TNBiz (TN.cz)
Investice  |  31.07.2012 04:40:05

Venezuela je právoplatným členem Mercosuru

BRASILIA (MEDIAFAX) - Po šesti letech čekání se Venezuela oficiálně stala členem latinskoamerického sdružení volného obchodu Mercosur. Úterního ceremoniálu v Brazílii se zúčastní i venezuelský prezident Hugo Chávez, informuje agentura AFP.

Venezuela byla dosud jen přidruženým členem. Plné přijetí umožnilo pozastavení členství Paraguaye. Tamní parlament blokoval ratifikační proces kvůli pochybnostem o demokratičnosti venezuelské vlády. Po impeachmentu paraguayského prezidenta Fernanda Luga, který většina států Latinské Ameriky odsoudila jako státní převrat, byla ale Paraguay z rozhodování dočasně vyloučena.

Ne všichni jsou z průlomu nadšení. "O přijetí velmi usilovala vláda prezidenta Cháveze. Nevím ale, jestli to tak vnímá i zbytek Venezuely," řekl Fernando Gerbasi, bývalý venezuelský velvyslanec v Brazílii.

"Brazílie a Argentina jsou daleko větší ekonomiky než Venezuela, výrazně diversifikované. Venezuela je úzce zaměřená na produkci a vývoz ropy a ropných derivátů. Takže nevím, jak obstojíme v soutěži," vysvětlil.

Pro Cháveze je slavnostní uvedení Venezuely do Mercosuru dvojím vítězstvím. Znamená pro něj zároveň návrat na mezinárodní scénu po léčbě rakoviny.

Přijetí do Mercosuru navíc může použít ve své volební kampani. V říjnu se utká o prezidentskou funkci s opozičním kandidátem Henriquem Caprilesem.

Členství Venezuely je výhodné zejména pro Brazílii. Vzájemný obchod těchto dvou zemí dosáhl loni hodnoty téměř 6 miliard dolarů (123 miliard korun). Někteří komentátoři se nicméně domnívají, že rozhodnutí členů Mercosuru bylo spíše politické než ekonomické.

Sdružení Mercosur vzniklo v roce 1991. Kromě čtyř zakladatelských států (Argentiny, Brazílie, Paraguaye a Uruguaye) počítá také s pěti přidruženými zeměmi: Bolívií, Chile, Kolumbií, Ekvádorem a Peru.

Přijetí Venezuely představitelé Argentiny, Brazílie a Uruguaye schválili 30. června, pouhý týden po sesazení paraguayského prezidenta, které je vedlo k pozastavení členství tohoto státu.

Lucie Sovová, sovova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688