Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  31.07.2012 19:25:12

ČEZ, Komerční banka & spol.: Česko nabízí kvalitní defenzívní akcie


Rakouské banky odmění investora, který si počká. Těm, kteří pracují s krátkodobými horizonty, by se pak mohla vyplatit sázka na rakouské průmyslové podniky, jako jsou Lenzing nebo Schoeller-Bleckmann, říká hlavní akciový analytik Raiffeisenbank Stefan Maxian. V rámci regionu je pro vyznavače obrany zajímavé Česko, Maďarsko a Rumunsko jsou naopak vhodné pro milovníky adrenalinu.

Po chvilkovém uklidnění se eurozóna a s ní v podstatě celý svět dostává opět pod tlak. Co čekáte, že se bude dít na globálních trzích? A jak moc to bude hýbat naším regionem?

Stefan Maxian (SM): Nejdůležitější je pochopitelně to, jak se eurozóně podaří vyřešit krizi. Náš základní scénář počítá s tím, že se budeme nadále "bahnit" kupředu. V tom případě nepočítáme s tím, že by některá ze zemí opustila měnovou unii. Jinými slovy, stále to bude podobné jako dosud. V praxi to znamená, že španělské a italské výnosy budou opakovaně růst. Averze vůči rizku proto bude vyšší, což svým způsobem ovlivní i obchodování v regionu střední a východní Evropy. Ne všechny země na to však doplatí stejně.

Jak výrazně bude na pokračující nervozitu podle vás doplácet Česko?

SM: Pokud se zaměříme na Českou republiku, měna je stále poměrně silná. Země nemá problémy s financováním a má objem vkladů, který je možné považovat za slušnou základnu. Je jasné, že trhy začínají mezi jednotlivými zeměmi rozlišovat.

Znamená to, že Česko patří teď z pohledu investora mezi to zajímavější? Nebo obecněji, které trhy v regionu jsou podle vás zajímavé, a kterým radíte se spíše vyhýbat?

SM: To je v současnosti velice těžké říci. Skutečně hodně záleží na tom, co se bude dít, na jaký scénář sázíte. Zaměřme se na akcie. Záleží na tom, jak velký trh je, a také na tom, co se na něm obchoduje. V případě Česka, Maďarska, ale i Rumunska a Chorvatska platí, že burze dominuje jen několik málo titulů.

V případě Česka – pokud ponecháme stranou zahraniční tituly obchodované na pražské burze – jde o velmi defenzivní trh. Největšími tituly jsou ČEZ, Telefónica a Komerční banka –  sice banka, ale velmi silně kapitalizovaná a tím vcelku defenzivní. Proto investor, který chce vsadit na banky, ale myslí na obranu, měl by nakupovat akcie Komerční banky.

České akcie: Výhled do konce prázdnin
České akcie: Výhled do konce prázdnin

Jak se bude dařit českým akciím do konce prázdnin? Jaké kurzové vyhlídky mají NWR, CME, ČEZ nebo Fortuna: Je lepší nyní vsadit na akcie Erste Group Bank, nebo Komerční banky? Na otázky šéfredaktora Investičního webu odpovídali v pořadu Tržiště na ...

Jinými slovy, Česko je dobrá defenzíva. A co když investor čeká obrat k lepšímu?

SM: Pokud dojde na negativní scénář a člověk chce být takříkajíc v závětří, pak je Česká republika dobrou volbou. Pokud sázíte spíše na ozdravení, nakupujte například v Rumunsku nebo v Maďarsku. K těmto zemím je ovšem potřeba poznamenat, že stále mají strukturální problémy, které musejí vyřešit. Jejich akciové trhy se však propadly výrazněji než burzy například v České republice, což může být zajímavé.

Co Rakousko, které je často v regionu trochu opomíjeno? Co na jeho trhu je, případně by mohlo být zajímavé v případě scénářů, se kterými nyní pracujete?

SM: Na rakouském trhu je zajímavé to, že se na něm obchoduje několik průmyslových společností. To jinak v regionu není až tak běžné. Jde například o Andritz, Lenzing, Schoeller-Bleckmann a Kapsch. Ty nejsou pouze regionálními hráči, jejich aktivity jsou globální, v mnoha ohledech je dokonce možné je považovat za globální lídry. A právě tyto tituly většinou až tak výrazně nepadají. Pak tu máme tradiční regionální nebo rakouské hráče, například banky. Ty jsou silně provázány se střední a východní Evropou, stejně jako energetická společnost ÖMV, Wienerberger nebo Telekom Austria.

Zmiňujete provázanost střední a východní Evropy s některými tituly obchodovanými ve Vídni. Jak moc tedy vývoj v regionu dopadá na vídeňský trh?

SM: Obecně se dá říci, že do roku 2008 bylo Rakousko jakýmsi prostředníkem umožňujícím profitovat z rozletu střední a východní Evropy. V letech 20002008 tituly svázané se střední a východní Evropou obchodované v Rakousku nabízely lepší výnosy než zbytek titulů. Od roku 2008 je tomu naopak. Sentiment se proto výrazně změnil. V kurzu jsou průmyslové společnosti, které hrají na globálních trzích, ne v regionu. Zároveň je potřeba připomenout, že v rámci indexu vídeňské burzy mají velkou váhu banky a pojišťovny, takže na něj má velký vliv současné dění ve finančním sektoru.

Jak se dívá Stefan Maxian na bankovní akcie? Pokračování rozhovoru najdete na Investičním webu

 

Čtěte také:

15 firem bez dluhů a s hromadou hotovosti

  • Investujte a spořte, než abyste posílali více na důchodové pojištění
  • Barry Ritholtz: Akcie mají před sebou pokles o zhruba 50 %

  • K článku zatím nejsou žádné komentáře.
    Přidat komentář


    Přečtěte si také:

    12.01.2016TA cen akcií ČEZ a Komerční banky (12.1.2016) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
    05.01.2016TA cen akcií Komerční banky a ČEZ Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



    Zobrazit sloupec 

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Ochranné známky

    Finanční katalog

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Monitoring ekonomiky

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

    ISSN 1801-8688