TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.07.2012 12:35:06

SANEP: Favority prezidentských voleb zůstávají Jan Fischer a Miloš Zeman

PRAHA (MEDIAFAX) - Největšími favority prezidentských voleb, které se budou konat počátkem roku 2013, jsou podle průzkumu společnosti SANEP opětovně expremiéři Jan Fischer (19,7 procenta) a Miloš Zeman (16,8 procenta). Červencové šetření prezentuje názory 63,9 procenta rozhodnutých voličů, zveřejnil SANEP v úterý.

Další stále ještě nerozhodnutý kandidát Jan Švejnar skončil za Zemanem s relativně velkým odstupem 5,3 procenta získal by 11,5 procenta hlasů voličů.

Čtvrtý největší počet hlasů by v červenci tohoto roku získal senátor a oficiální prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, kterého by v červenci volilo 7,3 procenta voličů. Se ziskem 5,6 procenta hlasů následuje mediálně známý podnikatel Tomio Okamura. Ten však prozatím není rozhodnut, zda bude usilovat o prezidentský post. Definitivní rozhodnutí Tomia Okamury bude záviset na výsledcích podzimních senátních voleb na Zlínsku, kde kandiduje.

Na šesté příčce by se umístila europoslankyně a oficiální prezidentská kandidátka za KDU-ČSL Zuzana Roithová. Ta by aktuálně získala hlasy 5,4 procenta dotázaných. Sedmá příčka náleží po zisku 4,8 procenta kandidátu za stranu Svobodných občanů, stávajícímu řediteli politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislavu Jaklovi.

Až osmý největší počet hlasů (4,3 procenta) získal nynější ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Nízké hodnocení Karla Schwarzenberga, který se obvykle těší pověsti respektované politické osobnosti, je patrně důsledkem aféry CASA, v níž figuruje jméno poslankyně TOP 09 Vlasty Parkanové a do níž nestandardním způsobem zasahoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Předseda TOP 09 si pak ve srovnání s posledním šetřením pohoršil o 3,3 procentního bodu.

Devátou příčku zaujal bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma (3,9 procenta), který se tak umístil před desátým Přemyslem Sobotkou. Ten se stal oficiálním kandidátem ODS po vítězství ve vnitrostranických primárkách. V průzkumu obdržel 3,8 procenta hlasů.

Další z prezidentských kandidátů, předsedkyně politické strany Suverenita Blok Jany Bobošíkové, která neúspěšně kandidovala za KSČM na prezidentský post již v roce 2008, by v červenci tohoto roku získala hlasy 3,5 procenta voličů. Nejméně hlasů pak v aktuálním šetření společnosti SANEP obdržel bývalý ministr průmyslu a obchodu a nezávislý kandidát Vladimír Dlouhý (1,7 procenta). Jiného kandidáta by aktuálně volilo 4,6 procenta dotázaných.

Internetový průzkum proběhl mezi 1. a 20. červencem letošního roku mezi více než 21 tisíci vybranými respondenty staršími 18 let.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688