TNBiz (TN.cz)
Investice  |  08.08.2012 19:15:07

Analytici: Za červencovým růstem nezaměstnanosti v ČR stojí sezonní vlivy

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle analytiků mají na červencový růst nezaměstnanosti v Česku vliv takzvané sezonní vlivy, jako je například příchod absolventů na trh práce. Podle pondělních informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) vzrostla nezaměstnanost v ČR meziměsíčně o 0,2 procentního bodu na 8,3 procenta.

"Negativním faktorem v nezaměstnanosti je obvykle příchod absolventů na trhu práce. Ovšem i bez sezonních faktorů by situace na trhu práce nebyla nijak optimistická," tvrdí analytik skupiny Citfin Jiří Šimek. Podle jeho slov budou firmy v dalších měsících při nabírání nových zaměstnanců i nadále opatrné.

Podle analytika GE Money Bank Petra Gapka se podmínky na trhu práce zhoršují už od května. V míře registrované nezaměstnanosti to ale doposud nebylo kvůli sezonním efektům znát. Aktuální zhoršení na trhu práce tak podle Gapka nemusí být pouze dílem sezonnosti. "Neuspokojivý výkon v průmyslu, který zaměstnává přes milión obyvatel, se bude i v dalších měsících pravděpodobně podepisovat na růstu míry nezaměstnanosti. Indexy nákupních manažerů, konjukturální průzkumy i červnové snížení zaměstnanosti v průmyslu tomu napovídají," konstatoval analytik.

"V letních měsících je nezaměstnanost tradičně nejnižší, s příchodem podzimu můžeme očekávat i ochlazení na trhu práce. Nová sezonní místa v nejbližší době nepřibudou, naopak řady nezaměstnaných ještě rozšíří čerství absolventi, kteří si prodloužili prázdniny, a ti, jimž skončí sezonní zaměstnání," komentuje červencovou míru nezaměstnanosti v ČR Libor Stodola, senior manažer v oddělení Poradenství při řízení lidských zdrojů společnosti PwC Česká republika.

Firmy ani stát nová pracovní místa podle jeho slov příliš nevytváří a ochota nabírat pracovníky bude záležet na vývoji globální ekonomiky, která bude základem pro míru optimismu při plánech na příští rok. "Zatím zůstávají podniky zdrženlivé a každé nabírání, ale i propouštění či povyšování zvažují velmi individuálně," dodal Stodola.

Hlavní ekonom společnosti Patria Finance David marek říká, že červencový pohyb na trhu práce sleduje obvyklou sezonnost. "Je zajímavé, že se pravidelně na začátku prázdnin zvyšuje počet žen mezi nezaměstnanými. Ani letos tomu nebylo jinak, počet žen registrovaných na úřadech práce stoupl o 10,5 tisíce na 255 tisíc. Možná tato skutečnost souvisí s kalendářem školního roku a počtem žen zaměstnaných ve školství," odhadl Marek.

Podle jeho odhadu na konci letošního roku Českou republiku čeká míra nezaměstnanosti na úrovni 9,1 procenta, loni v prosinci činila 8,6 procenta.

V průběhu července vzrostla míra registrované nezaměstnanosti v České republice o 0,2 procentního bodu na 8,3 procenta. Ke konci července evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) na svých krajských pobočkách a jejich kontaktních pracovištích celkem 485 597 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 11 011 vyšší než na konci předchozího měsíce (+2,3 procenta). Na jedno volné pracovní místo v ČR připadalo v průměru 11,8 uchazeče.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688