Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  26.07.2012 15:20:18

Telefónica CR: flash analýza výsledků za 2Q2012

Společnost Telefónica Czech Republic zveřejnila výsledky hospodaření za 2Q2012, jež podle našeho názoru dopadly neutrálně až mírně pozitivně. Jak jsme odhadovali v naší predikci, došlo ke zpomalení tempa poklesu tržeb v České republice meziročně na -5,1%, když ještě před rokem byl tento pokles -9,3%. I 2Q tohoto roku tedy potvrzuje, že propad tržeb zpomaluje, avšak bude ještě několik čtvrtletí pokračovat.

Pozitivní je vývoj zejména v mobilním segmentu, když tržby ve 2Q dosáhly 6,24 mld (konsenzus 6,21 mld, Cyrrus 6,23 mld) a klesly tak meziročně o 4,0%, což je výrazné zlepšení v porovnání s minulým kvartálem -5% a před rokem -10,7%. Zlepšení je mimo jiné způsobeno silným nárůstem počtu zákazníků smluvních mobilních služeb o 5,3%. Ve fixním segmentu naopak ke zlepšení nedošlo, když meziroční míra poklesu tržeb dosáhla 6,5%, zatímco v minulém čtvrtletí to bylo -6,2%. V tomto segmentu pokračuje pokles počtu tradičních hlasových linek, naproti tomu ale roste počet zákazníků využívající služby vysokorychlostního internetu.

Tržby na Slovensku stále rostou dvouciferným tempem, když ve 2Q narostly mezikvartálně o 11,5%. Celkové výnosy z podnikání dosáhly 12,71 mld při tržním očekávání 12,64 mld., my jsme očekávali 12,62 mld.

Na straně nákladů vykázaná čísla moc příznivá nejsou. Ač by Telefónica  CR měla snižovat náklady proporcionálně s poklesem tržeb, meziroční pokles nákladů činil pouze 0,3% (naše očekávání bylo -1,2%). Ovšem řada nákladů je spíše investicí do budoucna (např. oprava a údržba sítí a IT). Pozitivní je ale pokles personálních nákladů, což je odrazem snižování počtu zaměstnanců. Personální náklady klesly meziročně o 9,4% a mezičtvrtletně o 4,2%.

Nejdůležitější provozní ukazatel, kterým je upravená OIBDA, dosáhla výše 5,15 mld , což implikuje upravenou marži 40,5%. Dle vyjádření managementu bude celoroční upravená OIBDA určitě nad 40% a dle výhledu na rok 2012 bude mírně nižší než v roce 2011 (43,7%). Čistý zisk dosáhl 1,63 mld v porovnání s konsenzem 1,62 mld a naším odhadem 1,57 mld .

Management se také vyjádřil k probíhajícímu zpětnému nákupu vlastních akcií. Do 20.7. nakupili 1,73 mil. akcií v celkovém objemu 663 mil. (průměrná cena 383,3 ). Tento nakoupený počet je 0,54% základního kapitálu, když původní plán na tento rok je 2%, maximálně však o dalších 1-2% více (celkem tedy maximálně 4% základního kapitálu). Podle managementu dojde k mírnému zrychlení odkupu v příštích měsících a k dokončení nákupu 2% akcií by mělo dojít někdy v listopadu nebo v prosinci. Větší nakoupený objem proto nelze letos očekávat. Rychlejší tempo odkupu by mohlo dodat akciím podporu.

V letošním roce nebude vzhledem k vysoké hotovostní pozici buyback financován dluhem, o způsobu financování v příštích letech (pokud bude buyback pokračovat) je podle managementu předčasné hovořit. To ovšem bude zásadní rozhodnutí, které ovlivní výši dividendy možná již v příštím roce.

Celá flash analýza výsledků ke stažení  zde




Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688