Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  09.08.2012 20:21:32

Martin Pavlík: Zaměřte na akcie těžebních firem a zapomeňte na agrární komodity


Na trzích stále panuje nejistota a zvýšená volatilita. Jak by se měl v takovém prostředí investor správně chovat a na kterých titulech může v současnosti vydělat? Zhodnocení aktuální situace na trzích a výhled na další měsíce v podání Martina Pavlíka, portfoliomanažera ze společnosti Conseq Investment Management, a to včetně žhavých akciových tipů.

Jak jsou podle vás v současnosti ohodnoceny akcie?

Martin Pavlík (MP): Dlouhodobě se akciové trhy nacházejí na velice příznivých hodnotových ukazatelích, a to jak v porovnání s historickými průměry, tak v porovnání s jinými třídami aktiv. Například poměrové ukazatele ceny akcie k účetní hodnotě na akcii (P/B) a ceny akcie k zisku na akcii (P/E) jsou pod dlouhodobými průměry za posledních 20 let a rozdíl mezi ziskovými výnosy společností (inverzní hodnota P/E) a relativně bezrizikovými výnosy z amerických, německých, švýcarských nebo finských státních dluhopisů se v současnosti nachází téměř na historickém maximu. Pozitivní je vedle nízkého ocenění akcií také velice uvolněná monetární politika předních centrálních bank.

Takže je vhodný čas na nákup akcií?

MP: Nelze to říci tak jednoznačně. Záleží na tom, za jakým účelem akcie chcete koupit; zda se jedná o dlouhodobou strategii, nebo o krátkodobou spekulaci. Na akciových trzích však již několik čtvrtletí přetrvává zvýšená nejistota spojená s dluhovými problémy periferních zemí eurozóny. Postižené země se z problémů budou dostávat několik let. Zvýšení konkurenceschopnosti vůči jiným zemím, zefektivnění státní správy, reformy trhu práce, stabilizování bankovního systému a vytvoření motivujících podmínek k podnikání budou potřebovat čas.

Počítáte tedy s přílivem negativních zpráv?

MP: Víceméně ano. V mezidobí do ozdravení problémových ekonomik a konsolidace veřejných financí bude existovat veliký prostor pro negativní zprávy typu nutnosti rekapitalizování komerčních bank, snižování úvěrových ratingů, restrukturalizací státního nebo municipálního dluhu, popřípadě špatných ekonomických údajů.

V souvislosti s hromadou špatných zpráv bude asi pokračovat zvýšená volatilita na trzích.

MP: Zvýšená volatilita hned tak neskončí. Ovšem jako po bouřce vysvitne slunce, tak i po obdobích propadů hospodářské aktivity přicházejí zotavení. Mimo vnitřní ozdravný proces mohou spoustě problémových "vyspělých" ekonomik pomoci rozvíjející se ekonomiky a rostoucí kupní síla jejich spotřebitelů. Například reálný příjem čínského spotřebitele se během posledních 20 let zvýšil šestkrát. Atraktivní valuace akcií již mnoho zmíněných rizik obsahují a pro dlouhodobého investora poskytují solidní bezpečnostní polštář pro možné propady akciových trhů.

Situace na trzích je klidnější díky příslibům ECB, v Praze ale náladu z vyspělé Evropy nečekejte, spíše sledujte výsledkovou sezónu
Situace na trzích je klidnější díky příslibům ECB, v Praze ale náladu z vyspělé Evropy nečekejte, spíše sledujte výsledkovou sezónu

A co krátkodobě, jak vide akciové trhy v druhé polovině roku 2012? Čekáte nějaké růstové impulzy?

MP: Pro růst cen akcií hovoří v krátkodobém horizontu řada faktorů. Mimo příznivých valuací, o kterých jsem už hovořil, to jsou silné monetární podpory centrálních bank, kdy například šéf ECB Mario Draghi nedávno vyjádřil odhodlání udělat cokoli pro záchranu eurozóny, i když na posledním zasedání ECB ještě nic konkrétního nezahájila. Investoři dávají velikou pravděpodobnost spuštění třetího kola nákupů amerických státních dluhopisů a hypotéčních aktiv (QE3) americkou centrální bankou Fed. Je ovšem možné, že před prezidentskými volbami nebude chtít Bernanke ovlivňovat politickou náladu.

Právě prezidentské volby by měly být jedním z hlavních pozitivních činitelů pro akciové trhy. K dobré náladě by zároveň mohla přispět realizace rekapitalizace španělského bankovního systému. Špatné zprávy by naopak mohly vzejít z některých problémových ekonomik, ze schvalování zvýšení dluhového stropu v USA, neprodloužení daňových úlev v USA, případně být geopolitického ražení.

Které akcie vybírat? Na co by se měli investoři zaměřit?

MP: Investoři, kteří jsou ochotni tolerovat volatilitu akciového trhu, by měli investovat do kvalitních akciových titulů. Příznivé ceny akcií by měly být hlavním důvodem růstu akciových trhů. Odvážnější investoři by mohli sáhnout po akciích těžařských společností, které by se měly dostat do obliby z důvodu otočení ekonomického momenta například v Číně. Z finančních institucí bych se zaměřil na pojišťovny s konzervativně zainvestovanými technickými rezervami nebo velice silně kapitalizované banky.

Naopak minimální růstový potenciál poskytují energetické společnosti (avšak s nadprůměrným dividendovým výnosem) a firmy zaměřené na zpracování ropy. Inteligentní investor by však neměl zapomínat jak na časovou diverzifikaci nákupů, tak na diverzifikaci v rámci jednotlivých tříd aktiv a měn.

Máte pro investory se sklonem k většímu riziku nějaké žhavé tipy?

MP: Tipy nikoli, ale konkrétní radu ano – byl bych opatrný u zemědělských společností. Současná extrémní sucha v USA ženou ceny zemědělských komodit k vysokým úrovním z roku 2008, jež vedly k mnoha nepokojům v rozvíjejících se ekonomikách. Tato cyklická událost však mívá krátkého trvání.

A nějaké tipy pro konzervativnější hráče?

MP: Konzervativní akciový investor by se v současném nejistém prostředí měl poohlížet po společnostech se zdravou kapitálovou strukturou, stabilní dividendovou politikou a málo cyklickými tržbami. Takovými společnostmi v středoevropském regionu jsou například výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens, výrobce hliníkových produktů Kety nebo producent gumových výrobků Semperit. Atraktivně se na současných cenách jeví některé farmaceutické firmy, například slovinská Krka nebo maďarský EGIS, které se dostaly pod tlak z důvodu snižování státních příspěvků na léky.

Bill Gross vysvětluje, proč budou akcie příšernou investicí
Bill Gross vysvětluje, proč budou akcie příšernou investicí

 

Čtěte také:

  • ČEZ, Komerční banka & spol.: Česko nabízí dobrou defenzivu, říká Stefan Maxian (Raiffeisenbank
  • Těchto 25 akcií doporučuje UBS nejbohatším klientům


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688