před formální lhůtou," uvedl evropský komisař pro životní prostředí Janez Potočnik.

Členské státy budou muset své právní předpisy uvést do souladu s novou směrnicí a novými cíli nejpozději do 14. února 2014.

V současné době se v EU sbírá tříděným sběrem pouze jedna třetina elektrického a elektronického odpadu.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688