TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  31.07.2012 15:50:05

Ministrovi Blažkovi hrozí trestní stíhání kvůli kauze Diag Human

PRAHA (MEDIAFAX) - Blažek podle společnosti naplnil skutkovou podstatu trestného činu podvodu v kauze Diag Human. Společně s bývalým ministrem zdravotnictví Bohumilem Fišerem a jeho poradcem Zdeňkem Koudelkou údajně zavinili, že se spor se společností Diag Human nevyřešil již před lety. Blažek totiž ve sporu nehájil svého klienta, tedy stát, ale zájem svůj a svého přítele Radomíra Daňhela, se kterým si v roce 2001 zakoupil za 7,5 milionu korun dům v Brně, tvrdí společnost Acta non verba.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) selhal jako zástupce státu v kauze Diag Human, lhal, podváděl a hrozí mu za to trestní stíhání, napsal v úterý web kverulant.org, zřízený společností Acta non verba. Právní názor web zaslal i orgánům činným v trestním řízení.

Daňhel s Blažkem podle webu chtěli využít špatně kontrolovaných právních sporů státu dřív, než byl schválen zákon o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Vláda svým usnesením přikázala v listopadu 2000 ministru Fišerovi už tehdy starý spor ukončit. Předtím si nechala zpracovat tři nezávislé právní posudky, které shodně označily pozici státu ve sporu za ztracenou a doporučily co nejrychlejší dohodu tak, aby se zabránilo nárůstu úroků. V té chvíli šlo spor ukončit za nejvýše dvě miliardy korun náhrady škody, nikoliv za více než 10 miliard korun, o kterých se hovoří v současnosti.
Zdeněk Koudelka v létě 2001 podle informací Kverulanta dopisem nabádal ministra, aby odložil rozhodnutí až za příští volby. Ty se v té době měly konat za jedenáct měsíců. Fišer nevyslyšel ani protestu zbytku vlády.

Na Koudelkovu radu přizval nového právníka - Pavla Blažka. Ten ministrovi poradil, aby zadal vypracování nového odborného posudku firmě Radomíra Daňhela. Šlo o firmu DEUP, která sídlila na stejné adrese jako kancelář Pavla Blažka a netajila se spoluprací s ním. Soudní exekutorkou firmy DEUP byla podle informací Kverulanta manželka Pavla Blažka. Fišer výběr znalců zdůvodnil jejich sídlem v Brně.

Staré znalecké posudky označil Blažek za irelevantní. Jako právní zástupce ČR zaslal rozhodčímu senátu v kauze Diag Human dopis, ve kterém jménem státu tvrdil, že ministerstvo zdravotnictví nikdy takový posudek neobjednalo. V dopise údajně naznačil, že samotné vypracování posudku bylo kriminální aktivitou.

Právě zasláním tohoto dopisu se podle Kverulanta Pavel Blažek dopustil trestného činu podvodu. Podle webu je dopis důkazem, že současný ministr lhal o podstatných záležitostech sporu s Diag Human s cílem, aby obohatil sebe a svého přítele Daňhela. Nový znalecký posudek totiž stál třicetkrát více než původní posudek. Svůj právní názor zaslal Kverulant orgánům činným v trestním řízení.

Na článek a upozornění o možném trestním stíhání reagoval ministr o desítky minut později. Informace webu Blažek odmítá. "Jan Urban, který vystupuje v zájmu firmy Diag Human, jež vede spor proti České republice, dlouhodobě podává trestní oznámení na ty, kteří se snažili hájit zájmy státu," uvedl ministr v tiskovém prohlášení. "Žádný státní orgán na základě trestních oznámení Jana Urbana neshledal spáchání žádného trestného činu. K posudku znalců, který Urban napadá, je nutné podotknout, že byl pro Českou republiku nejpříznivější a že byl rozhodčím senátem přijat jako důkaz a na rozdíl od dřívějšího posudku šlo o oficiální důkaz podaný se souhlasem tehdejšího ministra zdravotnictví," uzavřel Blažek.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688